JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Iren Luther er med i Helsepersonellkommisjonen: – Nå må vi bruke hele laget

– Det er veldig mye snakk om sykepleiere og helsefagarbeidere, men vi har såpass mange andre grupper som kan være med på å løse utfordringene i helsevesenet, sier Iren Luther.

– Det er veldig mye snakk om sykepleiere og helsefagarbeidere, men vi har såpass mange andre grupper som kan være med på å løse utfordringene i helsevesenet, sier Iren Luther.

Bjørn A. Grimstad

Helsepersonellkommisjonen er oppnevnt. Ambisjonen er å løse bemanningskrisa i helsevesenet. Fagforbundets Iren Luther er et av medlemmene.

2021121714114820211220084227

– Jeg gleder meg til arbeidet, sier Luther.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommisjonen er høyaktuell:

– Som et svar på det behovet vi har sett forsterket siden pandemien startet når det gjelder flere fagfolk, bemanning av framtidens helsetjeneste og bedre oppgavedeling mellom profesjonene. Derfor har dette høy prioritet hos regjeringen, skriver Kjerkol i en epost til Fagbladet.

LES OGSÅ: En ny kommisjon skal løse bemanningskrisa i helsesektoren: – Vi er redd det er for seint, sier helsearbeidere

Skal levere innen februar 2023

Kommisjonen skal «foreslå treffsikre tiltak for å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert personell i helse- og omsorgstjenesten i hele landet». Gunnar Bovim skal lede arbeidet. Bovim er overlege, professor i nevrologi og tidligere rektor ved NTNU. Med få unntak, er kommisjonens medlemmer hovedsakelig hentet fra ledersjiktet og organisasjonslivet i Helse-Norge. (Se hvem andre som sitter i kommisjonen i egen faktaboks.) 

Kommisjonen skal levere sin utredning (NOU) innen februar 2023.

{f1}

– Vi må bruke hele laget

Helsepersonellkommisjonen er ingen smal sak for Fagforbundets Iren Luther. Nei, saken er heller å tenke bredt:

– Vi må bruke hele laget, fastslår Luther i et telefonintervju med Fagbladet.

Hun er leder i yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet og skal i januar sette seg ned sammen med de andre medlemmene av den regjeringsoppnevnte kommisjonen.

Ambisjonen er å løse bemanningskrisa i helsesektoren. Intet mindre. Jobb nummer én blir å utvide horisonten, ifølge Luther:

– Det er veldig mye snakk om sykepleiere og helsefagarbeidere, men vi har såpass mange andre grupper som kan være med på å løse utfordringene i helsevesenet. Jeg tror det er viktig å se helheten. Hvis du går inn på et sykehjem og det ikke finnes en vaktmester eller et vaskeri, hva må helsepersonell gjøre da? La det være nok folk, så ikke helsepersonell gjør ting de ikke trenger å gjøre, for det gjør de masse av i dag, sier Luther.

LES OGSÅ: Røde tall over hele landet. Nesten 90 prosent av kommunene sliter med å få tak i sykepleiere

– Må se på utdanningskapasiteten

Hun er selv utdanna sykepleier og tror kommisjonens viktigste oppgave blir å tenke langsiktig om helsetjenestene, men det skader selvsagt ikke å ha to tanker i hodet samtidig:

– Vi er inne i en spesiell situasjon akkurat nå, helsearbeidere er slitne. Vi er nødt til å komme oss gjennom pandemien uten at helsepersonell av ulikt slag slutter fordi de ikke orker mer. 

Luther har noen helt konkrete tanker om hvordan framtidas utfordringer kan løses. De handler særlig om å se på utdanningsmuligheter.

– Videreutdanning på høyskolenivå og for fagarbeidere, muligheten til å ta fagbrev på jobb for dem som er assistenter – utdanningsløp for flere, det tror jeg er lurt. Vi trenger å utdanne flere leger og den generelle utdanningskapasiteten må økes, sier Luther.

Hun legger ikke skjul på at det er mye å ta tak i:

– Hvorfor trenger man for eksempel videregåendematte når man skal bli sykepleier? Opptakskrav er et annet tema. Og så snakkes det lite om vernepleiermangelen. Den er ganske alarmerende, rett og slett.

Må dra i samme retning

Luther håper at alle profesjonsforbundene som sitter i kommisjonen klarer å tenke annerledes.

– Det hjelper ikke at de nevner andre yrkesgrupper når de i realiteten ikke jobber for dem. Det er viktig at vi møter med et åpent sinn, det må selvsagt også jeg gjøre. Jeg er opptatt av at vi skal bruke folks kompetanse, sier Luther.

Å dra i samme retning, er noe også helse- og omsorgsministeren trekker fram for at kommisjonen skal lykkes med arbeidet:

– Vi må samarbeide på tvers av sektorer, derfor har kommisjonen representanter fra både partene i arbeidslivet, helse- og omsorgstjenestene, utdanningssektoren, brukerorganisasjoner, forskning og samfunnsliv, skriver hun til Fagbladet.

– Vi må samarbeide på tvers av sektorer, derfor har kommisjonen representanter fra både partene i arbeidslivet, helse- og omsorgstjenestene, utdanningssektoren, brukerorganisasjoner, forskning og samfunnsliv, sier Ingvild Kjerkol.

– Vi må samarbeide på tvers av sektorer, derfor har kommisjonen representanter fra både partene i arbeidslivet, helse- og omsorgstjenestene, utdanningssektoren, brukerorganisasjoner, forskning og samfunnsliv, sier Ingvild Kjerkol.

Tormod Ytrehus

Helse- og omsorgsministeren sier hun har store forventninger til arbeidet og forsikrer at det ikke skal bli liggende i en skuff.

Men hvorfor trenger vi en kommisjon? Vet vi ikke nok til å sette i verk tiltak?

– Vi vet ganske mye, vi har jobba og undersøkt mye, også under den forrige regjeringen, sier Luther.

– Men jeg tenker at den nåværende helse- og omsorgsministeren på en annen måte enn forgjengeren åpner opp for at vi må se hele laget. Der synes jeg nok den forrige regjeringen var litt for snever, sier Luther.

– Hvordan skal kommisjonen sikre at arbeidet ikke blir liggende i en skuff?

– Regjeringen må levere på det som vi leverer, det starter med ministeren. Det er viktig at kommisjonen legger noen føringer, sier Luther.

 

 

Dette er Helsepersonellkommisjonen:

• Gunnar Bovim, professor, Trondheim (leder)

• Anne Turid Wikdahl, utviklingsdirektør, Bærum

• Magne Nicolaisen, kommunaldirektør, Tromsø

• Kristin Kornelia Utne, lege i spesialisering, Oslo

• Iren Mari Luther, leder, Oslo

• Torbjørn Solberg, forbundsstyremedlem, Bodø

• Rebwar Salar Nori Saleh, farmasøyt, Oslo

• Lizzie Irene Ruud Thorkildsen, forbundsleder, Drammen

• Magne Wang Fredriksen, generalsekretær, Holmestrand

• Marit Karlsen, lege, Kautokeino

• Lisbeth Sommervoll, administrerende direktør, Tønsberg

• Ellen Margrethe Hoxmark, leder, Trondheim

• Vegard Iversen, fylkesdirektør, Steinkjer

• Anne-Grethe Naustdal, prorektor, Sunnfjord

• Olav Helge Førde, professor emeritus, Tromsø

• Morten Dæhlen, professor, Tønsberg

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy