JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon:

Høyre vil ha pensjon fra første krone: Lurer en million nordmenn, svarer LO-lederen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er ikke imponert over at Høyre nå går inn for pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er ikke imponert over at Høyre nå går inn for pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Høyre vil innføre rett til å opptjene pensjon fra første krone, i samråd med partene i arbeidslivet. Arbeiderpartiet og LO er ikke imponert.

2020090809210920200908093756

helge@lomedia.no

Men nestleder i programkomiteen, Henrik Asheim, mener at pensjonsopptjening for lavtlønte er en viktig sak.

– Det mener jeg helt klart. Men det er også riktig at partene må forhandle om dette, sier han til FriFagbevegelse.

– Høyre som parti på Stortinget, og som regjeringsparti, kan uttrykke en støtte til det. Prinsippet er godt fordi det er en videreføring av pensjonsreformen, nettopp at det skal lønne seg å stå i jobb også i kortere perioder. Jeg håper også NHO nå legger merke til hvor positive vi er til nettopp pensjon fra første krone, sier Henrik Asheim.

Jobbet i en 16,4 prosent stilling: Nå får også Emelie Johanne (23) pensjon for jobben hun gjør

Høyres programkomité vil fortsette kuttene i statlig sektor i fire nye år: – Det er knapt til å tro. Har de ikke lært noe av denne våren?

Sa nei i Stortinget

Arbeiderpartiets arbeidslivspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, er ikke sikker på hvor ektefølt synspunktet er fra Høyre sin side.

– Hvis de mener dette er en videreføring av pensjonsreformen, er det rart de alltid stemmer det ned på Stortinget. Hvis man er opptatt av ulikhet er dette det første man bør ta tak i, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

– Formuleringen om at dette skal skje i samråd med partene i arbeidslivet skyter forslaget ned. Den ene parten har vært sterkt mot det og ikke akkurat gitt uttrykk for noe annet i det siste heller. Skal dette skje i samråd med partene i arbeidslivet vil det ta lang tid, tror Aasrud.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er heller ikke imponert over at Høyre nå går inn for pensjon fra første krone.

Nå får de ansatte i Oslo kommune pensjon fra første krone. – Folk skal ha en pensjon å leve av, sier Raymond Johansen (Ap)

Vil trekke ut i tid

– I Høyres programutkast heter det at Høyre vil «innføre rett til å opptjene pensjon fra første krone i samråd med partene og på sikt øke minste innskuddsprosent i foretakspensjonsordningene». Hvis Høyre går inn for pensjon fra første krone er det bra, men det er ikke det Høyres programkomite foreslår. Det de her foreslår betyr rett og slett at dette nok en gang vil trekke ut i tid. Forslaget er å kaste blår i øynene på en million nordmenn som fortsatt må vente på å få en rettferdig pensjon, sier Gabrielsen.

– I dag må man tjene rundt 100 000 kroner før man har krav på opptjening av pensjonspoeng – obligatorisk tjenestepensjon. Pensjon fra første krone vil gi en million nordmenn rettferdig pensjon. En million nordmenn som i dag ikke får pensjon fordi de tjener for lite, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy