JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefravær

Hvorfor blir noen syke av jobben? Nå skal hun finne svaret

FORSKER: Gir verneombud og tillitsvalgte ansatte reell innflytelse? Eller er det statiske strukturer som ikke lenger fungerer så godt? Det lurer Sintef-forsker Solveig Osborg Ose på.  

FORSKER: Gir verneombud og tillitsvalgte ansatte reell innflytelse? Eller er det statiske strukturer som ikke lenger fungerer så godt? Det lurer Sintef-forsker Solveig Osborg Ose på.  

Anne Myklebust Odland

Utbrenthet, sykefravær, arbeidsmiljø, lønn og ledelse. Er du en av de 25.000 som får være med på dette store forskningsprosjektet?

2024011009534020240110095340

berit.baumberger@fagbladet.no

Sintef og Fagforbundet samarbeider nå om et stort forskningsprosjekt som skal gå over flere år. Temaet er arbeidsmiljø, belastninger og helseutfordringer.

Nå snart, trolig i løpet av februar, dumper det en e-post ned i innboksen til rundt 25.000 Fagforbundet-medlemmer.

De er tilfeldig valgt ut blant yrker som helsefagarbeidere, barnehageansatte, frisører, dyrepleiere, brannforebyggere, kollektivansatte, Nav-ansatte og ulike typer sekretærer.

{s1}

– Utbrenthet, sykefravær, arbeidsmiljø, lønn, ledelse…det er et stort prosjekt med mange tema, men overordnet stiller vi spørsmålet: Hvorfor blir noen syke av jobben – og hva kan man gjøre for å forebygge dette bedre? forklarer forsker og prosjektleder Solveig Osborg Ose i Sintef.

Ved å se på grupper av ansatte innenfor de ulike yrkene – og følge dem over tid – håper de å kunne si mer om hvordan arbeidslivet i Norge utvikler seg både i privat og offentlig sektor over det neste tiåret.

LES OGSÅ: Sånn har du aldri sett hjemmesykepleierne på Sørlandet før

Opplever økt press

Signe Hananger, avdelingsleder i Fagforbundet, har høye forventninger til Sintef-undersøkelsen.

– Våre tillitsvalgte og medlemmer forteller om et økt press på jobb og større krav til effektivisering. Vi håper undersøkelsen vil dokumentere noe av dette, sier Hananger.

Hun er særlig opptatt av hvordan dette rammer de som møter brukere ansikt til ansikt.

– Vår jobb i Fagforbundet er å bedre deres rettigheter. En slik undersøkelse vil gi oss mer skyts når vi skal påvirke myndighetene til å endre lover og regler, mener Hananger.

LES OGSÅ: Lang kamp endte i rettssak: – Vi er ikke i mål før vi får fast jobb

Arbeidsliv i endring

Sintefs Osborg Ose er opptatt av å finne ut om maktforhold mellom ledelse og ansatte er i endring.

– Vi har fått nye profesjoner inn, som kommunikasjonsrådgivere og HR-folk, som bidrar til at ledelsen styrkes. Det er viktig å undersøke om dette fører til at ansatte og deres representanter får mindre innflytelse og at arbeidslivet blir mindre demokratisk, både i privat og offentlig sektor, sier Osborg Ose.

– Mener dere at dette er i ferd med å skje, at ledelsen får mer makt, på bekostning av ansattes påvirkning?

– Det er motstridende forskning på dette, men gjennom 25 år som arbeidslivsforsker har jeg og mine kolleger sett trender som peker i den retningen. Å følge det samme utvalget over tid gjør at vi for eksempel kan studere endring i tillitsvalgtes innflytelse i ulike yrkesgrupper. Det er også viktig å undersøke om de ordningene vi har i dag, med verneombud, tillitsvalgte og arbeidsmiljøutvalg, faktisk gir ansatte reell innflytelse, eller om dette er statiske strukturer som ikke lenger fungerer så godt, sier Sintef-forskeren.  

 

Ønsker mange svar

Nå håper hun så mange som mulig av de 25.000 medlemmene faktisk svarer:

– De er helt anonyme, og hvis de deltar, bidrar de til at vi får bedre kunnskap om det yrket de representerer, sier hun.

Også Fagforbundet ønsker høy deltakelse:

– Slik kan folk være med på å styrke Fagforbundets arbeid med å påvirke arbeidsforhold, blant annet hvordan helseproblemer og overbelastning kan forebygges, sier Hananger. 

Det er en omfattende undersøkelse som det tar 20–30 minutter å svare. Det er frivillig å delta, og man kan når som helst trekke samtykket tilbake.

LES OGSÅ: Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

Hvis de deltar, bidrar de til at vi får bedre kunnskap om det yrket de representerer.

Solveig Osborg Ose

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy