JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Knapt landsstyre-flertall: Nå kan det bli billigere å være medlem i Fagforbundet

DIRIGENTBORDET: Forbundsledelsen ledet landsstyremøtet forrige uke, der kontingent ble drøftet.

DIRIGENTBORDET: Forbundsledelsen ledet landsstyremøtet forrige uke, der kontingent ble drøftet.

Leif Martin Kirknes

Det var nesten dødt løp da det ble stemt om hvorvidt Fagforbundets kontingent bør settes ned på landsstyremøtet i forrige uke.

2022032212280620220324121642

leif.kirknes@lomedia.no

Det var 43 som stemte for å senke Fagforbundets kontingent fra 1,45 til 1,25 prosent av bruttoinntekt, nedtrappet gradvis i løpet av fire år, på landsstyremøtet hos Fagforbundet forrige uke. 37 stemte imot.

Saken var altså bare tre stemmer fra dødt løp.

Spørsmålet det ble tatt stilling til, er rett og slett om det skal bli billigere å bli medlem av Fagforbundet.

Grovt oppsummert

Kort fortalt ser tilhengerne av dette grepet for seg at det vil gi verveeffekt som vil øke forbundets konkurranseevne mot både høye bensinpriser og andre fagforbund, og dermed også øke antallet yrkesaktive medlemmer.

{f1}

Mange av forslagets skeptikere mener grovt oppsummert at prisreduksjon kan gå på bekostning av kvaliteten på forbundets tjenester, og dessuten være første skritt i et priskappløp mot bunnen.

I tillegg har forslaget noen andre sider ved seg som blant annet har falt mange av forbundets eldre medlemmer og deres støttespillere tungt for hjertet: at prisen på pensjonistmedlemskap i samme slengen foreslås økt fra grovt regnet 1000 til 1500 kroner i året.

Argumentet for sistnevnte er at det er det det omtrent koster å ha pensjonistmedlemmer. Da går forbundet i null, inklusive forsikringer og arrangementer.

Det som er gjengs argument mot dette her, er synet på at forbundets pensjonister bør få en klapp på skuldrene etter å ha betalt normalkontingent gjennom sin yrkesaktive karriere, og dessuten at mange av forbundets pensjonister har trang økonomi.

– Et nederlag for solidariteten

HÅNSDOPPREKNING: Avtemming under landsstyremøtet forrige uke. Ikke fra kontingentsaken.

HÅNSDOPPREKNING: Avtemming under landsstyremøtet forrige uke. Ikke fra kontingentsaken.

Leif Martin Kirknes

Fritt mandat på landsmøtet

For storregionen Viken, som har 56 fagforeninger og 72.000 medlemmer, var det en rent praktisk årsak til at de stemte ned forslaget om å senke kontingenten til 1,25 forrige uke: Deres lokale vedtak etter en diskusjon i sitt representantskapsmøte i fjor er at kontingenten ikke skal heves. Altså fryses. Men det ble ikke diskutert hvorvidt den skulle senkes.

– Så har det vært forskjellig syn ved senere diskusjoner, men jeg tror alle Vikens landsstyredelegater stemte for at vi ikke skal gjøre noe med kontingenten i denne perioden siden vi har et frysvedtak, selv om de har stått fritt til å stemme det de vil, sier Viken-leder Kristine Bjella Stavn.

Fagforbundet tilfreds med Viken-skilsmisse

– Også alle som kommer på landsmøtet fra region Viken vil komme dit med fritt mandat så de kan stemme slik de vil. Så der vil det nok variere, legger hun til.

Det er 49 delegater fra Viken på landsmøtet, ikke medregnet Viken-tilhørige i landsstyre, yrkesseksjoner og blant ungdomsrepresentanter.

– Så det blir vanskelig å si hvordan det vil bli på landsmøtet. Det var ganske likt her i landsstyret, bemerker Stavn.

VIKEN-LEDER: Kristine Bjella Stavn.

VIKEN-LEDER: Kristine Bjella Stavn.

Leif Martin Kirknes

Avgjøres i høst

Forslaget ble først fremmet av forbundsledelsen, der forbundsleder Mette Nord har uttalt at hun er bekymret over utviklingen der forbundet får stadig færre yrkesaktive medlemmer. Blant dem som melder seg ut er det mange som oppgir pris som årsak.

Mette Nord er urolig for at yrkesaktive medlemmer forlater forbundet

Saken har tidligere i år vært behandlet i Forbundsstyret. Også der gikk det gjennom, men da også med en splittet opinion. Og nå har altså også landsstyret vendt tommelen opp med knepent flertall.

Neste behandling nå, det det hele avgjøres, er på forbundets landsmøte, den typisk bredeste demokratiske behandlingsformen i LOs fagforbund, som normalt finner sted hvert fjerde år. For Fagforbundets del skulle det egentlig vært i fjor, men ble utsatt til i år grunnet korona.

Det arrangeres 17.–21. oktober i Folkets Hus. Representert er 280 regiondelegater, 80 yrkesseksjonsdelegater, landsstyrets medlemmer og fem delegater fra ungdommen og fem delegater fra pensjonistene.

Det blir forbundets femte ordinære landsmøte.

Her er noen artikler fra landsmøtet i 2017.

INNLEDER: Nestleder Odd-Haldgeir Larsen mens han innleder om traiffsituasjonen.

INNLEDER: Nestleder Odd-Haldgeir Larsen mens han innleder om traiffsituasjonen.

Leif Martin Kirknes

Dette betyr den foreslåtte kontingentendringen for lommeboka

• Er du renovasjonsarbeider av yrke er årslønna di kanskje 460.000. Da er kontingent med 1,45-sats kr. 555 (+125 i forsikring), totalt kr. 680/mnd. Med 1,25-sats er summen 479 (+125), totalt kr. 604/mnd. En forskjell på 76 kroner per måned, tilsvarende 912 kroner årlig.

• Er du ernæringsfysiolog, tjener du kanskje rundt 620.000 i året. Der når du i så fall kontingent-taket til Fagforbundet uavhengig av prosent og betaler 746 inklusive forsikring.

• En typisk skoleassistent har snittlønn rundt 400.000. Kontingent er i så fall 483 (+125), totalt kr. 608, i dagens prismodell. Den foreslåtte modellen med lavere pris vil koste 416 (+125), totalt kr. 541. Kr. 67 i forskjell månedlig vil utgjøre rett over 800 kroner årlig.

Lønnseksemplene er basert på SSBs statistikk om snittlønn i ulike yrker, og for enkelhetsskyld rundet noe opp eller ned til mer jevne summer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy