LO-topp: – Unios medlemmer rammes stort sett ikke av kutt i sykelønn. Det gjør våre
SVARER PÅ KRITIKK: LO-nestleder Sissel Skoghaug svarer på utspillet fra YS, Akademikerne og Unio. Skoghaug er tidligere nestleder i Fagforbundet, som utgir Fagbladet.
Ole Palmstrøm
Første LO-nestleder Sissel Skoghaug mener det bare er LO som tar et helhetlig ansvar for sykelønna. Unio-leder Ragnhild Lied er kraftig provosert over LOs «fortellinger».
berit.baumberger@fagbladet.no
I forrige uke brøt partene i arbeidslivet forhandlingene om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA).
Det springende punktet var dette: Mens LO ville frede sykelønna de neste fire årene, nektet NHO å gå med på dette.
Mandag skjerpet konflikten seg ytterligere da LO tok et dramatisk grep: De bryter samarbeidet med NHO og de andre arbeidsgiverorganisasjonene.
LO mener seg satt på sidelinjen: Ifølge LO-lederen tok arbeidsgiverorganisasjonene med seg Akademikerne, Unio og YS på bakrommet og laget et avtaleforslag – bak LOs rygg.
Tirsdag gikk resten av fagbevegelsen ut med kritikk mot LO: Unio, Akademikerne og YS la skylden på LO for at partene nå sitter «uten noen som helst innflytelse».
Så langt har ikke LO kommentert dette utspillet. Men onsdag formiddag sier nestleder Skoghaug:
– Det er kun LO som tar et helhetlig ansvar for sykelønn og helheten i det norske arbeidsliv.
• Les mer: Krangler etter bruddet: – Det var NHO som nektet å forhandle
Unio rammes mindre
Sykelønna i offentlig sektor, som kommune og stat, er regulert i tariffavtaler. Mange norske arbeidstakere er sikret full lønn under sykdom gjennom slike avtaler, noe som ikke påvirkes direkte av IA-bruddet.
– Unio og Akademikerne rammes jo stor sett ikke av kutt i sykelønn. Det gjør vi, som organiserer mange lavtlønte i privat sektor. Kutt i sykelønn vil ramme svært usosialt og skjevt, sier Skoghaug.
MOT ARBEIDSGIVERSIDA: – Vi bruker ikke mye tid på YS, Unio og Akademikerne, vi går mot arbeidsgiversiden nå, sier Steinar Krogstad.
Jan-Erik Østlie
Stor forvirring
Steinar Krogstad, andre nestleder i LO, svarer slik på utspillet fra YS, Unio og Akademikerne:
– Jeg registrerer at det er uenighet mellom arbeidstakerorganisasjonene rundt hva som er den beste måten å forsvare sykelønnsordning på, sier Krogstad.
Det har hersket forvirring rundt hva som egentlig skjedde under forhandlingene. Det siste forslaget arbeidsgiversiden la fram, som LO sa nei til, var heller ikke YS villige til å signere, skriver Dagens perspektiv tirsdag.
– Jeg oppfatter at også Unio trakk seg fra avtalen da de forsto konsekvensene av hva arbeidsgiversiden la i endringene, sier Krogstad.
PROVOSERT: – Det er mye rart som har skjedd i disse forhandlingene, sier Ragnhild Lied.
Herman Bjørnson Hagen
– Stemmer ikke
Unio-leder Ragnhild Lied er kraftig provosert over «fortellingen» til LO, og mener det ikke stemmer at LO ble holdt utenfor:
– Tvert imot har vi blitt holdt utenfor i mye av det som skjer mellom LO og NHO, sier Lied.
Hun bestrider også det Krogstad sier, om at de trakk seg fra den siste avtaleteksten:
– Det var skisser og forhandlinger, ingen klare tekster som man var enige om. Jeg la fram et kompromiss på fredning av sykelønna i tre år. Da er vi godt inn i neste regjeringsperiode. Jeg opplevde at arbeidsgiverne, YS og Akademikerne kunne være med på å drøfte det videre – uten at de ga et endelig ja. En treårig avtale ville sikret sykelønna langt inn i neste regjeringsperiode, og gitt oss tid til å styrke forsvaret av ordningen. Men så stopper altså alt opp grunnet LO, sier Lied.
• Les også: Akademikerne-leder: – LO har nå selv satt sykelønnsordningen i spill
– Større enn som så!
Til påstanden om at Unio ikke blir rammet like hardt av et sykelønn-kutt som LO, sier hun:
– Vi tenker ikke bare på våre medlemmer! Dette er større enn som så! Vi må sikre en sykelønnsordning som ikke rammer sosialt skjevt. Sykelønna er et felles gode i Norge som alle er opptatt av, sier hun.
Hun er sterkt uenig i at LO er de eneste som tar «et helhetlig ansvar»:
– Ja, hva nå, da? Nå står vi uten noen som helst hånd på rattet, sier hun.
Lied mener hennes kompromiss ville sikret fredning i tre år, også dersom en ny regjering tar over makta neste høst.
• Les også: Tre ting hjalp Katherine tilbake på jobb: – Jeg må innrømme at jeg var skeptisk
Mange konflikter
I den felles uttalelsen fra YS, Akademikerne og Unio skriver de at LO ikke ville være med på «en kunnskapsgjennomgang».
– Det stemmer absolutt ikke, sier Skoghaug.
– Vi vil være med på bred utredning, men ikke av sykelønn alene, og utredninga må ha en solidarisk og sosial profil. En slik utredning tar mer enn fire år, så derfor er det naturlig med fredning i fire år, sier Skoghaug.
Nå jobber LO med å skaffe seg oversikt rundt hvilke felles møtesteder de har med NHO som de nå trekker seg ifra.
– Bruddet er midlertidig, inntil arbeidsgiversiden kommer tilbake til forhandlingsbordet og vi blir enige om en avtale som freder sykelønna i fire år, sier Krogstad.
• Les også: LO stopper NHO-samarbeid: Dette betyr bruddet for deg og lønna di
Viktig LO-sak
Skoghaug, som er tidligere nestleder i Fagforbundet, understreker hvilken viktig sak sykelønna er for LO.
– Vi har kjempet lenge for den, og nå ser vi at det kun er vi som står på det absolutte kravet om å verne den i fire år, sier hun.
Hun skryter av bransjeprogrammene i IA-avtalen, som nå står på spill:
– Her gjøres godt og systematisk HMS-arbeid som faktisk fungerer, for eksempel i barnehager og sykehjem. Stami viser til at så mange som 60 prosent av virksomheter ikke har et systematisk HMS-arbeid på plass. Arbeidsgiverorganisasjonene burde heller sørge for at lederne gjør jobben sin for å få ned sykefraværet og frafallet, som er altfor høyt, sier Skoghaug.
PS: Dette er ikke første gang YS, Unio og Akademikerne står sammen. For to år siden sendte de et felles brev til statsminister Jonas Gahr Støre for å få oppnevnt frontfagsutvalget.