JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022, LO Stat, Spekter

Hovedoppgjøret begynner snart: – Strømprisene, prisstigning og sykepleierkrav vil gi et krevende lønnsoppgjør

TARIFFOPPGJØR: LO Stat-leder Egil André Aas og nestleder Lise Olsen forbereder seg på på tøffe lønnsoppgjør, både i staten og Spekter.

TARIFFOPPGJØR: LO Stat-leder Egil André Aas og nestleder Lise Olsen forbereder seg på på tøffe lønnsoppgjør, både i staten og Spekter.

Ole Palmstrøm

LO Stat forbereder seg på tariffoppgjøret, og det er flere faktorer som tilsier et krevende oppgjør både i staten og Spekter.

2022012109354620220121093545

anders@lomedia.no

Tariffoppgjørene i staten og Spekter-området nærmer seg, og LO Stats forhandlere er i gang med forberedelsene.

De er langt unna å utforme krav og detaljer, men allerede nå er bildet entydig:

– Totalbildet er utfordrende, konstaterer leder Egil André Aas.

Konkurrerende fagforening vil ha med Fagforbundet på å bryte frontfagsramma

Høy prisvekst

Faktorene Aas peker på, er den høye prisveksten som ligger an til å bli mye høyere enn forutsatt da de forhandlet i fjor.

I tillegg har strømprisene tatt et solid jafs av folks kjøpekraft.

– Det blir et veldig spesielt oppgjør. Disse faktorene, pluss at vi har to veldig moderate og spesielle oppgjør bak oss, og at vi ser enkelte grupper som er veldig offensive på å få ut mer enn andre, tilsier det. For vår del forventer vi at vi får et oppgjør som sikrer kjøpekrafta til medlemmene, som et minimum, sier Aas.

Aas ønsker seg sentrale tillegg, og egentlig ingenting til lokale potter.

– Dette er det jo vårt forhandlingsutvalg som avgjør, men vi vet jo at det er den sentrale lønnsdannelsen som gir mest rettferdig fordeling. I flere år har det vært en kamp mot arbeidsgiversidens krav om å sende mest mulig ut lokalt. Jeg er litt spent på hvordan det blir med ny regjering, men jeg blir ikke overrasket over om vi må ta den kampen også i dette oppgjøret, sier han.

Slik kan de galopperende strømprisene påvirke lønna di neste år

Spent på TBU-tall

Et annet spenningsmoment for oppgjøret er hvordan fasiten for lønnsoppgjøret i 2021 blir. I 2020 holdt offentlig sektor seg innenfor rammen som ble avtalt i frontfaget, men det viste seg at privat sektor endte med å få mer i lønn enn det som var beregnet.

Dermed sakket stats-, kommune- og Spekter-ansatte etter. Aas er spent på om det samme skjedde i 2021. I så fall vil det bli en utfordring.

– Det har vært gode forklaringer på hvorfor de har gått utover ramma i 2020, men vi kan ikke bomme på dette hvert år. Da har vi en utfordring for frontfagsmodellen, sier han.

Aas legger samtidig til at frontfagsmodellen skal ta høyde for å hente inn slike skjevheter.

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Diskuterer endringer i lønnssystemet

Et mangeårig tema, som også blir aktuelt i år, er endringer i lønnssystemet i staten. Det er bred enighet om at det må endringer til, men de store omleggingene har det vært vanskelige å bli enig om.

I fjorårets oppgjør ble det avtalt å sette ned en gruppe som jobber med forslag til endringer. Hva som kommer ut av dette gjenstår å se, sier Aas.

– Nå har vi fått tilgang til statistikk, for å kunne gjøre en bedre jobb enn tidligere. Så er det en forhandling om hvordan dette kan bli seende ut. Jeg er også opptatt av at arbeidsgiver kan bidra med noe ekstra penger for å få dette på plass. Vi har aldri tidligere landet et nytt system uten at det har kostet litt, sier Aas.

I dette arbeidet deltar LO Stat sammen med Unio og YS, som er de to andre hovedsammenslutningene som har den samme hovedtariffavtalen i staten.

– Vi prøver å finne balansen mellom tre aktører og en arbeidsgiver, og å samordne oss på en god måte for å kunne møtes i forhandlingene, fastslår Aas.

Spent på kravene i Spekter

Nestleder Lise Olsen skal lede Spekter-oppgjøret. Her forhandles det først om en sentral, felles del av avtalen i mars. Det pleier å gå raskt, for det er ute i de lokale forhandlingene de tøffeste forhandlingene står.

Hun er spent på hvordan Sykepleierforbundets krav om kraftig lønnsløft, for eksempel 100.000 kroner mer til intensivsykepleierne, vil slå ut.

– De overordna utfordringene er de samme som i staten. Men innenfor helseområdet kan det tyde på at det blir vanskelig ettersom noen grupper har forventninger om å få mye mer enn andre. Vi vil ikke akseptere at noen skal få større tillegg om det betyr at vi får mindre, sier Lise Olsen.

Pensjoner fortsatt uavklart

Fjoråret ga tre streiker i Spekter-området, der to handlet om pensjon. Den ene gjaldt kultursektoren og den andre Røde Kors Haugland. Partene i kultursektoren løste streiken med å sette ned en gruppe som skulle lande en ny pensjonsordning før 1. februar.

– Vi jobber nå i utvalget med å kartlegge hva som var uklart i de ordningene det var snakk om. Jeg håper vi får landet dette før oppgjøret starter. Det må løses nå, sier Lise Olsen.

– Om det ikke blir avklart før oppgjøret, kan det føre til en ny kulturstreik?

– Ja, vi risikerer det, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy