– Forsøpling av bybildet, tordnet fagforeningen. Etter tre dager stoppet kampanjen
STOPP STØTTEN: Glenn Diesen, norsk professor og kommentarskribent for den russiske statskontrollerte stasjonen Russia Today, fronter kampanjen for å stoppe støtte til Ukraina.
OSA
Sporveisansatte reagerte sterkt på at arbeidsplassen nok en gang ble pepret med provoserende politisk reklame.
ola.tommeras@fagbladet.no
Forrige valgår var det Norgesdemokratene som satt sinnene i kok med annonser for det ytterliggående partiet på trikkene. I år kjøpte det lille politiske partiet Fred og rettferdighet (FOR) 8.600 plakatplasser i T-banevogner og stasjoner over hele Oslo.
Budskapet som lyste mot passasjerer og ansatte, var at den norske støtten til Ukraina må opphøre.
Kampanjen med en listepris på 1.450.000 kroner skulle vare i ei uke, men stoppet mandag kveld. Partiet begrunnet det med hærverk mot plakatene.
Budskapet er et svik mot Ukraina.
Ola Floberg, leder av OSA
SPLITTENDE: Oslo Sporveiers arbeiderforening har reagert på reklamekampanjen. – I strid med våre verdier, sier leder Ola Floberg.
Yngvil Mortensen
Provoserte grundig
Oslo Sporveiers Arbeiderforening (OSA) merket igjen at det er valgår, da den omstridte kampanjen startet på 17. mai.
– Innboksen fylles opp, sa OSA-leder Ola Floberg mandag morgen.
– Det kommer reaksjoner fra medlemmer, passasjerer og politikere, sa han til Fagbladet.
OSA publiserte også en uttalelsen der de fastslo at: «Reklamekampanjen er splittende og bidrar til å forsøple det offentlige rom. Den undergraver viktige verdier som internasjonal solidaritet og kampen for fred og demokrati.»
– Budskapet er et svik mot Ukraina, mener Floberg.
Partiet Fred og Rettferdighet (FOR)
• Hovedsak i valgkampen er å få avsluttet støtten til Ukraina, som Stortinget har gått inn for med svært bred oppslutning.
• Argument: At pengene skal gå til velferd framfor krig.
• Partiets frontfigur er Glenn Diesen, som blant annet er kjent fra den statskontrollerte TV-stasjonen Russia Today, der han står for et stort antall kommentarartikler, som oftest med Putin-vennlig vinkling.
• Partiet har hemmeligholdt hvem som finansierer kampanjen. FOR har registrert inntekt på 50.000 kroner. Listepris på kampanjen er 1.450.000 kroner.
Gjentagende hvert valgår
Fagforeninga understreker at de ikke har gått imot politisk reklame på T-bane, trikk og holdeplasser, som er deres daglige arbeidsplasser.
– Vi er ikke imot politisk reklame, men reklame som bryter med våre verdier, protesterer vi på, sier Floberg.
– Dette budskapet undergraver viktige verdier som internasjonal solidaritet og kampen for fred og demokrati. Det er stikk i strid med fagbevegelsens verdier, sier han.
OSA er medlem av Stiftelsen Faglig Solidaritet Norge-Ukraina.
– Støtter ikke krig
Fagforeningslederen ser det som beskrivende at Kyiv ble angrepet med 273 droner samme døgn som partiet FOR startet sin kampanje. De fleste ble skutt ned med luftvernskyts fra vestlige land, men noen kom gjennom og drepte tre sivile og skadet et titalls mennesker i et boligfelt.
– Det er et forsvar mot en aggressor vi støtter. Ikke en krig, understreker Floberg.
– Skjuler ingen ting
FOR nekter å oppgi hvordan den dyre kampanjen ble finansiert. Reklamekampanjen skal nå undersøkes av Partilovnemnda.
Leder av partiet FOR, Marielle Leraand, er også avbildet på mange av plakatene som hang på Oslos T-baner. Hun sier til NRK at de ikke har noe imot å bli gått etter i sømmene i forbindelse med reklamekampanjen:
– Vi har ingen problemer med å bli undersøkt. Det er veldig bra at de undersøker, og vi har ingenting å skjule, sier hun til NRK.