Lønnsoppgjøret 2021
Jobber du i kommunen? Da må du følge med nå
Fagforbundet varsler opprør hvis det ikke blir lønnsvekst
Odd-Haldgeir Larsen og Paal Skarsbak leder forhandlingene fra Fagforbundets side.
I morgen klokka 12 startet årets KS-oppgjør – Norges største lønnsoppgjør. Dette omfatter alle ansatte i kommunene, bortsett fra Oslo.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Årets tariffoppgjør er et mellomoppgjør der KS og partene innen 1. mai 2021 skal forhandle om lønn.
• Dette fikk kommuneansatte i fjor
Klokken 12 stiller altså nestleder i Fagforbundet Odd-Haldgeir Larsen og avdelingsleder i administrativ ledelse Pål Skarsbak opp i KS sine lokale i Oslo sentrum med sine krav. Det er bare en liten delegasjon som møtes fysisk i KS på grunn av koronaen.
• Lønnsoppgjøret i kommunesektoren: Se hvem som står først i køen
På åpningsmøtet utveksler partene sine overordnede krav og tilbud for årets oppgjør. Disse blir kjent etter åpningsmøtet. Forhandlingene avsluttes 29. og 30. april. Hvis forhandlingene ikke fører frem, går oppgjøret til mekling.
Hvis ikke meklingen fører fram, blir det streik.
Fagforbundets leder Mette Nord, som også er sjef for forhandlingssammenslutningen LO Kommune, har gått ut og sagt at de vil prioritere yrkene med lavest lønn.
• Nå varsler Fagforbundets leder «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst
Fagforbundet forhandler lønn og rettigheter for nærmere 400 000 medlemmer i kommunale, fylkeskommunale, statlige, private og offentlige virksomheter og i sykehusene med alle støttefunksjoner.
Nå er det de ansatte i kommunal sektor sin tur. Dette er Norges største lønnsoppgjør og omfatter rundt 170.000 medlemmer i Fagforbundet, i tillegg til medlemmene i andre forbund som omfattes av dette oppgjøret.
Dette lønnsoppgjøret (KS-oppgjøret) omfatter ikke ansatte i Oslo komune, som har sitt eget oppgjør. Det starter 23. april, og fristen for å komme til enighet her er 1. mai.
Konkrete krav onsdag
Kravene blir altså ikke kjent før i morgen, men Fagforbundets leder Mette Nord som er sjef for forhandlingssammenslutningen LO Kommune har sagt til Klassekampen er hun har en klar forventning om at ansatte i offentlig sektor ikke skal sakke akterut lønnsmessig.
– Man vil ikke tåle en nedgang. Da blir det opprør. Ansatte i offentlig sektor har vært ryggraden i samfunnet og bidratt til at vi kommer oss så godt gjennom krisen, med lave smittetall og sikkerhet for samfunn og innbyggere, sier Mette Nord til Klassekampen.
Står på 2,7
Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS understreker på sin side at det er viktig for arbeidsgiversiden å holde seg til rammen på 2,7 prosent fra frontfaget.
Han viser til at kommunal sektor har ligget nesten ett prosentpoeng over lønnsutviklingen i industrien når en ser på en femårsperiode.
– Oppgjørene i kommunal sektor har kommet bedre ut i alle år, med unntak av 2020, sier Gangsø til Klassekampen.