JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunene drukner i lovpålegg, veiledere og retningslinjer:

Ingen kommuner oppfyller alle lovkravene

Stabelen med veiledere og retningslinjer som kommunene må forholde seg til er rundt to meter høy. Fra v: direktør for samfunn, velferd og demokrati i KS, Helge Eide, spesialrådgiver for strategi og samfunnsutvikling i Fagforbundet Anne Grethe Krogh, og forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen.

Stabelen med veiledere og retningslinjer som kommunene må forholde seg til er rundt to meter høy. Fra v: direktør for samfunn, velferd og demokrati i KS, Helge Eide, spesialrådgiver for strategi og samfunnsutvikling i Fagforbundet Anne Grethe Krogh, og forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen.

Per Flakstad

Stabelen med veiledere og retningslinjer var drøyt to meter høy, og den illustrerer tydelig hvilke forventninger staten har til kommunene. Og det finnes ikke én eneste kommune i Norge som oppfyller alle lovkrav fullt ut.

2023061909385420230619093853

per.flakstad@fagbladet.no

Dette kom fram på et frokostseminar som kommunenes interesseorganisasjon, KS, arrangerte nylig. Temaet for seminaret var om vi trenger en tillitsreform i kommunal sektor, slik regjeringen har lagt opp.

– Trenger både veiledere og handlingsrom

Direktør for samfunn, velferd og demokrati i KS, Helge Eide, mener den totale mengden av veiledere og retningslinjer som kommunene er pålagt å forholde seg til kan virke hemmende på deres evne til å utvikle kommunale tjenester.

Nå kommer tillitsreformen på norske arbeidsplasser. Her er noen råd fra Danmark

– Vi mener kommunene trenger et nødvendig handlingsrom. Flere føringer fra staten binder opp personell og ressurser. Spesielt er vi bekymret for at faglige retningslinjer legger opp til å heve standarden på tjenestene, noe som vil medføre økt bruk av ressurser, men uten at det er beregnet hvor mye det vil koste eller at det følger mer penger med, sa han.

– Vi trenger veiledere, men vi må ha en vurdering av om den samlede summen av dem blir for stor. Blant annet viser rapporten fra helsepersonellkommisjonen at det blir færre ansatte per pasient og pleietrengende. Vanskelige valg og prioriteringer overlates til den enkelte ansatte, mens systemet fraskriver seg ansvaret. Da må regjeringen gjennomgå lovkravene, og se på hvordan de ansatte skal få den støtten de trenger for å gjøre sine valg, sa Eide.

Mener «bendelormøkonomi» kan sette hele velferden i fare

Ingen kommuner oppfyller alle lovkrav

En rapport som Menon Economics har laget for kommunal- og distriksdepartementet viser at ingen kommuner klarer å oppfylle alle lovkrav når det gjelder kommunale tjenester til innbyggerne.

Ifølge rapporten, som ble presentert av Simen Pedersen, skyldes dette at ingen tar ansvaret for å vurdere den totale mengden på flere tusen lovkrav som kommunene skal forholde seg til.

Variasjonen er størst i små distriktskommuner. Det er blant disse vi finner de som sliter mest med å tilfredsstille alle lovkravene, men også flere som klarer seg veldig godt. Det er spesielt innenfor oppgaver som krever spesialiserte og tverrfaglige fagmiljøer at kommunene sliter.

Eldreomsorgen skal bli bedre: Dette vil regjeringen gjøre

– Kvelende på utvikling

Bakgrunnen for seminaret er at regjeringen har satt i gang en tillitsreform der målet er å gi mer velferd og bedre tjenester til innbyggerne. For å få dette til må det detaljstyres mindre, og handlingsrommet for de som jobber i førstelinjen må økes, ifølge regjeringen.

– Men snakker vi egentlig om to tillitsreformer – én for de ansatte og én for ledelsen? spurte Helge Eide.

Kommunedirektør i Drammen, Trude Andresen var enig i at det trengs tillit i kommunene, men usikker på om den tillitsreformen som regjeringen har lagt opp til er riktig vei å gå.

– Vi er opptatt av at kommunene må ha en tillitsbasert ledelse. Samtidig vil det alltid være slik at de ansatte har mange lovkrav knyttet til seg. Vi trenger fleksibilitet for å utvikle de kommunale tjeneste, og stadig flere lovkrav og retningslinjer kan virke kvelende på vår mulighet til en slik utvikling fordi det binder opp mennesker og midler, sa hun.

– Utvikling nedenfra

Spesialrådgiver for strategi og samfunnsutvikling i Fagforbundet Anne Grethe Krogh heier på regjeringens initiativ, og var opptatt av at innovasjon og utvikling må komme nedenfra og ikke bli være noe som ble tredd ned over dem fra ledelsen.

Fagforbundet kan avgjøre høstens valg

– Det betinger at de ansatte får den tilliten og støtten de trenger for å bidra til å utvikle sitt eget arbeid slik at brukerne får et bedre tilbud, sa hun. Krogh trodde også kommuner som klarer dette, vil ha lettere for å rekruttere blant annet helsepersonell en kommuner som tviholder på et stoppeklokke- og rapporteringsregime.

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen mener vi trenger både en tillitsreform og en ledelsesreform i offentlig sektor generelt og helsesektoren spesielt: – Lederne må få tid til faglig ledelse og til å inspirere de ansatte, sa hun, og mente samtidig at mye at det som blir gitt ut av veiledere og retningslinjer i stedet kan legges til utdanningsnivået og bli en del av grunnkunnskapen og den yrkesfaglige kulturen til de kommunalt ansatte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy