JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord beskylder Erna Solberg for å villede om privatisering og svensk koronasmitte

– Vi er bekymret over at regjeringen ønsker å innføre en modell med fritt brukervalg der kommunene har ansvaret for eldreomsorg, men mindre mulighet til å koordinere tjenestene, sier Mette Nord.

– Vi er bekymret over at regjeringen ønsker å innføre en modell med fritt brukervalg der kommunene har ansvaret for eldreomsorg, men mindre mulighet til å koordinere tjenestene, sier Mette Nord.

Leif Martin Kirknes

Fagforbundets leder Mette Nord beskylder statsminister Erna Solberg for å villede når hun påstår at privatisering ikke er nevnt som en av årsakene til at koronaepidemien gikk så galt i Sverige.

2021090710140620210907110718

per.flakstad@fagbladet

I en TV-duell mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg sa Støre at den svenske koronakommisjonen pekte på privatisering som en årsak til stor smittespredning blant eldre i Sverige.

Dette reagerte Solberg kraftig på og sa at det var helt feil og at privatisering ikke er nevnt i rapporten til den svenske koronakommisjonen.

Hun ba Støre om å holde seg til fakta.

Derfor dør så mange i Sverige: – Alle disse svakhetene har vi mast om, og de har ikke lyttet til oss

– Solberg villeder

Det har fått lederen av Fagforbundet, Mette Nord, til å reagere.

– Det er feil at privatisering ikke er nevnt som en av årsaken til smittespredningen blant eldre i Sverige, sier hun til NRK.

Hun mener Solberg villeder om dette temaet og sier at det kommer fram av rapporten at privatisering av eldreomsorgen i Sverige bidro til økt smitte.

Da Stine ville forbedre smittevernet på sykehjemmet, ble hun kalt illojal. Nå etterforskes velferdsgiganten av politiet

– Oppdelt ansvar

NRK har spurt hovedsekretær i den svenske koronakommisjonen, Joakim Sonnegård, om hvem som har rett. Han sier at koronakommisjonens rapport fra desember ikke drøftet problemstillingen om hvorvidt private aktører bidro til økt smitte.

– Men den peker på hvordan eldreomsorgen er organisert, med mange aktører på ulike nivåer. Så sier vi ikke noe spesifikt om driften – om det er offentlig eller privat. Vi bare konstaterer at her er det mange aktører innblandet, sier Sonnegård til NRK.

I rapporten står det blant annet at jo flere som deler på det samme ansvaret, desto vanskeligere blir det å få helheten til å fungere.

– Det er interessant at dette er blitt et spørsmål i Norge. Jeg kan ikke på nåværende tidspunkt si hvilken av de to tolkningene som er riktig, sier Sonnegård.

Ifølge hovedsekretæren jobber kommisjonen nå med andre del av sin rapport. Den vil gå mer inn på spørsmålet om hvorvidt private tilbydere var en årsak til den høye smitten. Rapportens del to skal legges fram 29. oktober.

Kritisk til fritt brukervalg og flere private

Mette Nord er sterkt kritisk til regjeringens politikk om økt valgfrihet og flere private aktører i omsorgssektoren.

– Vi er bekymret over at regjeringen ønsker å innføre en modell med fritt brukervalg der kommunene har ansvaret for eldreomsorg, men mindre mulighet til å koordinere tjenestene. Å fragmentere tilbudene gjør denne koordineringen vanskelig, sier hun til NRK.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy