JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Felles kampanje for gratis tannhelse:

I denne saken skal ungdommene og pensjonistene kjempe sammen i valgkampen

Fagforbundet har bevilget 500.000 kroner til et samarbeidsprosjekt med Pensjonistforbundet som skal løfte kravet om gratis tannbehandling fram i valgkampen.

Fagforbundet har bevilget 500.000 kroner til et samarbeidsprosjekt med Pensjonistforbundet som skal løfte kravet om gratis tannbehandling fram i valgkampen.

colourbox.com

Fagforbundet bevilger en halv million til valgamp for tennene. – Det er tennas tur, sier ungdom og pensjonister i Fagforbundet, med støtte fra Pensjonistforbundet og en ildsjel av en tannlege.

2021060110230020210602092850

kathrine.geard@fagbladet.no

Fagforbundet Ung og Fagforbundets pensjonist- og uføreutvalg har lenge arbeidet for at alle skal få dekket tannhelseutgifter.

Nå har Fagforbundet bevilget 500.000 kroner til et samarbeidsprosjekt med Pensjonistforbundet som skal løfte kravet fram i valgkampen. Det er nemlig tennas tur mener de kampklare unge og eldre, som i Fagforbundet utgjør 170.0000 medlemmer.

Mats Monsen og fagforbundet Ung har lenge kjempet for gratis tannhelse

Mats Monsen og fagforbundet Ung har lenge kjempet for gratis tannhelse

Martine Grymyr

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Her er oversikten

– Målet vårt er å få inn en formulering om tannhelse i plattformen til en ny regjering etter valget i høst. Ulikhetene i det norske samfunnet har både vokst og blitt enda tydeligere under pandemien, så tida for å gjøre noe på de områdene hvor forskjellene kan minkes, er inne, mener leder av pensjonistutvalget i Fagforbundet, Bjørg Hageløkken, Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen og leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen.

Jan Davidsen og Bjørg Hageløkken slår et slag for tannhelsa

Jan Davidsen og Bjørg Hageløkken slår et slag for tannhelsa

Per Flakstad

Fra grasrota: – Det er på tide at de som bestemmer, forstår at tennene er en viktig del av helsen vår

Tok av på Facebook

De tre sitter i styringsgruppa for kampanjen for gratis tannhelse. Med seg har de en prosjektgruppe med medarbeidere fra forbundene og pensjonert tannlege Terje Mikkelsen, som i mange år har brent for denne saken.

TANNHELSE: Pensjonert tannlege Terje Mikkelsen har sett seg lei på at folk får dårlig tannhelse fordi de ikke har råd til behandling. Nå vil han bruke valgkampen til å kreve at tannhelse blir en del av det offentlige refusjonssystemet.

TANNHELSE: Pensjonert tannlege Terje Mikkelsen har sett seg lei på at folk får dårlig tannhelse fordi de ikke har råd til behandling. Nå vil han bruke valgkampen til å kreve at tannhelse blir en del av det offentlige refusjonssystemet.

Auduns tannbehandling kostet 38.000 kroner i egenandel. Foreldrene måtte si stopp

Mikkelsen drev egen tannlegepraksis midt på torget i Bergen i 45 år. Da han ble pensjonist i fjor, startet han Facebookgruppa Tannbehandling/økonomi.

Gruppa har siden vokst til snaut 70.000 medlemmer. Mikkelsen har møtt mange som ikke har vært i stand til å betale for tannlegebehandling.

{s1}

– Det er en del grupper som av ulike årsaker faller utenom og rett og slett ikke har råd til tannbehandling. Mange av dem har også vært ressurssterke, men så har de mistet jobben eller noe annet har skjedd som gjør at økonomien svikter.

Fagfolk slår alarm om munnhelse og dårlig ernæring

Følgetilstander

Han har sett utallige eksempler på at tenner som kunne vært reparert, i stedet må trekkes. Eller at dårlig tannhelse går ut over folks sosiale liv og mentale helse.

– Jeg har fått innblikk i manges fortvilte situasjon og har sett hvordan banale hull i tennene kan gi alvorlige følgetilstander. Alle problemene skyldes at folk ikke har råd til å ta vare på tannhelsen. Det gjør meg veldig sint. Dette må vi gjøre noe med, sier han.

Én av tre nordmenn har droppet tannlegen av økonomiske årsaker. Mette Helen (44) mangler 11 tenner og må tygge på gommen

En del av kroppen

Den pensjonerte tannlegen synes det er vanskelig å forstå hvorfor sjukdom i tennene ikke er likestilt med andre sjukdommer i kroppen.

– Hvis du går til fastlegen med neglerotbetennelse, får du dekket det meste. Men har du tannrotbetennelse, må du betale alt sjøl. Det er sosialt urettferdig og irriterer meg grenseløst, sier Mikkelsen, som er oppvokst i en arbeiderfamilie.

– I dag er jeg på den grønne grein økonomisk. Jeg kan hjelpe meg sjøl, men det kan ikke de som sliter med økonomien.

2016: Åtte av ti vil betale mer skatt for billigere tannhelse

Viktig likestillingssak

Det er særlig personer med lav inntekt som har de største utfordringene med at tannhelseutgiftene ikke er omfattet av trygderefusjon.

Blant lavlønnsgruppene finner vi kvinner, ungdom og pensjonister. Derfor er dette en viktig likestillingssak – i tillegg til den sosioøkonomiske utfordringen, påpeker styringsgruppa.

– De aller fleste partiene på Stortinget har krav om bedre refusjonsordninger for tannhelseutgifter, men mange av formuleringene synes vi er for vage. Det snakkes om refusjoner for bestemte grupper og for en gradvis opptrapping av den offentlige tannhelsetjenesten. Vi er klar over at utgiftene kan virke som en sperre for mange politikere, men her handler det om å se ting i sammenheng.

Holdningsendring

– Kampanjens og vårt mål er enkelt og greit å kreve at politikerne legger til rette for at tannhelse blir en del av folketrygda og likestilles med andre helseutgifter, heter det i uttalelsen fra Monsen, Davidsen og Hageløkken.

Hva håper Mikkelsen at de kan oppnå?

– Jeg har tro på at vi får en holdningsendring i partiene og forståelse for at tannhelse faktisk krever ressurser fra samfunnet. Samtidig sparer vi masse ved at folk slipper følgeproblemer, om vi har et refusjonssystem, sier Mikkelsen, som ikke tror på gjennomslag ved dette valget, men kanskje ved neste.

– Det handler om helse og et velferdsgode som 90 prosent av befolkningen sier de vil ha. Vi må starte en ny æra for tannhelsa.

Alle problemene skyldes at folk ikke har råd til å ta vare på tannhelsen. Det gjør meg veldig sint. Dette må vi gjøre noe med.

Pensjonert tannlege Terje Mikkelsen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy