PENSJONSKAMP: De tillitsvalgte ved Den Norske Opera & Ballett er spente før meklingen mellom LO Stat og Spekter torsdag. Fra venstre: Jan Koop (Creo), Sven Undheim (Fagforbundet) og Runa Flaa (NTL).
Anders Hauge-Eltvik
anders@lomedia.no
Torsdag starter meklinga mellom LO Stat og Spekter, for lønnsoppgjøret for de ansatte i teatre, orkestre og operaen. Det store spørsmålet er hvilken pensjonsordning de ansatte skal ha: innskuddspensjon eller hybridpensjon.
De tre forbundene Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Creo organiserer medlemmene i sektoren, og blant de tillitsvalgte på Den Norske Opera & Ballett er de tydelige på hva som står på spill.
• – Vi har opplevd en arroganse uten sidestykke, sier forhandlingslederen
Lik pensjon for kvinner og menn
– Hva er vel mer grunnleggende enn å ha en trygg pensjon etter arbeidslivet? Nå er det på tide å få lukket dette, sier klubbleder Sven Undheim i Fagforbundet teater og scene ved Operaen.
Diskusjonen om hvilken pensjonsordning man skal ha i sektoren strekker seg nesten ti år tilbake i tid, da det ble klart at man skulle bort fra den eksisterende ytelsespensjonen.
– Årene har gått og gått, konstaterer NTL-tillitsvalgt Runa Flaa.
I 2016 ble det inngått en midlertidig pensjonsavtale, og nå er spørsmålet hvilken ordning som skal gjelde permanent. De ansatte avviser en innskuddspensjon. Siden kvinner i gjennomsnitt lever lenger enn menn, vil de få mindre livsvarig pensjon.
– Pensjonen man skal få resten av livet er kjempeviktig. Og at kvinner ikke skal få det samme som mennene på samme arbeidsplass, er uaktuelt i 2021, sier tillitsvalgt Jan Koop i Creo.
Aktuelt: Sjekk hvor streiken kan ramme
Ønsker hybridpensjon
Pensjonsordningen de ansatte, forbundene og LO Stat ønsker er hybridpensjon. Det er en ordning som er lik for kvinner og menn.
I avtalen om den midlertidige pensjonsordningen fra 2016 heter det: «Det er en målsetting at den varige pensjonsordningen skal etableres med kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser».
Dette mener de tillitsvalgte er helt utvetydig og kun kan sikres med en hybridpensjon.
– Vi må finne en løsning nå. Vi var med på den midlertidige løsningen i 2016, og der står det «livsvarig og kjønnsnøytrale ytelser» i protokollen som arbeidsgiverne har skrevet under. Det er dét som er målet, sier Koop.
Undheim fra Fagforbundet påpeker også at de mener at en kollektiv pensjonsordning er bedre, og er mer i tråd med deres verdier enn en individuell oppsparing.
– Hybridpensjon fordeler bedre ansvaret og tryggheten rundt pensjonen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, i motsetning til innskuddspensjon, sier han.
Se også:
Creo har fått hjelp fra Bare Egil Band til å forklare hybridpensjon(Fagbladet er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)
Spente før mekling
Meklingen starter torsdag morgen, med frist klokken 24.00 den 2. september. Om partene ikke blir enige, blir det streik. De tillitsvalgte på Operaen er blant de som forbereder seg på dét.
– Vi er på vei tilbake i jobb og vanlig drift, men samtidig er det fare for streik. Det er ubehagelig, men vi kan ikke unngå dette fra vår side, sier Koop.
Sven Undheim er enig:
– Det er en kjedelig tid å få en potensiell streik på, men det er ingen annen vei å gå. Vi kan ikke fire på dette, sier han.
Til sammen har de tre forbundene rundt 500 medlemmer på Operaen, og i første streikeuttak er 54 medlemmer ved Operaen tatt ut.
– Blant NTL-medlemmene er det mange som fortsatt er delvis på hjemmekontor, men vi skal klare å gjennomføre en streik likevel, sier Flaa.
De tre bekrefter at medlemsmassen er klare til å gjøre det som trengs for å vinne fram.
• Knallhardt i kulturforhandlingene: – Føles som å bli dolket i ryggen
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte
LØSNING: – Hvis vi organiserer oss bedre, slik vi har startet på via klubbprosjektet, kan antallet uten tariffavtale gå ned. Men det vil nok aldri bli null, sier Svend Morten Voldsrud.
Fagforbundet
HJELP: – Jeg skulle ønske ingen trengte det, men det er også bra at folk kan be Nav om hjelp, sier arbeids- og sosialminister Tonje Brenna (Ap).
Brian Cliff Olguin