Fagforbundet tilfreds med Viken-skilsmisse: – Det har vært krevende
STORFYLKE: Kristine Bjella Stavn forteller at det ikke er bare-bare å følge opp de 56 fagforeningene i Viken. Om Viken splittes, antar hun Fagforbundet i Viken vil splittes også.
Martin Guttormsen Slørdal
Viken skal splittes. Da går det not mot en splittelse av Fagforbundet Viken også, tror Viken-leder Kristine Bjella Stavn.
leif.martin.kirknes@fagbladet.no
Kristine Bjella Stavn, leder i Fagforbundets region Viken, lever godt med at fylkeskommunen Viken oppløses. Men er heller ikke overrasket over avgjørelsen som kom i går – selv om debatten varte og rakk i fylkestinget.
Tidligere i februar ble det kjent at Ap, Senterpartiet, Frp, SV og Rødt hadde flertall i saken. Det var derfor allerede da klart hva som ville bli utfallet i går.
Splittingen av Viken fylkeskommune er i tråd med hva Fagforbundet i Viken har ønsket. De hadde en høring blant sine hele 56 fagforeninger tidligere i vinter. 20 svarte. 19 av dem ønsket oppløsning av den gigantiske fylkeskommunen.
Også de to fagforeningene for folk som jobber i fylkeskommunen stemte for, men her var flertallet ikke så stort.
Splitting av forbundsregionen
Det Fagforbundet i Viken har anført om fylkeskommunen Viken, er at den er litt vel stor. En ting er de 1.250.000 innbyggerne som ble summen av Akershus, Buskerud og Østfold. En annen ting er det fysiske. Men ifølge Stavn har det vært mange som også reagerte på de demokratiske sidene av gigafylket.
– Noen mente også at småkommunene ikke fikk representasjonen de ønsket seg, mens noen andre av småkommunene har hatt ønsker om å ikke løse opp Viken fylkeskommune. Så det er ikke entydig. Det har ikke bare vært lett, sier hun.
• – En så stor fylkeskommune gir et demokratisk underskudd
Nå må prosessen om oppsplitting av Fagforbundet Viken settes i gang. Fagforbundets regioner har tradisjon for å følge forvaltningen, så Bjella regner med å det må settes i gang en prosess om også å oppløse forbundsregionen med sikte på dato 1.1.2024, som ville markert fireårsdagen.
Bjella understreker at Viken også har vært en stor region i Fagforbund-kontekst.
– Vi er over 70.000 medlemmer, men vi har jo ikke kontakt med alle 70.000. Men vi har 56 fagforeninger og veldig mange tillitsvalgte, og det er de vi skal serve. Det har til tider vært uoversiktlig, fordi det er såpass mange. Bare tillitsvalgtopplæring til så mange krever ganske mye, sier Bjella.
• Kristine var imot Fagforbundet: Nå er hun leder for 70.000 medlemmer
Turbulente tider
Korona gjorde det ikke noe enklere for maskineriet i Fagforbundet i Viken etter oppstarten 1. januar 2020. I midten av februar 2020 var kontorlokalene i Oslo sentrum ombygget og innflyttingsklare. Men så ble det hjemmekontor fra 12. mars samme år.
– Selv om de tre tidligere regionene kom fra samme forbund, hadde vi tre ulike måter å gjøre ting på, ulik kultur. Vi hadde jo planlagt å bli godt kjent og plukke det beste fra alle, men så ble vi sittende på hvert vårt hjemmekontor. Det har vært krevende, medgir Bjella.
Hun var derfor glad da det ble åpnet for å dra tilbake til kontorene 6. september i år, men må i ettertid flire litt av hvor kortvarig den gleden ble. I desember ble det på nytt oppfordret til hjemmekontor.
– Men nå er vi her, i alle fall fram til 2024, sier Bjella, som legger til at det blir en stor prosess å løse opp Fagforbundet Viken.
Innlandet består
Avgjørelsen om Viken-skilsmisse er i kontrast til forholdene i Innlandet.
Tidlig på ettermiddagen i går ble det kjent at fylkeskommunen bestående av forhenværende Hedmark og Oppland skal få bestå.
Mot folkeopinionens knepne flertall, men i tråd med Fagforbundet-regionens ønsker.
I denne fylkeskommunen ønsket de fylkeskommunalt ansatte seg nå ro etter noen kaotiske år.