JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må du til tannlegen? Her kan fagforeninga ta regninga

TANNLEGE: Tanntrøbbel kan spise opp husholdningsbudsjetter. Nå stiller Fagforbundet Alta som tannfe, etter inspirasjon fra Fagforbundet i Sør-Varanger.

TANNLEGE: Tanntrøbbel kan spise opp husholdningsbudsjetter. Nå stiller Fagforbundet Alta som tannfe, etter inspirasjon fra Fagforbundet i Sør-Varanger.

Stig H. Christensen

– I påvente av at regjeringen og Stortinget finner ut at tennene er en del av kroppen, så tar vi ansvar, sier leder av Fagforbundet i Alta.

2022022516371720220228092659

leif.martin.kirknes@fagbladet.no

Inntil 5000 kroner i tannlegeregning kan medlemmene i Fagforbundet Alta nå få støtte til.

Det var på tillitsvalgtkurs forrige høst at leder for Fagforbundet i Alta, Lise Dorthea Fjellstad, kom i snakk med noen fra Fagforbundet i Sør-Varanger. Der har de i årevis hatt bred velferdssponsing til medlemmene. Mer om det om litt.

Tilbake til Alta lot Fjellstad seg inspirere, og foreslo å støtte tannhelse med inntil 5000 kroner til Fagforbundets Alta-medlemmer. Det ble enstemmig vedtatt i både styret og årsmøtet til fagforeninga.

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Her er oversikten

– Grunnen til at vi ønsker å ha denne ordningen er at tenner er en del av kroppen. Fagforbundet har lenge jobbet for at det skal bli ansett som en del av helsetilbudet på linje med legebesøk. I påvente av at regjeringen og Stortinget finner ut at tennene er en del av kroppen, så har vi tatt samfunnsansvar for våre medlemmer i hvert fall, sier Fjellstad.

Det var Altaposten som omtalte saken først.

Håper på verve-effekt

Ordningen fungerer slik at medlemmene drar til tannlegen og etterpå kan få refundert opptil 5000 kroner ved å framlegge kvittering og søknad.

– Alle vil få det dekket, men vi må ha det formelt med søknad, sier Fjellstad til Fagbladet.

Hun påpeker at Fagforbundet med ordningen på plass står sterkere i konkurransen mot fagforbundet Delta.

– Jeg håper at vi får enda flere medlemmer med denne ordningen. Den er jo ganske luksus!, sier hun.

– Hvordan står det til med tannhelsen i Alta?

– Det vet jeg egentlig ikke, men alle kan jo knekke en tann eller få hull eller andre ting. Det koster ofte flere tusen kroner for tannlegebesøk, sier Fjellstad.

Fagforeningen har rundt 1500 medlemmer. Ordningen finansieres med fjorårets overskudd.

I denne saken skal ungdommene og pensjonistene kjempe sammen i valgkampen

Fysikalsk behandling

En liten biltur på i overkant av seks timer fra Alta, ligger Kirkenes, hvor Fagforbundet Sør-Varanger holder til. Der kan fagforeningsleder Sølvi Weronica Gullhav opplyse om at de har hatt velferdsstøtte så lenge hun kan huske. Ordningen dekker mer enn tannhelse, her kan medlemmene også få støtte til andre helsetiltak. Pengepotten ble nylig økt.

– Vi setter nå av 90.000 kroner i året, der medlemmene kan få opptil 6000 kroner dekket, sier lederen.

Medlemmene kan samle opp kvitteringer fra året og

søke om å få dekket noe av det.

– Det er stor pågang rundt ordningen. Vi har mange medlemmer som er pensjonister, på minstelønn og ufaglærte, og det er klart at det ikke er billig med ting som tannlege og fysioterapi, sier Gullhav til Fagbladet.

For mange blir tannhelsen en av livets onde sirkler. Det må vi gjøre noe med.

Stipend-nyvinning

I fjor startet Fagforbundet i Sør-Varanger med en helt ny medlemsordning som også har blitt populær. Det gjelder stipend til utdanning, der den lokale fagforeningen kan gå inn og dekke kostnader som typisk ikke dekkes av Fagforbundet sentralt eller arbeidsgiver.

– Det er mye reising relatert til utdanning her oppe. Vi har ikke høyskole, så det blir ofte reise i forbindelse med eksamen, for eksempel. Der får du gjerne dekket eksamensutgiftene sentralt, men ikke reisen og oppholdet. Der går vi inn og dekker disse utgiftene prosentvis, sier Gullhav.

– Det er for å kunne beholde ungdommen her, at de blir i fylket. At de kan reise bort for å ta eksamen, men og så komme tilbake og være her, sier Gullhav.

Minnesmerke

Foreningen har rundt 1200 medlemmer. De hadde årsmøte for en drøy uke siden. Da opplyser Gullhav at det ble vedtatt å støtte etablering av et minnesmerke over Nordens Klippe med 50.000 kroner. Nordens Klippe er en arbeiderforening som ble etablert i 1906 i tilknytning til gruveselskapet A/S Sydvaranger. «Ned med tronen, alteret og pengevældet», var slagordet på deres legendariske fane.

Fagbladet er for øvrig ikke kjent med øvrige fagforeninger som har medlemstilbud tilsvarende som i Alta og Kirkenes, men tips gjerne journalisten hvis du har andre opplysninger!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy