JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs unge menn ut mot seksuell trakassering

TAR ET OPPGJØR:  Fire unge menn fra LOs ungdomsutvalg vil ha en slutt på ukulturen med seksuell trakassering. F.v. leder Pål Spjelkavik, Dagfinn Svanøe (EL og IT Forbundet), Vidar Hovland (Handel og Kontor) og Mats Monsen (Fagforbundet).

TAR ET OPPGJØR: Fire unge menn fra LOs ungdomsutvalg vil ha en slutt på ukulturen med seksuell trakassering. F.v. leder Pål Spjelkavik, Dagfinn Svanøe (EL og IT Forbundet), Vidar Hovland (Handel og Kontor) og Mats Monsen (Fagforbundet).

Erlend Angelo

– Vi vil ha flinke damer opp og fram i fagbevegelsen. Seksuell trakassering skaper en usunn kultur, det ødelegger karrierer og gjør det vanskelig for kvinnene, sier Pål Spjelkavik.

2017120712460020230821171436

anne.siri@lomedia.no

Spjelkavik koordinerer LOs ungdomsutvalg, et utvalg med 16 tilknyttede forbund.

Åpenhetskulturen som Metoo-kampanjen har brakt med seg er utrolig bra, mener han. Fagbevegelsen liker å smykke seg med saker som likelønn og likestilling.

– Vi må ta tak i seksuell trakassering på lik linje med dette, fortsetter han.

Tillitsvalgte i LO befølte og kløp servitørere på konferansemiddag. Alle måtte forlate lokalet

Usikker? La være!

Spjelkavik bekrefter at han kjenner til konkrete trakasseringssaker blant LOs ungdom, men han ønsker ikke å gå inn på detaljer.

– Vi oppfordrer alle til å stå fram og si fra om trakassering, men det viktigste er at folk oppfører seg ordentlig. Alle deltakerne på fagbevegelsens arrangementer skal gjøre sitt ytterste for å få alle til å føle seg velkomne. Er du usikker på hvor grensen går for hva som er greit å si eller gjøre, så bør du la være, sier Spjelkavik.

Trygg på talerstolen

Han og tre andre unge menn i utvalget er enige om at slibrige kommentarer og slengbemerkninger skal klubbes ned med én gang. Folk skal kunne føle seg trygge hele veien til talerstolen og tilbake igjen, og andre steder hvor de unge i fagbevegelsen treffes.

Spjelkavik sier han helt bevisst retter mest mulig oppmerksomhet på det faglige programmet når han arrangerer kurs og seminarer for unge tillitsvalgte.

– Et enkelt triks er å samle alle sammen mesteparten av tiden, også utenfor det faglige programmet. Målet er å dyrke fellesskapet, om det så er ved å løse rebuser eller å se på en stand up-komiker, sier han.

De jobber med en kultur hvor det skal være ok å si fra om hendelser til arrangørene.

– Den fornærmede skal alltid få definere hva som er greit eller ikke, uansett om personen blir stemplet som «hårsår», understreker Spjelkavik.

Her forteller kvinner i fagbevegelsen om hvordan de ble seksuelt trakassert

Nakne damer på veggen

Dagfinn Svanøe representerer EL og IT Forbundet, som organiserer i en svært mannsdominert bransje. Han sier at de jobber for at kvinner skal trives i disse yrkene.

– Plakater på veggen av nakne damer er jo en klassiker på mange mannsdominerte arbeidsplasser. Men er det sånn at dette skaper trivsel for alle som jobber der? Sånne spørsmål må vi stille oss hele tiden, mener Svanøe.

Legge til rette for alle

Vidar Hovland i HK Ung forteller at de har tydelige retningslinjer og ordensregler for ønsket adferd i kursmateriellet som er rettet mot ungdom. De spanderer ikke alkohol på egne arrangementer, noe Fagforbundet Ung heller ikke gjør.

– Vi har et ansvar for at alle føler seg trygge, sier Mats Monsen i Fagforbundet Ung.

– Skal fagbevegelsen lykkes med å få fram alle typer mennesker, må vi legge til rette for at alle føler seg vel, avslutter Spjelkavik.

– Vi må tørre å snakke åpent om seksuell trakassering – også i Fagforbundet

Seksuell trakassering

Likestillingsloven definerer seksuell trakassering som «uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer».
Seksuell trakassering kan være både fysisk, verbal og ikke-verbal. Slik trakassering kan omfatte alt fra seksuelle kommentarer til uønsket berøring.
Seksuell trakassering er forbudt ved lov.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy