ENIGHET: Det ble enighet i kirkelig sektor.
Kathrine Geard
jo.straube@fagbladet.no
I formiddag ble det enighet i kirkelig sektor.
Fagforbundet og LO-forbundene innen kirkelig sektor, Fellesorganisasjonen og Creo, har forhandlet fram ny tariffavtale og sikret lønnsøkning for alle ansatte.
Prioriterte lavtlønte
Fagforbundet prioriterte lavtlønte og styrking av arbeidet med heltidskultur i forhandlingene.
– Vi mener vi har lyktes med å sikre alle ansatte bedre lønn. Det har vært viktig å øke tilleggene på gravplasskolen og kirketjenerskolen, og det har vi fått til, oppgir Karianne Hansen Heien, forhandlingsleder i Fagforbundet og LO-forbundene, i en pressemelding.
Med virkning fra 1. mai 2024 får alle et generelt lønnstillegg på minst 21.700 kroner.
LØNNSLØFT: Forhandlingsutvalget i Fagforbundet.
Foto: Fagforbundet
Lokale forhandlinger
Ansatte i stillinger uten fastsatt minstelønn (kap. 4.6) får et tillegg på 4,1 prosent av lønna og ansatte i kap, 4.7 får et tillegg på minimum 3,85 prosent av lønna. Minimumstillegget 24.500 kroner.
Det er også avsatt midler til lokale forhandlinger i rettssubjektet Den norske kirke.
– Vi har sikret en høyre startlønn for ufaglærte ved å slå sammen ansiennitetstrinn. Vi er fornøyde med å ha oppnådd et oppgjør som er i tråd med frontfagsramma, sier Karianne Hansen Heien.
Lønnstilleggene er brutto, og deltidsansatte får tillegg beregnet forholdsmessig. LO-forbundene i kirkelig sektor inkluderer Fagforbundet, FO og Creo.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
Øystein Windstad