Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet har skjerpet sine rutiner
Tillitsvalgte i LO-forbund befølte og kløp servitører på konferansemiddag. Alle måtte forlate lokalet.
SENDTE BLOMSTER: Stein Guldbrandsen fra Faggforbundet.
Øystein Windstad
Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet har i etterkant skjerpet sine rutiner. Ved alle samlinger som seksjonen er ansvarlig for sies det nå noen ord innledningsvis om hvilken oppførsel som forventes av deltakerne. I noen tilfeller gjøres dette også skriftlig som en del av kursmappen, sier seksjonsleder Stein Guldbrandsen.
tri@lomedia.no
ragnhild@lomedia.no
– Jeg har aldri vært så forbanna på mine fagforeningskamerater, sier konferansearrangør og forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund, Ole Einar Adamsrød.
Det var på en nordisk konferanse for renovasjonsarbeidere at Adamsrød og rundt 80 andre deltakere ble nektet videre servering. Grunnen var seksuell trakassering mot servitørene ved hotellet. På konferansen deltok tillitsvalgte og medlemmer i Fagforbundet og Transportarbeiderforbundet i Norge, 3F fra Danmark, Svensk Transport og AKT fra Finland.
Etter det Fagbladet erfarer skal ikke medlemmer av Fagforbundet ha vært involvert i de angjeldende episodene, men forbundet var en av arrangørene av konferansen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
OPPRØRT: Forbundssekretær Ole Einar Adamsrød i Norsk Transportarbeiderforbund reagerte kraftig på oppførselen til sine fagforeningskamerater på en faglig konferanse i 2015.
Tri Nguyen Dinh
– Det var verbal trakassering, beføling og klyping. Jeg og noen andre konferansedeltakere meldte selv ifra til hovmesteren da vi skjønte hva som skjedde. Dermed fikk restaurantsjefen historiene fra både oss og servitørene og bestemte seg for å avslutte serveringen, sier Adamsrød.
Hendelsen skjedde på Scandic Ishavshotel i Tromsø i april 2015. Den er bekreftet av både hotelldirektør Poul-Henrik Remmer og restaurantsjef Thomas Fridtjofsen.
– Det var den første gangen jeg så en av mine ansatte gråte, så ille var det, forteller Fridtjofsen, som også er medlem av Fellesforbundet.
– Vi må tørre å snakke åpent om seksuell trakassering – også i Fagforbundet
Under 18 år
– En feil fra restaurantens side gjorde at mange gjester måtte vente ekstra lenge på maten. Dette i kombinasjon med underbemanning og stadig fullere mannfolk gjorde at situasjonen eskalerte. Men dette skal uansett ikke føre til seksuell trakassering og er helt uakseptabelt, forteller Fridtjofsen.
To unge servitører, hvorav den ene var under 18 år, ble trakassert av flere av deltakerne. Trakasseringen var først verbal, så utviklet den seg til også å bli fysisk. Etter at restauranten nektet videre servering ble problemet tatt opp i plenum, og arrangørene bestemte seg for å stenge av selskapet og sende folk ut.
– Jeg fikk låne en mikrofon der jeg tok et oppgjør med det som skjedde der og da. Jeg ba alle om å forlate lokalet og forklarte hvorfor, sier Adamsrød.
Dagen etter startet konferansen med å ta opp hendelsen dagen i forveien. Da fikk arrangørene igjen understreket at dette var forkastelig oppførsel og holdning.
– Det var en uhørt oppførsel. Vi er en bevegelse og organisasjon som arbeider for at ansatte og lærlinger skal være trygge på jobb. Da blir det helt feil at vi selv skal utsette dem for noe sånt. Norsk Transportarbeiderforbund, og for så vidt hele fagbevegelsen, har holdninger og verdier som likeverd og respekt. Da må ansatte og tillitsvalgte i organisasjonen oppføre seg deretter, sier Adamsrød.
Fafo-rapport: Arbeidsgivere gjør lite med seksuell trakassering
Sendte blomster
Stein Guldbrandsen leder den seksjonen som hadde ansvaret for konferansen fra Fagforbundets side. Han var ikke selv til stede på konferansen i Tromsø, men forteller til LO-Aktuelt at han ble gjort oppmerksom på hendelsen og at seksjonsstyret valgte å sende blomster med en beklagelse til de ansatte på hotellet.
– Det er sterkt beklagelig at dette skjedde. Jeg har heldigvis aldri vært borti noe så alvorlig verken før eller etter denne episoden, sier Guldbrandsen.
Han forteller at Fagforbundet tok episoden opp med sine nordiske søsterorganisasjoner, og at Seksjon samferdsel og teknisk i etterkant har skjerpet sine rutiner. Ved alle samlinger som seksjonen er ansvarlig for, sies det nå noen ord innledningsvis om hvilken oppførsel som forventes av deltakerne. I noen tilfeller gjøres dette også skriftlig som en del av kursmappen, forteller Guldbrandsen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
HOVMESTER: Restaurantsjef Thomas Fridtjofsen ved Ishavshotellet Tromsø husker godt episoden. To av hans servitører ble utsatt for grov seksuell trakassering.
Lars Åke Andersen
Skjerpet sine rutiner
Restaurantsjef Fridtjofsen forteller at slike alvorlige hendelser på faglige konferanser hører sjeldenheten til. I det store bildet oppfører de fleste seg veldig bra, men med alkohol på arrangementene øker risikoen for trakassering.
– Vi evaluerte episoden i etterkant, og nå er vi blitt mye strengere. Forekommer det trakassering nå, så avslutter vi servering og tømmer lokalet tvert. Vi er nødt til å være strenge og ha en klar grense. Vi har kommet til et punkt der vi har nulltoleranse for seksuell trakassering av de ansatte. Vi som sjefer og gjester må prøve å sette oss inn i situasjonen til så unge arbeidere, sier Fridtjofsen.
Han mener det er ekstra viktig å respektere arbeidere når man representerer et forbund som skal ivareta arbeidernes rettigheter. Han er glad #meetoo-kampanjen har satt fokus på et eksisterende problem, som også finnes i fagbevegelsen.
– Forhåpentligvis gjør kampanjen at terskelen for å være ufin blir litt høyere. Jeg håper folk tenker seg om en ekstra gang.
• NTL Ung-leder: – Jeg har selv opplevd ubehagelige situasjoner av seksuell karakter i LO
• Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb
– Serveringspersonalet er ikke på menyen
FORBUNDSSEKRETÆR: Hege Espe i Fellesforbundet.
Erlend Angelo
– Medlemmer og tillitsvalgte i fagbevegelsen er nok verken verre eller bedre enn andre. Men vi håper at med det fokuset som har vært på seksuell trakassering i det siste, så vil fagbevegelsens folk gå foran med et godt eksempel.
Det sier forbundssekretær Hege Espe i Fellesforbundet, forbundet som organiserer hotell- og restaurantansatte, når hun får høre om hendelsen i Tromsø.
Servitører er en ekstra utsatt gruppe når det kommer til seksuell trakassering, og ikke bare i julebordsesongen. Forbundet hører om servitører som får ubehagelige kommentarer nærmest daglig.
– Det kan være kommentarer av typen «Hva får jeg igjen for denne tipsen?» eller «Kan du lene deg over meg en gang til?».
Tilbakemeldingene Espe får fra kvinner i bransjen, er at menn i flokk kan være en utfordring.
Trolig mørketall
I mars i fjor lanserte forsningsstiftelsen Fafo en rapport som viser at hver femte ansatte i hotell- og restaurantbransjen har opplevd å bli seksuelt trakassert. Espe mener mørketallene er store. I undersøkelsen kommer det fram at mer enn halvparten av dem som har blitt utsatt for slik oppførsel, aldri har fortalt det til noen.
Derfor har Fellesforbundet sammen med NHO Reiseliv lansert en kampanje for å bekjempe seksuell trakassering i serveringsbransjen. Med emneknaggen #notonthemenu ønsker organisasjonene å gjøre det klart at serveringspersonalet ikke står på kveldens meny. Og det er arbeidsgivers ansvar å hindre at seksuell trakassering ikke skjer.
– Vi forventer at arbeidsgiverne har et system på plass for hvordan slike saker skal håndteres.
Helse og sikkerhet
Forbundssekretæren mener seksuell trakassering må behandles på linje med andre arbeidsmiljøutfordringer.
– Ingen vil be en arbeidstaker om å gå inn i et lokale der det er fare for ens helse. Sånn må vi også tenke når det gjelder seksuell trakassering. Servitører og hotellansatte skal slippe å betjene kunder som går over streken.