JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommisjon mener vi ikke trenger mer helsepersonell: Må jobbe mer effektivt

Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)

Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)

Anita Arntzen

Det trenger ikke bli mange flere ansatte innen helse- og omsorgssektoren i årene som kommer. I stedet bør det satses mer på økt produktivitet og effektivitet.

2023020111420020230202101303

redaksjonen@fagbladet.no

Det er en av hovedkonklusjonene i rapporten til Helsepersonellkommisjonen, ifølge VG.

Kommisjonen har sett på hvor stort behovet for helsepersonell blir fram mot 2040 og hvordan Norge kan sørge for en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste.

Torsdag legger de fram sine anbefalinger til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Helsefagelev Silje (19) fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager på sykehjemmet uten betaling

– Foreslår ikke økt rekruttering

Presset på helsearbeiderne har blitt større de siste årene, og det er store utfordringer med å skaffe nok personell, slår rapporten fast, ifølge VG.

Løsningen ligger likevel ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. I stedet mener den at produktiviteten og effektiviteten til dagens ansatte bør økes, skriver avisen.

Slik vil Fagblad-leserne løse krisa i helsevesenet

Oppgavedeling

En viktig brikke blir mer oppgavedeling og at kompetanse brukes mer effektivt. Det kan bety at helsefagarbeidere og andre med lavere utdanning overtar mange av oppgavene sykepleierne gjør i dag.

Videre må helsetjenesten være forberedt på at det ikke alltid vil være tilgang på folk med riktig utdanning og kompetanse. Det må man kunne håndtere.

I tillegg vil kommisjonen frigjøre helsepersonell ved å kutte ned på overbehandling.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy