JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønn

Likelønnsdagen: I dag har menn tjent like mye som kvinner gjør i hele år

GJENGANGER: – Med dagens utvikling vil det ta over 50 år før vi får likelønn i Norge, skriver FO i sin pressemelding. Kravet om likelønn er fast innslag i 1. mai-toget.

GJENGANGER: – Med dagens utvikling vil det ta over 50 år før vi får likelønn i Norge, skriver FO i sin pressemelding. Kravet om likelønn er fast innslag i 1. mai-toget.

Eirik Dahl Viggen

I dag, 17. november, markeres likelønnsdagen, som et symbol på at menn i gjennomsnitt har tjent det kvinner vil tjene i løpet av hele året.

2022111709441120221117094409

– Fra og med i dag jobber kvinner i prinsippet gratis ut året, skriver FO-leder Mimmi Kvisvik i en pressemelding.

Likelønnsdagen er lagt til 17. november fordi kvinner i gjennomsnitt tjener 87,9 prosent av det menn tjener i år.

FO er fagforeningen for sosialarbeidere og står bak emneknaggen #hunjobbergratis, som tidligere har skapt engasjement rundt likelønnsdagen.

Kvisvik mener at kvinnedominerte yrker fremdeles verdsettes lavere enn mannsdominerte.

– Noen påstår dette skyldes at vi ikke produserer verdier, men hvor mye sparer ikke sosialarbeidere staten for ved å hindre at ungdom dropper ut av skolen? Hva tjener vi på at arbeidsledige kommer tilbake i jobb og bidrar til fellesskapet? spør hun.

Så store er forskjellene i Norge: De gjennomsyrer hele samfunnet

Unio peker på frontfagsmodellen

Lønnsgapet mellom kjønnene skyldes i hovedsak at høyt utdannede kvinner jobber i andre yrker og sektorer enn menn, skriver Unio i sin pressemelding på likelønnsdagen.

Kvinnedominerte yrker i offentlig sektor har nemlig gjennomsnittlig lavere lønnsnivå enn mannsdominerte yrker i privat sektor.

Unio består av 14 fagforbund for personer med høyere utdanning, som sykepleiere og lærere. De mener måten lønnsoppgjørene blir gjennomført på gjør det vanskelig å tette lønnsgapet.

– Det er en diskriminerende brist ved den norske modellen at offentlige ansatte med høyere utdanning taper i forhold til ansatte i privat sektor med like lang utdannelse, sier forhandlingssjef Klemet Rønning-Aaby i Unio i pressemeldingen.

De norske lønnsoppgjørene er basert på frontfagsmodellen. Modellen innebærer at deler av den konkurranseutsatte industrien forhandler først, og at oppgjøret LO og NHO kommer fram til i disse forhandlingene utgjør rammen for de andre lønnsoppgjørene.

– Det er ikke til å komme forbi at den strenge praktiseringen av frontfaget hindrer likelønn for utdanningsgruppene, mener Rønning-Aaby.

Vil du bli medlem i en fagforening? Sjekk hvilket forbund som passer for deg

Vil ha plan for lønnsøkning

Rønning-Aaby påpeker at årets lønnsoppgjør for Unio ble noe bedre enn de siste årene, men mener ikke økningen er stor nok.

Derfor mener han regjeringen må stille krav til partene i arbeidslivet om en forpliktende opptrappingsplan for lønningene i offentlig sektor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy