Etter hackerskandalen:

Må holde tritt med digitale endringer: – Det vil presse seg fram en helt ny generasjon tillitsvalgte

– Når man så tydelig ser konsekvensene av et dataangrep, innser man at det kreves en helt annen type kompetanse enn det jeg har som tillitsvalgt i dag, sier Erik Cato Haug.

– Når man så tydelig ser konsekvensene av et dataangrep, innser man at det kreves en helt annen type kompetanse enn det jeg har som tillitsvalgt i dag, sier Erik Cato Haug.

Werner Juvik

– Omstillingene vi står overfor krever mer digital kompetanse, mener Erik Cato Haug, leder i Fagforbundet i Østre Toten.

2021040709543020210407095433

marte.bjerke@fagbladet.no

 Etter det store dataangrepet på Østre Toten kommune i januar er det én tanke som har kverna høylytt i hodet på den lokale fagforeningslederen: De tillitsvalgte må holde tritt med de digitale endringene.

– Når man så tydelig ser konsekvensene av et dataangrep, innser man at det kreves en helt annen type kompetanse enn det jeg har som tillitsvalgt i dag, sier Haug.

 LES OGSÅ: Hackerne sendte kommunen flere tiår tilbake i tid. Nå legger de ned IT-avdelingen

– Må ha digital bestillerkompetanse

Lov- og avtaleverk er en selvsagt del av de tillitsvalgtes skolering. Det skal det fortsette å være i framtida, men den nye generasjonen må også settes i stand til å vurdere datasikkerhet – de må få bestillerkompetanse og kunnskap om personvern, mener Haug.

– Tillitsvalgte må jobbe tett med personvernombud i spørsmål om personvern, på lik linje som de må jobbe tett med verneombud når det gjelder arbeidsmiljø. Dette er viktige faktorer i en tid hvor man står overfor flere digitale omstillinger i kommuner og private virksomheter, sier Haug til Fagbladet.

Han trekker fram et ferskt eksempel fra hjemkommunen for å illustrere hvordan den digitale kunnskapen kan bli satt på prøve både for arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. I 2020 sto et splitter nytt service- og omsorgssenter ferdig i Østre Toten:

– Vi tillitsvalgte skulle være med å mene noe om valg av teknologi i dette bygget. Det er egentlig en umulig oppgave, det, sier Haug.

LES OGSÅ: Mange vil bli bedre i ledelse og digitalisering – høye søkertall til Fagforbundets nye studium

– Vi må bedre skoleringen framover

Trond Finstad er leder for yrkesseksjon kontor og administrasjon i Fagforbundet. Han er enig med Haug i at tillitsvalgte må settes i stand til å bli digitale sparringpartnere med ledelsen i kommunene.

Tillitsvalgte må bli digitale sparringpartnere, mener Trond Finstad.

Tillitsvalgte må bli digitale sparringpartnere, mener Trond Finstad.

Nina Hanssen

– Dette er absolutt noe vi har bevissthet om i Fagforbundet. Vi må bedre skoleringen vår framover, sier han.

Finstad kan identifisere seg med virkeligheten Haug beskriver:

– Mange opplever nok at arbeidet som tillitsvalgt er utfordrende når det blir mye teknisk snakk. Derfor må også vi som fagforening ha økt oppmerksomhet på IKT, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy