JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krangler om pensjon i kultursektoren. Nå kan oppgjøret ende med streik

Erik M. Sundt

I går ettermiddag ble det brudd i de avsluttende sentrale forhandlingene i kultursektoren. Dermed går oppgjøret til mekling. Stridstemaet er pensjon.

2020102210095420201022144240

per.flakstad@fagbladet.no

Oppgjøret gjelder Fagforbundets medlemmer som er teknisk og administrativt ansatt i 20 teatre over hele landet. I tillegg gjelder det ansatte ved Operaen i Kristiansund og Den Norske Opera og Ballett i Oslo.

I tillegg har Creo (tidligere Musikerens Fellesorganisasjon) og NTL medlemmer som omfattes av oppgjøret.

Uenige om pensjon: Teaterforhandlingene satt på vent

Hybridpensjon

Helt siden 2016 har de ansattes organisasjoner kranglet med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter om pensjonsordningen til de ansatte. Tidligere hadde de ansatte en ytelsespensjon på linje med offentlige ansatte. Arbeidsgiverne ønsket en innskuddsbasert pensjonsløsning slik de har i det private næringslivet.

Alle var enige om at det trengtes en ny pensjonsløsning, men de ansatte mente at den måtte være kjønnsnøytral og livsvarig. Etter deres syn er at bare en hybridpensjon som oppfyller dette.

Striden i 2016 endte med at de ansatte godtok en midlertidig ordning med innskuddspensjon, mot at arbeidsgiverne gikk med at det skulle forhandles fram en ny og varlig løsning som skulle være kjønnsnøytral og livslang.

– Løper fra løftene sine

Siden har de kranglet om dette i hvert eneste oppgjør.

– Vi har allerede strukket oss langt med avtalen om midlertidig innskuddspensjon.Det virker som om Spekter er allergisk mot en hybridløsning og synes det er greit at den midlertidig innskuddsordningen skurer og går, sier Fagforbundets forhandlingsleder i oppgjøret, Nora Hagen.

Hun mener de ansatte fikk et løfte i 2016 om å få på plass en livslang og kjønnsnøytral pensjonsordning, og at arbeidesgiverne løper fra løftet sitt når det ikke er mulig å få på plass en hybridløsning.

Kvinnelige ansatte klager teater diskrimineringsnemnda

Kvinner kan tape 385.000

Siden innskuddsordningen ikke tar hensyn til at kvinner lever lenger enn menn, vil kvinner tape drøyt 14 000 kroner i årlig pensjon med innskuddspensjon, viser beregninger Actecan har gjort for Fagforbundet.

– Over en pensjonisttilværelse gir det i gjennomsnitt 385.000 kroner i mindre pensjon, sier Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag til Dagbladet. Ifølge Fuglevaag er en hybridpensjon svært lik ny offentlig tjenestepensjon, bare med den forskjellen at arbeidsgiver betaler en litt høyere premie i hybriden for å dekke opp for at kvinnene lever lenger.

Kan bli streik

Etter forhandlingsbruddet i går ettermiddag går nå oppgjøret til mekling. Dersom partene ikke blir enige om et meklingsresultat kan det bli streik.

– Spekter må oppfylle inngåtte avtaler, ellers er vi i streik, sier forhandlingsleder Lise Olsen, nestleder i LO Stat.

Dato for mekling er foreløpig ikke fastsatt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy