JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Noen ganger er det viktig å være organisert

Kari og Hege beholdt fast jobb etter at de først ble oppsagt

Hege tok fagbrevet i oppsigelsestiden

BEHOLDT FAST JOBB: Kari Sandberg (foran til venstre) og Hege Hansen-Gaard beholdt fast jobb i Grue kommune, selv om de ble oppsagt i fjor. De blir flankert av foreningsleder Johny Solvang og hovedtillitvalgt Gunn Eriksen.

BEHOLDT FAST JOBB: Kari Sandberg (foran til venstre) og Hege Hansen-Gaard beholdt fast jobb i Grue kommune, selv om de ble oppsagt i fjor. De blir flankert av foreningsleder Johny Solvang og hovedtillitvalgt Gunn Eriksen.

Per Flakstad

– Hvis vi ikke hadde vært organisert, hadde vi ikke stått her med fast jobb, mener Kari Sandberg og Hege Hansen-Gaard.

2018061210473720230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Da hedmarkskommunen Grue rett etter skolestart i fjor fikk færre enslige mindreårige asylsøkere, mistet den også 3,6 millioner kroner i tilskudd. Da fant kommuneledelsen ut at det måtte spares penger, og fem fast ansatte i oppvekstsektoren fikk varsel om oppsigelse.

Fjerde oktober i fjor ble Kari Sandberg og Hege Hansen-Gaard sagt opp. Fagforbundet tok saken deres helt til retten, og i dag har begge fortsatt faste stillinger i Grue kommune.

Ansatt etter 19 år, så ble hun oppsagt

– Jeg ble rett og slett lei meg, forteller Hege Hansen-Gaard som arbeidet som assistent på Grue barne- og ungdomsskole.

– Det var en veldig rar følelse å få brevet med oppsigelsesvarselet. Jeg har 19 års fartstid som vikar i kommunen, og i januar hadde jeg endelig fått fast ansettelse. Ti måneder senere blir jeg altså sagt opp, forteller Kari Sandberg som arbeidet i en av kommunens barnehager.

Her lærer barna ved å leke: «Det er gøy, lystbetont og styrker den sosiale kompetansen»

Stevnet kommunen for usaklig oppsigelse

Fire av de fem som fikk varsel om oppsigelse er medlemmer av Fagforbundet. Hovedtillitsvalgt Gunn Eriksen var med dem på både drøftingsmøter og forhandlingsmøter, men hun fikk ikke gjennomslag for at kommunen skulle se om det var bruk for dem i andre stillinger.

Hun kontaktet også Fagforbundets kompetansesenter i Oslo og kan ikke få fullrost den hjelpen hun fikk der.

– De hadde erfaring fra liknende saker andre steder, og jeg fikk veldig mange gode råd, forteller hun.

Kompetansesenteret sendte saken til LOs advokater, og 19. desember ble kommunen stevnet for usaklige oppsigelser.

Dermed kunne de oppsagte fortsette i stillingene sine til saken var avgjort i retten.

– Ellers måtte vi ha sluttet 4. januar, for da var oppsigelsestiden slutt, forteller Sandberg og Hansen-Gaard.

Etter rettsmekling i mai ble partene enige om at de fire medlemmene av Fagforbundet skulle fortsette som fast ansatte i kommunen, men i nye stillinger.

Slik tar du fagbrev på jobb med full lønn

– Hadde ikke alternative jobber i fjor høst

– Hvorfor kunne dere ikke tilby alternative jobber med en gang i stedet for ha en lang prosess og rettsmekling før de ansatte fikk nye stillinger, rådmann Geir Kvisten?

– Da oppsigelsesvarslene ble sendt ut, hadde vi ikke andre stillinger å tilby. Vi har oversikt over ledige stillinger, og oppsigelse er absolutt siste utvei. Men på det tidspunktet hadde vi ikke noe som var relevant ut fra de ansattes kompetanse og erfaring.

– Samtidig skjer det mye i en kommune med 400 ansatte fra september til mai året etter. De ansatte hadde krav på å stå i stillingene sine etter at vi ble stevnet, og vi forsøkte å la dem jobbe der vi så at de med deres kompetanse kunne dekke løpende behov som kommunen hadde.

– Da vi kom til rettsmeklingen i mai, hadde kommunen fått reelle behov som passet med de ansattes kompetanse og erfaring, og dermed kunne vi løse saken på en måte som kommunen er fornøyd med. Slik jeg har forstått det, er også de ansatte fornøyd med det vi ble enige om, sier Geir Kvisten.

Fagforbundet Hedmark foreslo å kutte all gratis alkohol

Hege tok fagbrev i oppsigelsestida

For Hege Hansen-Gaard ble situasjonen veldig spesiell. Hun hadde tatt teorien til fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider da hun ble oppsagt, og hun tok fagprøven i oppsigelsestiden sin.

– Jeg ble ekstra motivert til å fullføre fagutdanningen. Jeg tenkte at jeg ville stå sterkere som søker til nye jobber hvis jeg hadde fagbrev, forteller hun.

Til høsten begynner hun i en av de kommunale barnehagene, og hun tror ikke kommunen hadde tilbudt henne denne stillingen hvis hun ikke hadde tatt fagbrev.

I august begynner Kari Sandberg som renholder i halv stilling. En av de to andre fortsetter som assistent på skolen, mens den andre begynner i ny jobb på sykehjemmet i kommunen.

Viktig å ha en fagforening i ryggen

Både Sandberg og Hansen-Gaard mener bestemt at de ikke ville ha hatt fast jobb i dag hvis de ikke hadde vært fagorganiserte.

– Det var naturlig for oss å være organisert, men vi har i grunnen aldri tenkt over hvor viktig det er før nå. Nå fikk vi virkelig bruk for medlemskapet vårt. Det er mange lover og avtaler som slår inn ved en oppsigelse, og hver for oss hadde vi ikke hatt noen mulighet til å gjøre den jobben som hovedtillitsvalgt Gunn Eriksen, kompetansesenteret og LO-advokaten gjorde for oss, sier de.

– Vi forsøker å gi medlemmene noe tilbake i form av noen arrangementer og andre tilstelninger. Men det er jo først når det smeller og du virkelig har bruk for fagforeningen at du oppdager hva et medlemskap er verdt, sier Johny Solvang som er leder i Fagforbundet Grue.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy