Mekling på overtid i Oslo

Per Flakstad

Rett før fristen for meklingen i Oslo går ut ved midnatt er det ikke meldt om resultat eller brudd. Det mekles på overtid.

2020101423570220201014235905

per.flakstad@fagbladet.no

Partene i Oslo-oppgjøret har meklet siden mandag. Fristen for å bli enige går ut ved midnatt. Hvis de ikke blir enige, blir det streik i hovedsaden fra torsdag morgen.

Fagforbundet og de andre LO-forbundene har tatt ut 1677 ansatte i streik hvis det blir meklingsbrudd.

Det mekles også for ansatte organisert i Unio, YS og Akedemikerne. Her er det varslet plassoppsigelse for 90 ansatte.

Her kan det bli streik fra i morgen tidlig

Overtid kan bety at partene ser en mulighet for å bli enige

Det er ikke meldt om resultat eller brudd i meklingen. Det er kun mekleren som har lov å uttale seg om framdriften, derfor vet vi lite om partene har nærmet seg hverandre eller om meklingen står i stampe.

Så lenge meklingen fortsetter, blir det gjerne tolket som et tegn på at partene snakker sammen og fortsatt ser muligheter for å bli enige om et anbefalt resultat.

Manglende forhandlingsrett på pensjon kan gi den første LO-streiken i Oslo siden 1986

Pensjon er stridstemaet

Det er pensjon som er stridstemaet som Fagforbundet og de andre LO-forbundene i Kommuneansattes Hovedsammenslutning (KAH) og Oslo kommune ikke klarte å bli enige om i forhandlingene som endte i brudd i midten av september.

Oslo er et eget tariffområde med andre bestemmelser enn i de andre kommunene i landet. Og Oslo er den eneste kommunen der de ansatte ikke har forhandlingsrett på pensjonsordningen.

Derfor har det vært et tilbakevendende krav å få pensjonsvedtektene inn i tariffavtalen.

I år valgte Fagforbundet å sette hardt mot hardt og bryte forhandlingene fordi de ikke fikk forhandlingsrett på pensjon.

I tillegg mente forhandlingsleder og leder ved Fagforbundets kompetansesender i Oslo, Per Egil Johansen og leder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, at kommunens tilbud på tiltak og formuleringer om heltid ikke var godt nok.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy