JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Knut Erik hjalp medlem til millionbeløp i høyere pensjon

KAKE SOM TAKK: Fagforbundets rådgiver Knut Erik Soknes fikk kake fra et takknemlig medlem som har fått mye høyere pensjon og solid etterbetaling etter mangeårig innsats fra rådgiverens side.

KAKE SOM TAKK: Fagforbundets rådgiver Knut Erik Soknes fikk kake fra et takknemlig medlem som har fått mye høyere pensjon og solid etterbetaling etter mangeårig innsats fra rådgiverens side.

Privat

Kommunen beregnet flere millioner kroner for lite i pensjon for mannen. Etter ti års kamp vant han nylig fram, med god hjelp fra kompetansesenteret i Trondheim.

2018071110214720230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Forleden dukket det opp et uanmeldt besøk hos Fagforbundets kompetansesenter i Trondheim. Dette besøket var av det veldig hyggelig slaget. Med seg hadde mannen en stor kake med et bilde av rådgiver Knut Erik Soknes og en takk.

Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor

For lavt pensjonsgrunnlag

– Det skulle bare mangle, forteller medlemmet som verken ønsker at navnet hans eller navnet på kommunen han tidligere jobbet i skal offentliggjøres.

Gjennom ti år har rådgiver Knut Erik Soknes håndtert denne pensjonssak for Fagforbundet-medlemmet. Når den nå endelig er avgjort, får mannen både solid etterbetalt og en høyere pensjon.

Årsaken er at han har fått gjennomslag for at pensjonsgrunnlaget hans har vært beregnet for lavt.

Kirsten (82) vant fram overfor Statens pensjonskasse – får etterbetalt ti år med pensjon

Lenger nede i saken kan du lese mer om hvordan du sjekker ditt eget pensjonsgrunnlag.

Mye penger

– Nå som saken er avsluttet, snakker vi om 70-80.000 kroner bare i renter. Så langt jeg har beregnet vil medlemmet, om han runder 80, få rundt 2,4 millioner mer enn det som var utgangspunktet, sier Soknes.

Summen består av både etterbetaling, renter og pensjon. Årsaken til feilutbetalingen var at kommunen hadde meldt inn et pensjonsgrunnlag som var for lavt. Dette ble oppdaget allerede da medlemmets attføringsperiode ble avsluttet i 2008. Misforholdet skyldes feil i reguleringen av det innmeldte pensjonsgrunnlaget. Over år utgjorde det et betydelige beløp for mannen.

– Dette ble en lang og komplisert sak, forteller rådgiveren.

– Krevde ikke mer enn jeg hadde krav på

– Dette burde egentlig aldri ha blitt noen sak i det hele tatt, forteller mannen.

– Jeg har ikke krevd annet enn det jeg mener jeg hadde rettmessig krav på. Etter hvert har jeg hatt en konstruktiv dialog med kommunen, selv om saken har tatt veldig lang tid, sier han.

Han forteller at den aldri gikk til retten, for kommunen ga seg før den endte der.

– Det var med andre ord ikke lovverket som ble prøvd, men fornuften. Sånn sett var det fornuften og rettferdigheten som seiret til slutt, fortsetter han.

Ni av ti LO-medlemmer sa ja til ny offentlig tjenestepensjon

Takknemlig medlem

– Men jeg er selvsagt veldig takknemlig for den jobben Knut Erik Soknes og Fagforbundets kompetansesenter har gjort. Derfor syntes jeg han fortjente en kake. Han har vært en «stayer» gjennom mange år, og vi har jo blitt ganske godt kjent. Blant annet har kaken en fotballreferanse, siden vi har hvert vårt favorittlag. Det har vi snakket en del om gjennom sesonger med både opp- og nedturer for begge, ler han.

Så blir han alvorlig: – Jeg hadde aldri klart å gjennomføre dette uten Knut Erik og kompetansesenteret. Derfor er jeg veldig takknemlig nå som saken endelig er ferdig.

Artikkelen fortsetter under bildet:

LANG SAK: Knut Erik Soknes jobbet med saken i mange år før medlemmet endelig vant fram og fikk høyere pensjon. Litt fotballprat ble det også tid til, og siden saken tok så lang tid, ble det flere sesonger med både opp- og nedturer for favorittlagene deres.

LANG SAK: Knut Erik Soknes jobbet med saken i mange år før medlemmet endelig vant fram og fikk høyere pensjon. Litt fotballprat ble det også tid til, og siden saken tok så lang tid, ble det flere sesonger med både opp- og nedturer for favorittlagene deres.

Privat

Ragnhild (85) får etterbetalt 150.000 i pensjon

Få saker – mulig mørketall

Rådgiver Knut Erik Soknes forteller at det ikke er vanlig for kompetansesenteret å få inn saker der pensjonsgrunnlaget er meldt inn feil.

– Men vi vet ikke om dette skyldes at det finnes en del mørketall fordi alle stoler på arbeidsgiveren sin og regner med at pensjonsgrunnlaget er riktig, sier rådgiveren.

Han mener kommunene generelt har gode rutiner på dette. Hvis det skulle oppstå en glipp vil den sannsynligvis komme i forbindelse med lange fravær, for eksempel permisjoner eller sykdom, eller hvis du skifter til en høyere lønnet stilling.

Slik kan du selv sjekke om pensjonsgrunnlaget ditt er korrekt innmeldt:

• Du kan sjekke hvilke opplysninger Nav har registrert om dine ansettelsesforhold og opptjening av pensjonspoeng på www.nav.no.

• Hvis det er store avvik mellom det som er registrert og det du mener du faktisk har tjent, er det grunn til å kontakte din tillitsvalgte og be om en gjennomgang.

• Du kan finne ut hvor mye du har tjent ved å sjekke skattemeldingene dine og lønnsslipper.

• All inntekt skal regnes med når det er snakk om opptjening i folketrygden.

• For tjenestepensjonen din må du kontakt KLP, Statens pensjonskasse eller det selskapet som kommunen bruker som din pensjonsleverandør.

• Der kan du få oppgitt hva som er registrert som ditt pensjonsgrunnlag. Det skal være det samme som garantiinntekten din på lønnsslippen. (overtid regnes ikke som pensjonsgivende inntekt i tjenestepensjonsordningen).

• Dersom du mener det du får oppgitt ikke stemmer overens med det du finner på lønnsslippen, må du kontakt en tillitsvalgt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy