Loven om seksuell trakassering på jobb styrkes fra årsskiftet
– Hensikten er å gjøre lovverket enklere å forstå og gi bedre beskyttelse til den som opplever trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet. (Illustrasjonsfoto)
Dmitri Maruta / Colourbox
Fra 1. januar blir det tydeliggjort i arbeidsmiljøloven at vernet mot trakassering også gir vern mot seksuell trakassering på jobb.
Arbeidstilsynet opplyser at lovendringen er gjeldende fra årsskiftet. Stortinget vedtok tidligere i år at lovteksten skulle presiseres for å gjøre det klart at loven også dekker seksuell trakassering.
– Hensikten er å gjøre lovverket enklere å forstå og gi bedre beskyttelse til den som opplever trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.
• Seksuell trakassering på sjøen: – Jeg prøvde å overse dem slik at de skulle gå
Næringslivet er positive
Hun påpeker at seksuell trakassering allerede er dekket av lovbestemmelsen.
– Men en presisering vil kunne bidra til at virksomheter retter mer oppmerksomhet på det forebyggende arbeidet mot seksuell trakassering på arbeidsplassen, sier Vollheim.
NHO-topp Kristin Krohn Devold sier en styrking av lovverket er en påminner til alle bedriftene om at de må ha etablerte rutiner. Virke er også positiv til lovendringen.
– Tydeliggjøring i loven bevisstgjør alle parter i arbeidslivet, slik at vi sammen jobber mot alle former for seksuell trakassering, sier Virke-direktør Bernt Apeland.
• En av fem har vært utsatt for seksuell trakassering på jobben
Uønsket kyss, hånd på låret og nakenbilde
Med seksuell trakassering menes enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.
Arbeidstilsynet trekker fram en seksuell kommentar, en hånd på låret eller et ufrivillig kyss som eksempler. De viser også til ufine vitser, et litt for langt blikk eller et nakenbilde.
– Ingen skal måtte tåle eller frykte for å bli utsatt for seksuell trakassering på jobb. Det er leders ansvar å sørge for at loven følges og at det ikke skal skje, sier Vollheim.
Nå som vi går inn i julebordsesongen, advares det igjen mot seksuell trakassering i overnattings- og serveringsbransjen. Det er satt i gang en kampanje – «Sammen setter vi strek for seksuell trakassering».
– Vår næring har flere av risikofaktorene som er knyttet til seksuell trakassering og julebordsesongen er en særlig utsatt periode. Enhver bedrift skal ha gode rutiner på plass, med en tydelig konsekvens, enkel varslingsprosess og ledere som er ansvarlig for gjennomføring og oppfølging, sier Krohn Devold.
• Stortinget styrker vernet mot vold og trakassering i arbeidslivet
Nettside med tiltak
Kampanjen er et samarbeid mellom partene i utelivsbransjen, Likestillings- og diskrimineringsombudet og Arbeidstilsynet.
– Sette Strek-kampanjen er en viktig påminnelse om at jobben ikke er ferdig, og at alle parter i arbeidslivet må jobbe sammen for at folk ikke utsettes for trakassering på jobb, sier Apeland.
Målet med kampanjen er å øke arbeidsgivers kunnskap om hva seksuell trakassering er og øke bevisstheten om ansvaret de har.
På settestrek.no kan arbeidsgivere finne seks viktige tiltak for å forebygge og håndtere seksuell trakassering på arbeidsplassen.
(©NTB)
uvakt@ntb.no