Helsebyråd Robert Steen
Lover ny demens-satsing: – Pandemien har dessverre gått ut over de mest sårbare
Bydelenes avgjørelse: Byrådsleder Robert Steen understreker at det er opp til den enkelte bydel i Oslo å avgjøre hvordan de legger opp demensomsorgen.
Torgny Hasås
Siden satsingen på dedikerte arbeidslag for demens i Oslo begynte i 2017, har slike arbeidslag blitt nedlagt hvert eneste år. Helsebyråd Robert Steen (Ap) gir pandemien skylden for at nedleggingen har økt i takt.
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
I hovedstadens første demensplan, «Lev Vel 2014–2019 ble små, tverrfaglige, dedikerte arbeidslag i hjemmetjenesten løftet fram som en måte å hjelpe eldre med demens til å bo hjemme best mulig, lengst mulig.
Etter å ha testet modellen i to bydeler, rullet det rødgrønne byrådet med Inga Marte Thorkildsen i spissen ut «Arbeidslag demens» i alle Oslos bydeler i 2017.
– Demensarbeidslagene er ikke veldig dyre, men har svært god effekt, sa byråd Inga Marte Thorkildsen i et intervju med Fagbladet den gangen.
• De var del av rødgrønt demens-prosjekt – nå legges det ned: – Vi ble lurt
Årlige nedleggelser
Nå viser det seg at det første arbeidslaget ble nedlagt allerede året etter, og at demensarbeidslag har blitt avviklet hvert eneste år siden 2017. Minst fem av hovedstadens 15 bydeler har nå avviklet demensarbeidslagene. Flere ledere i bydelenes hjemmetjenester begrunner avviklingen med at andelen eldre innbyggere med demens eller kognitiv svikt nå er så høy at alle som jobber i tjenesten, er nødt til å ha demens-kompetanse.
Fagbladet har spurt byråd Robert Steen om han er kjent med denne «stille avviklingen» av dedikerte hjemmetjenester for innbyggere med demens.
Steen påpeker i sitt svar på epost at organisering av hjemmetjenestene i den enkelte bydel er opp til bydelen selv.
– Bakgrunnen for det er at de selv best kjenner sine innbyggere. Hjemmetjenestene i bydelen er generelt organisert i mindre tverrfaglige team. Disse kan enten være organisert ut fra geografi, eller mot noen brukergrupper.
• Han tror på en framtid for private sykehjem: – Vi vil være kommunens beste venn
Peker på pandemi
Verken ledere, tillitsvalgte eller ansatte Fagbladet har snakket med mener pandemien er årsaken til at flere bydeler velger å avvikle dedikerte arbeidslag rettet mot innbyggere med demens. Robert Steen trekker likevel fram pandemien som en av årsakene til at innbyggere med demens i flere bydeler nå kun får grunnleggende helsehjelp på linje med andre mottakere av hjemmetjenester.
– Pandemien vi har stått i over to år har rammet skjevt, og det har dessverre gått hardest ut over de mest sårbare i samfunnet. Mottakere av hjemmetjenester i Oslo er dessverre intet unntak, ei heller dem med demens og deres pårørende. Dette er derfor en av de tingene vi tar tak i når vi nå skal ta grep for å redusere langtidseffektene av pandemien for våre innbyggere, skriver byrådsleder Robert Steen via sin kommunikasjonsrådgiver.
– Hvordan mener du at omsorgen for hjemmeboende med demens bør organiseres framover?
– For å sikre ivaretakelse av nødvendig helsehjelp kan det under pandemien ha vært behov rokeringer og annen organisering av tjenestene en periode på grunn av fravær og smittevern, skriver han.
• Ann Kristin (48): – Det begynte med at han klasket meg på rumpa da vi møttes i døra
Ny demensplan
– Over 2700 medarbeiderne i pleie- og omsorgstjenestene i Oslo har gjennom årene gjennomført den 2-årige opplæringen Demensomsorgens ABC, i tillegg til andre kompetansehevende tiltak innenfor kognitiv svikt og demens. Det er også utarbeidet verktøy for systematisk oppfølging av personer med demens og deres pårørende som bydelene har tilgang til.
Oslos forrige demensplan, «Lev Vel – med demens i Oslo» varte ut 2021. Byråd Robert Steen avslutter e-posten med å skrive at arbeidet med ny demensplan er godt i gang.
– Vi tar sikte på ha den ferdig i løpet av 2. kvartal i år. I dette arbeidet har vi fått innspill både fra personer med demens selv, deres pårørende, ansatte som jobber med gruppene direkte, og forskning på området.