JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen jul uten: Slik sørger fagarbeiderne for årets juleby

JULEPYNTERE: Merethe Eiklid og Inger Lise Almedal er fagarbeidere på gartneriet og pynter julebyen i Kristiansand.

JULEPYNTERE: Merethe Eiklid og Inger Lise Almedal er fagarbeidere på gartneriet og pynter julebyen i Kristiansand.

Kjell Inge Søreide

Juletrær, lys, nisser og reinsdyr. Litt av hvert skal til for at julestemningen skal senke seg over byen – og magien skjer på gartneriet.

2021122009342320211220093423

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Under glasstaket i gartneriet på Lund, blant palmesus og løfter om sol og sommer, lukter det jul fra nyhogde juletrær. Her lages alt klart til årets juleby.

Midt i hjertet av Kristiansand ligger det store julemarkedet. Fra siste lørdagen i november fristes det med juledekorasjoner, håndarbeider og brukskunst, godteri og kaffe og lokal og internasjonal julemat fra juletorgets boder. I år skal bodene dekoreres med nyinnkjøpte lysende girlandere.

Julestria ble ekstra stri for barnehagene

Blant folk på skøyteisen skal lysende juletrær gi innbyggerne den rette stemningen. Stjerner og hjerter sveiset av armeringsjern henger fra trærne i parken. Den lokale armeringsjernkunstneren har også laget en stor nisse på skøyter, et reinsdyr og en svær snømann.

Parkvesenet skaffer også det store juletreet som skal på plass på torget.

– Her er det full fart. Inn med juletrær, pynte med lyslenker og så videre til neste tre, forteller Inger Lise Almedal, mens hun klipper av biter av stripsen som holder lyset på plass.

Merethe Eiklid og Inger Lise Almedal er fagarbeidere på gartneriet og blant dem som har ansvaret for å gjøre klart alt av julestemning som skal rigges opp i byen. Første søndag i advent skal alt være på plass.

Marie og Martha har fire chatter gående samtidig på jobb i Posten

Vanligvis er de to ute og planlegger og drifter kommunens friområder, parker og lekeareal og anlegg ved skoler og turveier. I store deler av november og desember er det jul som preger arbeidsdagene.

Det er ikke bare utemiljøet som skal pyntes. Parkvesenets gartneri har også ansvaret for å lage ulike blomsteroppsatser som selges til ulike offentlige kontorer og arbeidsplasser. Azalea og svibler med nisser og stjerner skal pynte på Nav-kontor og i barnehager i desember. Gartneriet lager modeller av de ulike tilbudene, priser og legger ut på kommunens sider.

Historisk tilbakeblikk: Slik var juleforberedelsene i sort-hvitt

Det er travle dager. Men til tross for all julen blir det ikke overdose stemning.

– Julemusikk har vi ikke på – vi har ikke tid til den. Vi skravler og koser oss uten, ler Eiklid.

Hjemme starter pyntingen i desember.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy