Løfter du riktig på jobb?

TUNGT: Omsorgsyrkene er ofte preget av tunge løft.

TUNGT: Omsorgsyrkene er ofte preget av tunge løft.

Sissel M. RAsmussen

Mer kunnskap gir færre skader og mer trivsel på arbeidsplassen din.

2017082911591620170829115859

tips@fagbladet.no

Én av to nordmenn svarer at de vet hva riktig løfteteknikk er og at de utfører løft på riktig måte når de blir nødt til å løfte tungt på arbeidsplassen, ifølge en fersk YouGov-undersøkelse for AJ Produkter.

Slik får du det gullende rent

Godt forberedt

Fysioterapeut Snorre Krosby Hansen har master i manuellterapi. Han understreker at det eksisterer mange myter om korrekt løfteteknikk. Og at mye av det vi har lært er rett og galt ikke nødvendigvis stemmer.

– Det har kommet mye informasjon og forskning som viser at mye av det som har vært sagt om korrekt og feil løfteteknikk er delvis, eller i noen tilfeller, direkte feil. I stor grad handler det mye om du er forberedt på å kunne løse den oppgaven du står overfor, sier Krosby Hansen.

Slik unngår du pensjons-smellen

Mange bransjer er preget av tunge løft, noen i høyere grad enn andre. Uavhengig av om du jobber i lager- og industri-bransjen med tunge løft hver dag, i omsorgsyrker eller på kafé, er det viktig å vite hvordan du kan utføre et godt løft.

– Å være forberedt kan være så mangt, det kan for eksempel være om du har hjelpemidler tilgjengelig, god nok tid eller om du er godt nok fysisk rustet. Vi er alle forskjellige, og i tillegg er det ikke nødvendigvis naturlig å løfte alt på samme måte, påpeker fyssioterapeuten.

Slik kan du bestille almanakk i Fagforbundets nettbutikk

Tett på

Krosby Hansen understreker at det er mange faktorer som spiller inn ved løft av ulike ting, og at det derfor er vanskelig å si at én metode er den riktige.

– Vi vet at å bøye seg ikke er farlig, og at ryggen er sterk og skapt for å beveges. Men et generelt tips kan være å forsøke få objektet man skal løfte så tett på kroppen som mulig, sier han.

– Jo tyngre du løfter, desto mer fornuftig vil det være å bruke hele kroppen, samt fordele belastningen godt over de store muskelgruppene i ben, hofte og overkropp, avslutter han.

Slik kan vi fjerne ulikhetene i samfunnet

• Slik kan kvinnelønna økes

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy