JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange navn å holde styr på under lønnsoppgjøret? Nå blir det litt enklere

Kjært barn, vanskelig navn? Kommuneansattes hovedsammenslutning bytter navn til LO Kommune Oslo  fra 1. juni. Bildet er tatt ved kravoverleveringen under tariffoppgjøret i 2019.

Kjært barn, vanskelig navn? Kommuneansattes hovedsammenslutning bytter navn til LO Kommune Oslo fra 1. juni. Bildet er tatt ved kravoverleveringen under tariffoppgjøret i 2019.

Eirik Dahl Viggen

Trekk pusten: Kommuneansattes hovedsammenslutning (KAH)! Langt, tungt og ganske vagt? Du er ikke alene om å synes det. Fra 1. juni er navnet LO Kommune Oslo.

2021051211244720210512112445

marte.bjerke@fagbladet.no

per.flakstad@fagbladet.no

Navnet skjemmer ingen? Jo, noen ganger.

Kommuneansattes hovedsammenslutning klinger ikke særlig godt hos noen. Nesten hver gang vi nevner navnet spør noen hva det er for noe, sier Roger Dehlin, leder i Fagforbundet Oslo.

LES OGSÅ: Brudd i lønnsforhandlingene i Oslo kommune: – Det er uakseptabelt å godta et tilbud som ikke bevarer kjøpekraften

Vil være tettere på medlemmene

Hvis du har fulgt med på tariffoppgjøret, har du muligens dulta borti det: Kommuneansattes hovedsammenslutning, forkortet KAH. Sammenslutningen består av forbundene Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes landsforbund og Creo, og er forhandlingsdelegasjonen til LO i Oslo kommune.

Roger Dehlin har et håp om at det nye navnet ikke bare skal kommunisere bedre hva sammenslutningen er og driver med, men også at navnebyttet skal føre til tettere dialog med medlemmene.

Roger Dehlin har et håp om at det nye navnet ikke bare skal kommunisere bedre hva sammenslutningen er og driver med, men også at navnebyttet skal føre til tettere dialog med medlemmene.

Steinar Ottesen

Dehlin har et håp om at det nye navnet ikke bare skal kommunisere bedre hva sammenslutningen er og driver med, men også at navnebyttet skal føre til tettere dialog med medlemmene.

– Hvis du lurer på hva LO driver med i Oslo er navnet LO Kommune Oslo enklere søkbart for medlemmene. Det er lettere å finne oss, og dermed lettere å ta kontakt med oss, sier Dehlin.

LES OGSÅ: Det kan bli storstreik over hele landet. Nå begynner meklingen

På sporet av LO

Navnebyttet innebærer en ny nettside for LO Kommune Oslo, og Facebook-siden til KAH vil etter hvert også bære det nye navnet.

Leder i KAH, Per Egil Johansen, forteller at navnet som nå kasseres, har røtter tilbake til det gamle Norsk Kommuneforbund, der de fleste kommuneansatte i LO var organisert i sin tid.

– Nå er nok dette begrepet litt fjernt for mange, og for oss er det viktig med en helhet og tydelighet. Nå vil LO-navnet være gjennomgående og dermed gjøre oss nettopp helhetlige og tydelige, sier Johansen.

En guide i navnejungelen

Navnet LO Kommune Oslo som offisielt tas i bruk fra 1. juni, gjør det kanskje litt enklere å følge med i jungelen av navn i lønnsoppgjøret. Her er en oversikt over de mest sentrale navnene i tarifforhandlingene som LO og Fagforbundet er involvert i:

• Frontfaget: Danner rammen for resten av lønnsoppgjørene. Når det er forbundsvise opppgjør, forhandler Fellesforbundet med Norsk Industri i NHO om lønna for industriansatte. For at Norge skal være konkurransedyktig internasjonalt, er resultatet i dette oppgjøret normgivende for de andre oppgjørene. Når det er samordnede oppgjør, slik som i år, forhandler LO sentralt med NHO. Resultatet gjelder for alle medlemmer med NHO-avtale.

• Kommunene: I lønnsoppgjøret som gjelder ansatte i kommunene forhandler LO Kommune med KS. KS er «kommunesektorens organisasjon og utviklingspartner».

• Oslo kommune: Kommuneansattes hovedsammenslutning (KAH) forhandler i dag på vegne av medlemmer i LO. Fra 1. juni er navnet LO Kommune Oslo. Oslo kommune er forhandlingsmotpart.

• Staten: I lønnsoppgjøret for ansatte i staten forhandler LO Stat. Forhandlingsmotpart er staten. Staten består av statsforvaltningen med departementer og tilhørende etater.

• Spekter: Arbeidsgiverforeningen Spekter består av 13 avtaleområder og omfatter både offentlige og private arbeidsgivere. Her finnes et bredt spekter av virksomheter, fra sykehussektoren via barnehagekjeder og kulturinstitusjoner til små og mellomstore enkeltvirksomheter. Spekter skriver om seg selv: «Våre medlemmer er virksomheter som bærer et utpreget samfunnsoppdrag, eller som gjennom sin forretningsdrift og sine leveranser bidrar til at andre løser sitt samfunnsoppdrag.»

I lønnsoppgjøret for ansatte i Spekter-området forhandler LO Stat den generelle delen (A-delen) som gjelder alle ansatte, mens de ulike forbundene forhandler for sine medlemmer ute i virksomhetene (B-delen).

• Kirkelig sektor: Fagforbundet forhandler på vegne av sine medlemmer i kirkelig sektor. Forhandlingsmotpart er KA – arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter.

• I tillegg er Fagforbundet involvert i noen oppgjør med Virke. Virke er hovedsammenslutningen for handels- og tjenestenæringen. Frisører, private barnehager og kinoer er eksempler på virksomheter under dette oppgjøret.

Kilder: De ulike organisasjonenes nettsider

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy