JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strid om pensjon i Olavshallen:

Klare for streik: – De har brutt løfter

KAMPKLAR: – Ansatte og tillitsvalgte ble forsikret om at de ansatte ikke skulle tape på overgangen til Spekter, forklarer Tarjei Leistad, leder av Fagforbundet i Trøndelag.

KAMPKLAR: – Ansatte og tillitsvalgte ble forsikret om at de ansatte ikke skulle tape på overgangen til Spekter, forklarer Tarjei Leistad, leder av Fagforbundet i Trøndelag.

Leif Martin Kirknes

Fagforbundet og Spekter møtes mandag hos Riksmekleren. Scenearbeidere ved Olavshallen AS i Trondheim er ikke fornøyde med hva arbeidsgiver har lagt på bordet.

2024030810545020240308105449

berit.baumberger@fagbladet.no

Olavshallen, heleid av Trondheim kommune, er en stor konsertarena og fast tilholdssted for Trondheim Symfoniorkester.

For to år siden gikk de fra Samfunnsbedriftene, som før var en del av KS, over til arbeidsgiverorganisasjonen Spekter. Det er de ikke alene om. I året som gikk har disse meldt seg inn i Spekter:

• Ibsenhuset AS, eid av Skien kommune.

• Grieghallen AS, eid blant annet av Bergen kommune.

• Stavanger konserthus IKS, eid blant annet av Stavanger kommune.

Nedenfor kan du lese mer om de ansattes vilkår i disse tre byene.

Men først tilbake til konflikten i Trondheim:

Ut av KS' tariffavtale

Som medlem i Samfunnsbedriftene hadde ansatte ved Olavshallen rettigheter etter hovedtariffavtalen til KS. Det skal det nå bli slutt på.

– Ansatte og tillitsvalgte ble forsikret om at de ikke skulle tape på overgangen til Spekter. Vilkårene skulle videreføres, forklarer Tarjei Leistad, leder av Fagforbundet i Trøndelag.

OLAVSHALLEN: Her under en seremoni for utdeling av fagbrev i fjor høst.

OLAVSHALLEN: Her under en seremoni for utdeling av fagbrev i fjor høst.

Ole Martin Wold

Arbeidet med å få på plass en ny tariffavtale har pågått i lengre tid. Ifølge Fagforbundet stilte arbeidsgiver i fjor høst krav om at pensjonsordningen endres til innskuddspensjon.

– Dette kravet blir oppfattet som et brudd på løfter. De ansatte har hatt offentlig tjenestepensjon hittil, og vi mener forslaget som ligger på bordet, gjør pensjonsvilkårene dårligere, sier Leistad.

Han legger til:

– Vi vet jo at Olavshallen ikke er i noen gunstig økonomisk situasjon, og vi har strekt ut en hånd. I andre deler av teater- og scene-sektoren har vi forhandlet fram en hybridpensjon, og det er noe vi kan forhandle om også her, sier Leistad.

LES OGSÅ: Nå blir mange kommuner til «konsern». Det styrker dine rettigheter

BEKREFTER MEKLING: – Målet er å få på plass en ny tariffavtale med alle elementer, sier Ingvild Dahl Dørnes i Spekter.

BEKREFTER MEKLING: – Målet er å få på plass en ny tariffavtale med alle elementer, sier Ingvild Dahl Dørnes i Spekter.

Thomas T. Kleiven

Bekrefter mekling

Ledelsen i Olavshallen henviser til Spekter i denne saken. Ingvild Dahl Dørnes, kommunikasjonssjef i Spekter, sier tema for meklingen er å få på plass en ny tariffavtale.

– Dere krever innskuddspensjon, noe de mener er løftebrudd?

– Jeg vil ikke kommentere i detalj på krav og tilbud som har vært gitt og fremmet i forhandlingene fram til nå. Målet er å få på plass en ny tariffavtale med alle elementer, der både lønn, arbeidstid og pensjon er med, sier Dahl Dørnes.

– Hvorfor blir dere ikke enige?

– Det er helt vanlig i norsk arbeidsliv at man noen ganger ikke blir enige, og da har vi systemet med at vi går til Riksmekleren. Vi i Spekter går alltid inn dit med ambisjoner om å finne en løsning, sier Spekter-toppen.

LES OGSÅ: Vil ta 15.000 ansatte i kommunale bedrifter ut av viktig avtale

Fortsetter med kommunal pensjon

Hvordan går det så i Bergen, Stavanger og Skien? Har de kommet til enighet der?

Ibsenhuset AS gikk også fra Samfunnsbedriftene til Spekter.

– Vi er ikke i noe brudd, og vi regner med å være ferdige med forhandlingene før påske. Vi fortsetter med samme pensjon som i dag: Den lokale, kommunale pensjonskassen, sier Andreas Gilhuus, direktør ved Ibsenhuset.

Han sier de stort sett vil videreføre dagens vilkår for deres 20 ansatte.

I Stavanger forteller administrerende direktør Per-Harald Nilsson at de formelt sett fortsatt er medlem i Samfunnsbedriftene, men at de har meldt seg inn i Spekter.

– Vi skal starte forhandlinger på et tidspunkt, trolig i løpet av høsten. Vi har pensjonen i KLP, og vi har ingen intensjon om å endre på det. Det er et rent interessepolitisk anliggende at vi går inn i Spekter, sier Nilsson.

Ingen tariffavtale i Bergen

Grieghallen var ikke medlem i noen arbeidsgiverorganisasjon før de meldte seg inn i Spekter.

– Vi har heller ingen tariffavtale, sier administrerende direktør Olav Munch.

– Hvorfor ikke?

– Vi har ingen organiserte ansatte. Det vil si, det kan hende at noen er medlemmer, men det har ikke vært noe ønske om å ha tariffavtale, sier Munch.

Grieghallen er et aksjeselskap, eid blant annet av Bergen kommune.

– Vi er et vanlig aksjeselskap, og vi har meldt oss inn i Spekter fordi de har et faglig fellesskap som er attraktivt for oss, sier Munch.

Oslo Konserthus har vært i Spekter lenge. De opplyser at de har en todelt ordning for pensjon: Ytelsespensjonen ble lukket for en tid tilbake, og alle nye ansatte har nå innskuddspensjon.

Kan ramme opera og korps

Det er 15 Fagforbundet-medlemmer i Olavshallen som står klare til å gå ut i streik fra tirsdag 12. mars, både scenearbeidere og renholdere.

– Hvordan er streikeviljen?

– De er villige til å ta denne kampen, og de føler seg tvunget til det. De har ikke lyst til å gå til en streik som vil ramme Olavshallen, men kanskje må de gjøre det for å få det som de er lovet, sier Leistad.

Det er blant annet oppsetningen av operaen «La Bohème» og NM for janitsjarkorps som kan rammes av en eventuell streik.

GA STØTTE: LOs regionkonferanse i Trøndelag samlet seg torsdag bak en uttalelse til støtte for sine kolleger i Olavshallen. Her er Peggy Hessen Følsvik på vei mot LO Trøndelag-topp Kristian Tangen.

GA STØTTE: LOs regionkonferanse i Trøndelag samlet seg torsdag bak en uttalelse til støtte for sine kolleger i Olavshallen. Her er Peggy Hessen Følsvik på vei mot LO Trøndelag-topp Kristian Tangen.

Martin Guttormsen Slørdal

Støtte fra LO Trøndelag

Streiken var tema under LOs regionkonferanse i Trøndelag torsdag. Der samlet de seg bak en uttalelse til støtte for sine kollegaer i Olavshallen:

«De ansatte i Olavshallen må fortsatt sikres en kollektiv, livsvarig og kjønnsnøytral pensjonsordning, primært ved å videreføre dagens offentlige tjenestepensjonsordning. LOs regionkonferanse gir full støtte til Fagforbundets forhandlere i mekling og medlemmene i Olavshallen i denne kampen,» heter det.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy