LOs unge menn ut mot seksuell trakassering
– Vi vil ha flinke damer opp og fram i fagbevegelsen. Seksuell trakassering skaper en usunn kultur, det ødelegger karrierer og gjør det vanskelig for kvinnene, sier Pål Spjelkavik.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Spjelkavik koordinerer LOs ungdomsutvalg, et utvalg med 16 tilknyttede forbund.
Åpenhetskulturen som Metoo-kampanjen har brakt med seg er utrolig bra, mener han. Fagbevegelsen liker å smykke seg med saker som likelønn og likestilling.
– Vi må ta tak i seksuell trakassering på lik linje med dette, fortsetter han.
Tillitsvalgte i LO befølte og kløp servitørere på konferansemiddag. Alle måtte forlate lokalet
Usikker? La være!
Spjelkavik bekrefter at han kjenner til konkrete trakasseringssaker blant LOs ungdom, men han ønsker ikke å gå inn på detaljer.
– Vi oppfordrer alle til å stå fram og si fra om trakassering, men det viktigste er at folk oppfører seg ordentlig. Alle deltakerne på fagbevegelsens arrangementer skal gjøre sitt ytterste for å få alle til å føle seg velkomne. Er du usikker på hvor grensen går for hva som er greit å si eller gjøre, så bør du la være, sier Spjelkavik.
Trygg på talerstolen
Han og tre andre unge menn i utvalget er enige om at slibrige kommentarer og slengbemerkninger skal klubbes ned med én gang. Folk skal kunne føle seg trygge hele veien til talerstolen og tilbake igjen, og andre steder hvor de unge i fagbevegelsen treffes.
Spjelkavik sier han helt bevisst retter mest mulig oppmerksomhet på det faglige programmet når han arrangerer kurs og seminarer for unge tillitsvalgte.
– Et enkelt triks er å samle alle sammen mesteparten av tiden, også utenfor det faglige programmet. Målet er å dyrke fellesskapet, om det så er ved å løse rebuser eller å se på en stand up-komiker, sier han.
De jobber med en kultur hvor det skal være ok å si fra om hendelser til arrangørene.
– Den fornærmede skal alltid få definere hva som er greit eller ikke, uansett om personen blir stemplet som «hårsår», understreker Spjelkavik.
Her forteller kvinner i fagbevegelsen om hvordan de ble seksuelt trakassert
Nakne damer på veggen
Dagfinn Svanøe representerer EL og IT Forbundet, som organiserer i en svært mannsdominert bransje. Han sier at de jobber for at kvinner skal trives i disse yrkene.
– Plakater på veggen av nakne damer er jo en klassiker på mange mannsdominerte arbeidsplasser. Men er det sånn at dette skaper trivsel for alle som jobber der? Sånne spørsmål må vi stille oss hele tiden, mener Svanøe.
Legge til rette for alle
Vidar Hovland i HK Ung forteller at de har tydelige retningslinjer og ordensregler for ønsket adferd i kursmateriellet som er rettet mot ungdom. De spanderer ikke alkohol på egne arrangementer, noe Fagforbundet Ung heller ikke gjør.
– Vi har et ansvar for at alle føler seg trygge, sier Mats Monsen i Fagforbundet Ung.
– Skal fagbevegelsen lykkes med å få fram alle typer mennesker, må vi legge til rette for at alle føler seg vel, avslutter Spjelkavik.
– Vi må tørre å snakke åpent om seksuell trakassering – også i Fagforbundet