JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer enn «bare venner»? Ap-topp med utilslørt invitasjon

INVITERER: Ap-nestleder Jan Christian Vestre deltok i partilederdebatten på Kommunalkonferansen. Der uttrykte han at SV bør være mer enn en budsjettpartner.

INVITERER: Ap-nestleder Jan Christian Vestre deltok i partilederdebatten på Kommunalkonferansen. Der uttrykte han at SV bør være mer enn en budsjettpartner.

Jo Straube

Ap-nestleder Jan Christian Vestre håper SV kan være «noe mer enn bare budsjettpartner» på Stortinget.

2024060712575420240607125753

helge@lomedia.no

SV står utenfor regjeringen, men det kan bli annerledes etter neste valg.

Torsdag kom Arbeiderpartiets nestleder Jan Christian Vestre med en utilslørt invitasjon til SV-leder Kirsti Bergstø.

Uttalelsen fra Vestre kom under partidebatten på LO kommunes kommunalkonferanse.

I denne debatten henvendte Vestre seg til SV-leder Kirsti Bergstø, med forhåpninger om at «hun kan bli mer enn en budsjettpartner i framtida».

Barnetrygden kan øke igjen: Dette må regjeringen og SV bli enige om

Bare en mulighet

Det kan bare tolkes på en måte – SV inn i regjering hvis det blir rødgrønn valgseier i 2025.

Etter debatten svarte Vestre på spørsmål om hva han mente med invitasjonen.

– For Arbeiderpartiet er et godt rødgrønt samarbeid viktig. Blir det rødgrønt flertall i stortingsvalget neste år, vil Arbeiderpartiet ta ansvar for at landet har en god og styringsdyktig regjering. Som finner samlende løsninger på venstre–sentrum av norsk politikk. Jeg er ganske sikker på at det blir et rødgrønt flertall. Vi skal i alle fall gjøre det vi kan for å få det til, sier Jan Christian Vestre til FriFagbevegelse.

– Der er også SV. Vi har samarbeidet godt med dem i regjering tidligere. Vi samarbeider godt på Stortinget også i dag. Og vi kan samarbeide på andre måter framover, legger han til.

– Mener du at SV burde vært i regjeringen nå?

– Alle vet hva som var Aps primære standpunkt i 2021. Da valgte SV å stå utenfor. Nå kommer det et nytt valg. Så får vi se hva det fører til og hva velgerne ønsker, sier Jan Christian Vestre.

SV ber regjeringen tette skattehull – Vedum forsvarer systemet

Klar for samtaler

SV-leder Kirsti Bergstø tar imot invitasjonen og er klar for regjeringssamtaler når som helst.

– En forutsetning for det er blanke ark. Vi må starte helt på nytt. Det mest nærliggende er å se mot 2025. Da vil både valgresultatet, samtaler etter valget og det politiske resultater avgjøre hvilken retning vi kan gå, sier Kirsti Bergstø til FriFagbevegelse.

– Politikken er viktigst, svarer Kirsti Bergstø på invitasjonen fra Vestre.

– Politikken er viktigst, svarer Kirsti Bergstø på invitasjonen fra Vestre.

Håvard Sæbø

– SV har ett mål, og det er å stå for de endringene som Norge trenger. Få ned utslippene, få ned forskjellene, styrke fellesskapet og ta vare på naturen. Da trenger vi et rødgrønt flertall og et sterkt SV, mener Kirsti Bergstø.

– Det vil alltid være et spørsmål om politikken. Den er viktigst, poengterer hun.

NHO og LO enige om å endre sykelønnsordningen

Brøt forhandlingene

I 2021 gikk Arbeiderpartiet til valg på å danne en flertallsregjering sammen med Senterpartiet og SV.

29. september i 2021 brøt imidlertid – noe overraskende – SV regjeringssonderingene på Hurdalssjøen.

Daværende SV-leder, Audun Lysbakken, sa på en pressekonferanse etter bruddet at det ikke var politisk grunnlag for å gå videre til de formelle regjeringsforhandlingene med Ap og Sp.

Lysbakken sa videre at partiet ikke skulle være et støtteparti for regjeringen. Men med dagens Ap/Sp-regjering har SV vært budsjettpartner.

Senterpartiets ledelse har ved flere anledninger avvist et regjeringssamarbeid med SV. Vi mener Ap og Sp er de partiene som det ligger best til rette for samarbeid med. Og at det er politiske realiteter som gjør at avstanden til andre parter blir såpass stor at regjeringssamarbeid ikke er aktuelt, sier hun. Parlamentarisk leder, Marit Arnstad, mener ethvert samarbeid må bygge på politiske realiteter, og har påpekt at det er stor avstand mellom SV og Sp på noen avgjørende, viktige spørsmål.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy