JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etter hackerskandalen:

Må holde tritt med digitale endringer: – Det vil presse seg fram en helt ny generasjon tillitsvalgte

– Når man så tydelig ser konsekvensene av et dataangrep, innser man at det kreves en helt annen type kompetanse enn det jeg har som tillitsvalgt i dag, sier Erik Cato Haug.

– Når man så tydelig ser konsekvensene av et dataangrep, innser man at det kreves en helt annen type kompetanse enn det jeg har som tillitsvalgt i dag, sier Erik Cato Haug.

Werner Juvik

– Omstillingene vi står overfor krever mer digital kompetanse, mener Erik Cato Haug, leder i Fagforbundet i Østre Toten.

2021040709543020210407095433

marte.bjerke@fagbladet.no

 Etter det store dataangrepet på Østre Toten kommune i januar er det én tanke som har kverna høylytt i hodet på den lokale fagforeningslederen: De tillitsvalgte må holde tritt med de digitale endringene.

– Når man så tydelig ser konsekvensene av et dataangrep, innser man at det kreves en helt annen type kompetanse enn det jeg har som tillitsvalgt i dag, sier Haug.

 LES OGSÅ: Hackerne sendte kommunen flere tiår tilbake i tid. Nå legger de ned IT-avdelingen

– Må ha digital bestillerkompetanse

Lov- og avtaleverk er en selvsagt del av de tillitsvalgtes skolering. Det skal det fortsette å være i framtida, men den nye generasjonen må også settes i stand til å vurdere datasikkerhet – de må få bestillerkompetanse og kunnskap om personvern, mener Haug.

– Tillitsvalgte må jobbe tett med personvernombud i spørsmål om personvern, på lik linje som de må jobbe tett med verneombud når det gjelder arbeidsmiljø. Dette er viktige faktorer i en tid hvor man står overfor flere digitale omstillinger i kommuner og private virksomheter, sier Haug til Fagbladet.

Han trekker fram et ferskt eksempel fra hjemkommunen for å illustrere hvordan den digitale kunnskapen kan bli satt på prøve både for arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. I 2020 sto et splitter nytt service- og omsorgssenter ferdig i Østre Toten:

– Vi tillitsvalgte skulle være med å mene noe om valg av teknologi i dette bygget. Det er egentlig en umulig oppgave, det, sier Haug.

LES OGSÅ: Mange vil bli bedre i ledelse og digitalisering – høye søkertall til Fagforbundets nye studium

– Vi må bedre skoleringen framover

Trond Finstad er leder for yrkesseksjon kontor og administrasjon i Fagforbundet. Han er enig med Haug i at tillitsvalgte må settes i stand til å bli digitale sparringpartnere med ledelsen i kommunene.

Tillitsvalgte må bli digitale sparringpartnere, mener Trond Finstad.

Tillitsvalgte må bli digitale sparringpartnere, mener Trond Finstad.

Nina Hanssen

– Dette er absolutt noe vi har bevissthet om i Fagforbundet. Vi må bedre skoleringen vår framover, sier han.

Finstad kan identifisere seg med virkeligheten Haug beskriver:

– Mange opplever nok at arbeidet som tillitsvalgt er utfordrende når det blir mye teknisk snakk. Derfor må også vi som fagforening ha økt oppmerksomhet på IKT, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy