JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett

Kommunene får ekstra penger til lønn

– Det er positivt at regjeringen innfrir løftet om å kompensere for høyere lønns- og prisvekst så langt i år, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen. 

– Det er positivt at regjeringen innfrir løftet om å kompensere for høyere lønns- og prisvekst så langt i år, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen. 

KS

KS er fornøyd med regjeringens forslag til revidert budsjett og glad for at løftet om å kompensere for økte lønnsutgifter er blitt holdt.

2023051208581720230512085816

per.flakstad@fagbladet.no

– Vi er glade for at regjeringen har lyttet til KS og kommunesektoren i viktige saker i revidert nasjonalbudsjett 2023. Kommunesektoren får kompensert økte lønns- og priskostnader så langt i 2023, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Mette Nord: Regjeringen styrker velferden og reduserer forskjellene

Lønns- og prisveksten har vært høyere i 2023 enn regjeringen anslo i statsbudsjettet i fjor høst. Derfor har regjeringen som varslet oppjustert anslaget for lønns- og prisveksten i budsjettet.  

– Det er positivt at regjeringen innfrir løftet om å kompensere for høyere lønns- og prisvekst så langt i år, sier Helgesen. 

Lønnsoppgjøret blir spist opp av høy prisvekst, tror regjeringen

Oppjusteringen for lønns- og prisvekst gir kommunesektoren netto 2,6 milliarder kroner i kompensasjon. Da er forventede økte skatteinntekter trukket fra. Utover dette får kommunesektoren 600 millioner kroner ekstra i det nye budsjettet.  

– Det skyldes i hovedsak at kommunesektoren har økte kostnader som følge av høyere befolkningsvekst og den usikre økonomiske utviklingen, sier Helgesen. 

Nå får pensjonistene mer å rutte med

– Mange kommuner og fylkeskommuner vil likevel oppleve økonomien som stram, fordi høy prisvekst i fjor ikke ble kompensert. Det er blitt dyrere å drive skoler, sykehjem, kollektivtransport og andre velferdstjenester, sier Helgesen. 

Tiltak for å bosette flyktninger

– Flere av de konkrete forslagene i det reviderte budsjettet har KS tatt opp med regjeringen. De er viktige for kommunesektoren, og vi er glade for at de følges opp. Det gjelder for eksempel flere tiltak for å bosette og inkludere flyktninger fra Ukraina, blant annet til forlenget språkopplæring, sier Helgesen.   

– Det er bra at regjeringen nå styrker investeringstilskuddet tilsvarende 1.000 heldøgns omsorgsplasser, etter at det ble kraftig kuttet i statsbudsjettet. Det er også et viktig skritt i riktig retning at Tørn-prosjektet, som KS har ansvaret for, styrkes med 30 millioner kroner. Det betyr at flere kommuner kan bidra til å bruke helsepersonell mest mulig effektivt, sier Helgesen.  

Vekst i frie inntekter i 2024 

I kommuneproposisjonen for 2024 varsler regjeringen en vekst i kommunesektorens frie inntekter på mellom 5,6 og 5,9 milliarder kroner.  

– Det er en stor vekst, men utgiftene øker samtidig mye som følge av befolkningsvekst og pensjon. Inntektsveksten er derfor helt nødvendig for at kommunesektoren fortsatt skal levere gode velferdstjenester, sier Helgesen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy