JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor fare for streik fredag

Klubbleder Sven på Operaen: – Hva er vel mer grunnleggende enn å ha en trygg pensjon etter arbeidslivet?

PENSJONSKAMP: De tillitsvalgte ved Den Norske Opera & Ballett er spente før meklingen mellom LO Stat og Spekter torsdag. Fra venstre: Jan Koop (Creo), Sven Undheim (Fagforbundet) og Runa Flaa (NTL).

PENSJONSKAMP: De tillitsvalgte ved Den Norske Opera & Ballett er spente før meklingen mellom LO Stat og Spekter torsdag. Fra venstre: Jan Koop (Creo), Sven Undheim (Fagforbundet) og Runa Flaa (NTL).

Anders Hauge-Eltvik

De ansatte i kultursektoren krever en pensjonsordning som er lik for kvinner og menn. Blir ikke partene enige innen torsdag blir de ansatte tatt ut i streik.

2021090109214220210901092555

anders@lomedia.no

Torsdag starter meklinga mellom LO Stat og Spekter, for lønnsoppgjøret for de ansatte i teatre, orkestre og operaen. Det store spørsmålet er hvilken pensjonsordning de ansatte skal ha: innskuddspensjon eller hybridpensjon.

De tre forbundene Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Creo organiserer medlemmene i sektoren, og blant de tillitsvalgte på Den Norske Opera & Ballett er de tydelige på hva som står på spill.

– Vi har opplevd en arroganse uten sidestykke, sier forhandlingslederen

Lik pensjon for kvinner og menn

– Hva er vel mer grunnleggende enn å ha en trygg pensjon etter arbeidslivet? Nå er det på tide å få lukket dette, sier klubbleder Sven Undheim i Fagforbundet teater og scene ved Operaen.

Diskusjonen om hvilken pensjonsordning man skal ha i sektoren strekker seg nesten ti år tilbake i tid, da det ble klart at man skulle bort fra den eksisterende ytelsespensjonen.

– Årene har gått og gått, konstaterer NTL-tillitsvalgt Runa Flaa.

I 2016 ble det inngått en midlertidig pensjonsavtale, og nå er spørsmålet hvilken ordning som skal gjelde permanent. De ansatte avviser en innskuddspensjon. Siden kvinner i gjennomsnitt lever lenger enn menn, vil de få mindre livsvarig pensjon.

– Pensjonen man skal få resten av livet er kjempeviktig. Og at kvinner ikke skal få det samme som mennene på samme arbeidsplass, er uaktuelt i 2021, sier tillitsvalgt Jan Koop i Creo.

Aktuelt: Sjekk hvor streiken kan ramme

Ønsker hybridpensjon

Pensjonsordningen de ansatte, forbundene og LO Stat ønsker er hybridpensjon. Det er en ordning som er lik for kvinner og menn.

I avtalen om den midlertidige pensjonsordningen fra 2016 heter det: «Det er en målsetting at den varige pensjonsordningen skal etableres med kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser».

Dette mener de tillitsvalgte er helt utvetydig og kun kan sikres med en hybridpensjon.

– Vi må finne en løsning nå. Vi var med på den midlertidige løsningen i 2016, og der står det «livsvarig og kjønnsnøytrale ytelser» i protokollen som arbeidsgiverne har skrevet under. Det er dét som er målet, sier Koop.

Undheim fra Fagforbundet påpeker også at de mener at en kollektiv pensjonsordning er bedre, og er mer i tråd med deres verdier enn en individuell oppsparing.

– Hybridpensjon fordeler bedre ansvaret og tryggheten rundt pensjonen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, i motsetning til innskuddspensjon, sier han.

Se også:

Creo har fått hjelp fra Bare Egil Band til å forklare hybridpensjon

(Fagbladet er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

Spente før mekling

Meklingen starter torsdag morgen, med frist klokken 24.00 den 2. september. Om partene ikke blir enige, blir det streik. De tillitsvalgte på Operaen er blant de som forbereder seg på dét.

– Vi er på vei tilbake i jobb og vanlig drift, men samtidig er det fare for streik. Det er ubehagelig, men vi kan ikke unngå dette fra vår side, sier Koop.

Sven Undheim er enig:

– Det er en kjedelig tid å få en potensiell streik på, men det er ingen annen vei å gå. Vi kan ikke fire på dette, sier han.

Til sammen har de tre forbundene rundt 500 medlemmer på Operaen, og i første streikeuttak er 54 medlemmer ved Operaen tatt ut.

– Blant NTL-medlemmene er det mange som fortsatt er delvis på hjemmekontor, men vi skal klare å gjennomføre en streik likevel, sier Flaa.

De tre bekrefter at medlemsmassen er klare til å gjøre det som trengs for å vinne fram.

Knallhardt i kulturforhandlingene: – Føles som å bli dolket i ryggen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy