TAKK: - Dette redder liv fra første dag. Brannsjef Igor Karelin er onsdag tilbake i Dnipro distrikt. Her med organisator Odd Steinar Rønne.
Evgeny Kraws
ola.tommeras@fagbladet.no
For sjuende gang har norske brann- og redningsarbeidere overlevert brannbiler, ambulanser og utstyr til kollegaer i Ukraina denne uka. De kjører på fritiden og finansierer turene med donasjoner.
• De norske brannmennene møtte en iskald og mørklagt grenseby
– Har allerede reddet mange
– Denne aksjonen har reddet veldig, veldig mange liv, sier brannsjef Igor Karelin fra Dnipro distrikt. Fagbladet snakker med ham mens han fører kolonnen med 11 biler og 22,5 tonn utstyr inn til sitt krigsherjede branndistrikt.
{f1}
Igor Karelin er brannsjef i Kryvyjh Rih i Dnipro distrikt, sørøst i Ukraina – et distrikt som kontinuerlig rammes av krigshandlinger. Han har en tung jobb.
TEST AV BRANNBIL: For sjuende gang satt gjengen med brann- og redningsarbeidere sitt preg på den lille grensebyen Rava-Rus'ka, med biler og sjauing av utstyr. Her brannsjef Karelin med Odd Steinar Rønne og Joakim Sandodden.
Evgeny Kraws
Livsviktig utstyr
Nå er han på vei hjem etter å ha møtt norske kolleger i grensebyen Rava-Rus’ka helt nord i landet like ved den polske grensa, 90 mil fra hjembyen. Reisen tar lang tid. De må overnatte flere ganger på grunn av portforbud på natten.
Den norske delegasjonen passerte grensa til Ukraina natt til mandag etter at de forlot Norge tidlig lørdag morgen. Denne gangen med 11 biler: to fullt utstyrte brannbiler, to ambulanser, to minibusser til mannskapsforflytning og fire SUV-er. I tillegg kommer en stappfull trailer med 85 bensin- og dieselaggregat, 15 varmekanoner, terrassevarmere, varmevifter, stormkjøkken, lyskastere og lysutstyr samt store mengder med utstyr til redning og røykdykking.
• Her er den norske brannbilen i innsats i Ukraina
JULEKOLONNEN FRAMME: Det var kaldt, mørkt og strømløst i Rava-Rus'ka men mye varme gjensyn.
Evgeny Kraws
På vei hjem
– Jeg vil rette en stor takk til våre norske kolleger. Vi har reddet veldig mange liv takket være alt det tekniske materiellet vi har fått. Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten, sier Karelin til Fagbladet.
Denne gangen var det viktig å få med strømaggregater og utstyr til oppvarming. De siste aggregatene ble donert fra norske givere så sent som avreisedagen. Strømmen går kontinuerlig etter angrep på sivil infrastruktur. Det fikk også den norske delegasjonen erfare da de ankom en strømløs, kald og mørklagt grenseby.
DONERT UTSTYR: Her slukkes brann etter missilnedslag i et oljeraffineri i Kryvyjh Rih tidligere i år. Utstyret på bildet er donert fra norske brannvesen og kjørt ned av Norsk Ukrainsk brann- og redningsstøtte.
Kryvyjh Rih brannvesen
– Generatorene skal brukes på strategiske steder som ambulansestasjoner, blodbanker og på varmestasjoner der folk kan få varme og lade mobiltelefoner. Vi har også brukt tidligere donerte generatorer til å drive mobilsendere og opprettholde dekning på den måten, forteller Karelin.
Mister kolleger
På brannstasjonen i Kryvyjh Rih er en kollega død på jobb under missilangrep, fem er skadet og to brannbiler smadret. Totalt er mellom 200 og 250 brann- og redningsbiler ødelagt under angrep i Ukraina. Det kommer ofte et nytt angrep så snart mannskapet er på plass for å slukke og redde. Det er avgitt rapporter om målrettede angrep på brann- og redningspersonell.
– Jeg regner disse angrepene som planlagt, svarer Karelin på spørsmål om hvordan han opplever det.
• Første tur 11. mars: Her er bilene på plass i Ukraina
– Støtten inspirerer
– Brann- og redningsarbeid er veldig tungt nå. Det er en tøff arbeidssituasjon for mannskapene som kontinuerlig skal takle konsekvensene av okkupantenes angrep på sivil infrastruktur. Strømforsyning ødelegges og det skytes stadig, men dette utstyret gjør oss i stand til å redusere skadene etter angrep. Dessuten gir all støtten oss inspirasjon og motivasjon til å fortsette arbeidet, sier han.
STORT: - Jeg hadde aldri trodd at aksjonen vår skulle bli så stor, sier organisator Odd Steinar Rønne.
Werner Juvik
– Ble større enn jeg trodde
Den første reisen til Ukraina ble gjort 11. mars. Da var det i regi av organisasjonen Norsk Ukrainastøtte i Sandefjord. Brann- og redningsarbeidere hadde fått fire brannbiler som de ønsket å donere til kolleger i Ukraina. Allerede før den første turen var gjennomført, syntes behovet for å opprette en egen organisasjon for brann- og ambulansestøtte. Antall godt fungerende biler som norske brannstasjoner kunne donere var stort, enten fordi de måtte ut av drift på grunn av særnorske regler eller brannstasjoner framskyndet investeringer. Norsk ukrainsk brann- og ambulansestøtte ble deretter stiftet.
– Jeg hadde aldri i verden trodd at det skulle bli så stort, sier Odd Steinar Rønne til Fagbladet. 57 biler og fem trailerlass med utstyr er nå overlevert kollegene gjennom de sju turene. Biler og utstyr kommer brannstasjoner i Dnipro distrikt til gode.
KLARE FOR REISE: Hver tur krever mye planlegging og sjauing. Her på Rudskogen ved Rakkestad i Østfold, like før avreise.
Werner Juvik
Trenger flere biler
– Det er nok få, om noen, som har bidratt med så mye hjelp som våre kolleger i Norge. Dette har vært og er veldig viktig, sier Karelin.
– Hva har dere mest bruk for i neste omgang?
– Vi trenger flere biler for transport og bil for innsatsleder. I dag må leder bruke privatbil og noen ganger drosje til skadested. Dessuten trenger vi flere tankvogner, slik at vi slipper å bruke det lokale ledningsnettet og belaste drikkevannskilder, sier han.
Hjelp fra kolleger til kolleger
Norske brann- og redningsarbeidere har nå gjennomført sju turer til Ukraina på frivillig basis.
Det er overlevert 57 biler og fem trailerlass med utstyr. Biler og utstyr kommer brann- og redningsvesen og ambulansetjeneste i Dnipro distrikt til gode.
I februar 2023 reiser de frivillige for åttende gang. Finansiering av turene skjer ved innsamlinger.
Biler og utstyr er donert fra brann- og ambulansestasjoner over hele landet.
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet