JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn:

Høyre vil utrede sitt eget valgløfte: – Valgkampens største bløff

Colourbox.com

Høyre lovet i valgkampen at de skulle privatisere offentlige sykehjem uten at de ansatte gikk ned i lønn. Nå ber partiet regjeringen utrede om det faktisk er mulig å gjøre dette.

2023112909105020231129132831

helge@lomedia.no

Sykehjem som er tatt over av det offentlige, skal privatiseres igjen, sa flere ordførerkandidater fra Høyre under høstens valgkamp. Partiet lovet at det ikke skulle føre til dårligere lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte.

Men i et forslag til Stortinget ber Høyre regjeringen om å utrede om det er mulig å stille slike krav.

«Stortinget ber regjeringen utrede hvilket handlingsrom Norge har til å stille strenge krav om ansattes lønns- og arbeidsvilkår til aktører som leverer offentlig finansierte velferdstjenester», heter det i representantforslaget.

Han får ansvaret for Høyres sykehjemsprivatisering: – Gleder meg til å sette i gang

– Høyre gikk til valg på at det er fullt mulig å beholde samme lønn og pensjon ved en privatisering. Det var valgkampens største bløff. Nå vil de altså utrede sitt eget valgløfte. Det er nesten ikke til å tro, sier Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt.

Mímir Kristjansson.

Mímir Kristjansson.

Ihne Pedersen

– Høyre i Oslo bløffa seg gjennom valgkampen

Åtte forslag

Høyre har sendt inn åtte forslag til arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Blant annet foreslås det å etablere et offentlig tilgjengelig register over alle private og ideelle virksomheter som leverer offentlig finansierte velferdstjenester.

Mest omdiskutert er nok forslaget om å «utrede om det kan stilles krav om at private aktører må tilby lønns- og arbeidsvilkår tilsvarende de landsdekkende tariffavtalene som kommunene og private og ideelle aktører har, samt Oslo kommunes tariffavtale».

– Vi har tatt utgangspunkt i Velferdstjenesteutvalget og vil følge opp noen av forslagene her. Det vi ønsker å se på, er spørsmål som sikrer åpenhet knyttet til eierskap, organisering og spørsmålet om lønns- og arbeidsforhold, sier stortingsrepresentant Jan Tore Sanner til FriFagbevegelse.

Jan Tore Sanner.

Jan Tore Sanner.

Leif Martin Kirknes

Det siste var tema i valgkampen.

Høyre lovet å slippe private aktører til i eldreomsorgen, som et supplement til det offentlige tilbudet i en rekke byer i landet.

«Det skal selvsagt ikke skje ved å undergrave de ansattes lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår. Høyre vil derfor at det skal stilles strenge krav for å sikre dette», sa partileder Erna Solberg i en tale til sentralstyret 4. juni i år.

Også Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) understreket i valgkampen at Høyre skulle sørge for at «ingen går ned i lønn eller får dårligere pensjonsvilkår når sykehjem privatiseres».

Frp jubler over mer privat eldreomsorg

Lønns- og arbeidsvilkår

«I dag er det offentlige bærebjelken, også der hvor private og ideelle aktører er tilbydere, gjennom offentlig finansiering og regulering. Dette er en velferdsmodell der alle gode krefter tas i bruk til beste for innbyggerne», mener forslagsstillerne.

For å ivareta folks tillit til den norske velferdsmodellen, mener Høyre det skal stilles strenge krav for å sikre ansatte gode lønns- og arbeidsvilkår i den offentlig finansierte velferden.

Partiet vil altså få utredet nærmere hvilket handlingsrom Norge har for å stille krav om dette.

Kan det stilles krav tilsvarende både de landsomfattende tariffavtalene til KS, Spekter, NHO og Virke samt Oslo kommunes tariffavtale, er spørsmålet.

I forslaget viser stortingsrepresentantene fra Høyre til Velferdstjenesteutvalget. Utvalget peker på at krav til lønns- og arbeidsvilkår i anskaffelser kan reise EØS-rettslige problemstillinger som må vurderes.

Jan Tore Sanner innrømmer at det kan være snakk om juridiske vurderinger opp mot EØS-regelverket.

– Vi føler oss trygge på at dette er mulig. Men vi må ha alt det lovmessige på plass. Da må regjeringen foreta disse avveiningene, sier Jan Tore Sanner.

Debatt: Ingen skal gå ned i lønn ved konkurranseutsetting

Brutte valgløfter

Arbeidspolitisk talsperson for Rødt på Stortinget, Mímir Kristjánsson, sier at forslaget fra Høyre må tolkes som et gigantisk løftebrudd som viser at Høyre slettes ikke er opptatt av å beholde den norske modellen.

– De er opptatt av å privatisere, og de er tydeligvis villig til å bløffe om ansattes lønns- og arbeidsvilkår for å få det til, sier Mímir Kristjánsson til FriFagbevegelse.

– Dette er åpenbart et forslag om å utrede hvilke handlingsrom man har når man vil privatisere. Det heteste løftet til Høyre var at alle skulle beholde sine lønns- og arbeidsvilkår ved en privatisering. Ingen skal tape en krone. Nå skyver de regjeringa foran seg og vet plutselig ikke om dette er mulig likevel. Det er et bevis på at Høyre fullstendig feilinformerte velgerne, mener han.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, har heller ikke glemt høyretoppenes valgløfter.

– Høyre lovet å sikre forbundets medlemmer lønns- og pensjonsvilkår ved privatisering og konkurranseutsetting, ikke bare se på muligheten, sier Mette Nord.

Mette Nord.

Mette Nord.

Herman Bjørnson Hagen

Hun mener spørsmålet aldri har handlet om hvorvidt det kan stilles krav om landsdekkende tariffavtale, men bare krav om hva avtalene skal inneholde.

– I stedet for et spill for galleriet på Stortinget kan Høyres representanter ta seg en prat med partene i arbeidslivet for å lære mer om hvordan norsk arbeidsliv fungerer, legger hun til. 

Høyres ferske helsebyråd i Oslo, Saliba Andreas Korkunc, har tidligere avvist at det er løftebrudd å utrede det juridiske ved å stille krav om like gode lønns- og arbeidsvilkår i private tjenester.

«Noen har valgt å tolke det som løftebrudd. Det får stå for deres regning, og jeg mener det blir helt feil», skrev han i et debattinnlegg nylig.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy