JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Mette Nord: – De som tjener minst skal ikke betale for at de som tjener mye mer skal løftes mest

– Mange grupper i offentlig sektor har gjort en kjempeinnsats under pandemien. En fordeling i et lønnsoppgjør handler ikke om hvem som fortjener hva, men om å løfte alle – både assistentene uten formell kompetanse og dem med master, sa Mette Nord.

– Mange grupper i offentlig sektor har gjort en kjempeinnsats under pandemien. En fordeling i et lønnsoppgjør handler ikke om hvem som fortjener hva, men om å løfte alle – både assistentene uten formell kompetanse og dem med master, sa Mette Nord.

Leif Martin Kirknes

Fagforbundets leder Mette Nord har ett grunnleggende krav til årets lønnsoppgjør: De som ligger lavest i inntekt, skal ikke betale for at yrkesgrupper som ligger høyere i lønn skal få et ekstra løft.

2022022211552520220222131734

per.flakstad@fagbladet.no

Det kravet satte Nord fram under debatten i LOs representantskap tirsdag formiddag, til sterk støtte fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Følsvik brukte mye tid i sin innledning om LOs tariffpolitiske uttalelse på frontfagsmodellen, det vil si at den konkurranseutsatte industrien forhandler først og setter en norm for de andre oppgjørene.

LO krever økt kjøpekraft

LO-lederen mente modellen har tjent både de ansatte i privat sektor og også de offentlig ansatte, blant andre sykepleiere og lærere, godt.

For små lønnsforskjeller?

I sitt innlegg var Mette Nord bekymret for at enkelte grupper blant arbeidstakerne ser ut til å mene at lønnsforskjellene i Norge er for små.

– Etter åtte år med økte forskjeller under den forrige regjeringen, mener fagbevegelsen at vi må snu denne utviklingen. Da er det underlig at enkelte grupper mener at dette ikke skal gjelde lønnsforhandlingene, men at noen heller skal få større tillegg på bekostning av andre, sa hun.

Ifølge Nord er den norske velferden et lagarbeid der ingen blir gode alene, men der alle er avhengig av hverandre.

– Nettopp derfor reagerer vi på at enkeltgrupper mener det norske lønnsnivået er for «sammenpresset», eller – med andre ord – at lønnsforskjellene er for små. Er det virkelig de som tjener dårligst som skal betale for løftet til dem som tjener mer, spurte hun.

LO-topper legger planer for lønnsoppgjøret: – Vi er alltid klare til å gå ut i krig

– Lønnsoppgjør handler ikke om hvem som fortjener hva

Samtidig påpekte hun at det innenfor frontfagets ramme er mulig å justere grupper som er blitt hengende etter, og den muligheten mente hun bør benyttes. Men innenfor den normen som frontfaget har satt.

– Mange grupper i offentlig sektor har gjort en kjempeinnsats under pandemien. En fordeling i et lønnsoppgjør handler ikke om hvem som fortjener hva, men om å løfte alle – både assistentene uten formell kompetanse og dem med master. Og det skal Fagforbundet bidra til slik at vi sikrer alle medlemmene våre økt kjøpekraft, sa Mette Nord.

Dette er viktig for lønna di: Så høy blir prisveksten i år

– Ingen skal få stikke av fra toppen

Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse var i tillegg til å løfte fra bunnen også opptatt av at LO skal bidra til at de på toppen ikke stikker av fra resten.

– Vår suksess som nasjon har vært at vi har lykkes med å skape et samfunn med lav arbeidsledighet og små forskjeller. Vi er gode til å løfte fra bunnen, men det er ikke nok når en liten gruppe på toppen stikker av, sa han.

{s1}

Guldbrandsen ønsket derfor å få inn i uttalelsen at kravene om økt kjøpekraft ikke skal gjelde for dem med inntekt over halvannen million. For denne gruppen mener han at det holder å sikre kjøpekraften.

– Husk studentene

Lederen i Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira, ønsket også å få inn en formulering om studiefinansiering.

KREVER GREP: LO må være opptatt av studiefinansiering, mener Victoria De Oliveira i Fagforbundet Ung.

KREVER GREP: LO må være opptatt av studiefinansiering, mener Victoria De Oliveira i Fagforbundet Ung.

Leif Martin Kirknes

– LO-lederen var bekymret for ungdommen. Det er vi også. Det er krevende å være student i dag. Derfor mener vi det er viktig at LO viser at de er opptatt av studenter og studiefinansiering, og gir et signal om betydningen av at det å studere skal være en reell mulighet for alle, sa hun.

Vi er gode til å løfte fra bunnen, men det er ikke nok når en liten gruppe på toppen stikker av.

Stein Gulbrandsen, leder for yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy