JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kutt i velferd, flere midlertidige og økt privatisering: Slik vil NHO endre norsk arbeidsliv og velferdsstat

Leif Martin Kirknes

I rapporten Neste trekk lanserer arbeidsgiverforeningen kutt i velferdsgoder, flere midlertidige ansettelser og økt privatisering.

2020083110135220200901094949

I det de omtaler som et veikart for Norge det neste tiåret, tar NHO til orde for kutt i velferdsgoder, flere midlertidige ansettelser og økt privatisering, skriver Børsen.

– Jeg skjønner at dette kan oppfattes som kontroversielt. Men jeg ønsker ikke bråk. Det er ikke slik ment. Vi ønsker å løfte en bred debatt, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.

Snart starter lønnsforhandlingene i offentlig sektor

«Partiprogram»

NHO-direktøren skryter av bredden i dokumentet, der digitalisering og klima er blant stikkordene, og kaller det et partiprogram.

– Alt vi gjør framover må være bærekraftig. Staten kommer til å ha færre penger å rutte med de kommende åra. Da må vi sikre bærekraftige jobber, fordi det sikrer skatteinntekter, som igjen sikrer velferd. Og dette skal vi selvfølgelig gjøre i god dialog med hele det offentlige Norge, politikken i bredt og ikke minst de øvrige partene i arbeidslivet, sier Almlid.

– Det snakkes om den første mulige storstreiken i bussbransjen på 22 år

Private arbeidsplasser

Til Aftenposten sier NHO-direktøren at det trengs rundt 250.000 nye private arbeidsplasser for å opprettholde velferden i 2030. Han innrømmer at det er en ambisiøs målsetting.

– Men det er ikke umulig, sier Almlid.

Blant de ti ambisjonene som NHO har satt seg for 2030 er blant annet at bruttonasjonalproduktet fram til da må øke med 2,3 prosent årlig og at andelen sysselsatte mellom 20 og 70 år må økes til 77,5 prosent. I tillegg ønsker organisasjonen at CO2-utslippene skal ned 50 prosent fra 1990-nivå.

Arbeiderpartiet vil fjerne adgangen til midlertidige ansetteleser så fort de får sjansen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy