JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kunnskapsministeren svarer på tvetydighets-anklager fra Rødt

– Jeg er heller ikke en banan, sier statsråden

IKKE BANAN: Tonje Brenna understreker at hennes ambisjoner for barnehagesektoren ikke lar seg skrelle vekk.

IKKE BANAN: Tonje Brenna understreker at hennes ambisjoner for barnehagesektoren ikke lar seg skrelle vekk.

Leif Martin Kirknes

Tonje Brenna sier hennes mål er et stramt barnehageregelverk som sørger for at penger bevilget til barnehagene, går til barnehagene.

2022040109251220220402074901

leif.martin.kirknes@fagbladet.no

Kunnskapsminister Tonje Brenna tar nå til motmæle etter Rødts entré i barnehagepolitikkdebatten i Fagbladet.

 – Barn er ikke bananer, sa Hege Bae Nyholt fra Rødt, med antydning til at det ikke bør være greit å blande inn markedsdrevne næringskrefter i barnehagesektoren.

– Nyholt sier at barn ikke er bananer. Jeg er heller ikke en banan, svarer Brenna, og legger til:

– Det er ikke sånn at mine eller regjeringens ambisjoner for sektoren skrelles vekk, bare fordi jeg sier at dersom flere er enige om vår retning, så er de velkommen til å stemme for forslagene, eller diskutere mulige løsninger i Stortinget.

Debatten handler om hvorvidt det er greit med det Brenna kaller kommersielle barnehager. Kunnskapsministeren har varslet snarlige lovendringer i barnehageloven. Den kom på plass i 2005.

Diskusjon

Alle i debatten ser ut til å være helt enig i at det er på høy tid å oppdatere loven. Men de er vidt uenige om hvordan endringen bør bli.

Høyre er uenige i premisset (se undersak her) om at de store barnehagekjedene er et onde. De mener det er mulig å finne en måte å organisere barnehagesektoren framover, som både sikrer åpenhet om økonomiske forhold og som legger grunnlag for kvalitet og mangfold i sektoren. De ønsker å få til et bredt politisk forlik.

Rødts Hege Bae Nyholt ønsker ikke et bredt forlik, men en enighet på venstresiden. Hun er kun tilhenger av kommunale og ideelle barnehager fordi «barn ikke er bananer», og dermed etter hennes syn ikke bør kunne drives som næringsbedrifter med muligheter for å hente ut overskudd til å berike konserner og direktører.

Hun har dessuten anklaget kunnskapsministeren for å være vag. Til Fagforbundets landsstyre har Brenna sagt at lovforslaget som legges fram vil bidra til å stoppe kommersialisering i barnehagesektoren, og herunder utviklingen med stadig flere og større konserner som eiere, og også utenlandske eiere, med profittmotiv.

Mens Nyholt mener å ha hørt andre nyanser rundt budskapet når Brenna har talt til Private Barnehagers Landsforening og overfor Stortinget.

Stramt

Brenna sier hennes mål er et stramt regelverk som sørger for at penger bevilget til barnehagene, går til barnehagene.

– Alle partier som er enige i det, er velkommen til å støtte opp om de forslagene jeg om kort tid vil legge fram, sier hun.

Private Barnehagers Landsforbund avviser at det er så lukrativt å drive barnehage som Nyholt og hennes meningsfeller hevder, og mener det er en grunnleggende kvalitet med norsk barnehagesektor at den har et stort mangfold av tilbud, organisasjonsformer og eiere. 

– Viktig at barnehager måles på kvalitet, ikke på eierskap og organisasjonsform

Heller enn å stoppe kommersialisering er de for en modell der privat fortjeneste reguleres på en måte hvor retten til tilskudd knyttes opp mot klare kvalitetskrav.

Nb. Artikkelen er endret etter publisering. Fra "Rødts Hege Bae Nyholt ønsker ikke forlik", til "Rødts Hege Bae Nyholt ønsker ikke et bredt forlik, men en enighet på venstresiden." (2. april kl. 07:30)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy