JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord om heltidsentusiasten Ingrid Aune: – Hun bidro til å sette heltid på kartet

INITIATIVTAKER: Det var Ingrid Aune (t.h.) som tok initiativ til heltidsturneen Arbeiderpartiet og Fagforbundet la ut på i vår.

INITIATIVTAKER: Det var Ingrid Aune (t.h.) som tok initiativ til heltidsturneen Arbeiderpartiet og Fagforbundet la ut på i vår.

Renate Tårnes

Mette Nord og mange i Fagforbundet i sorg etter Malvik-ordfører Ingrid Aunes bortgang.

2019081208450020230821171436

hanna.skotheim@fagforbundet.no

– Ingrid gjorde seg bemerket overalt. Hun hadde et stort engasjement for andre og en imponerende gjennomføringsevne. Og så var hun hele tiden blid og sprudlende.

Slik omtaler Mette Nord, leder i Fagforbundet, ordføreren i Malvik kommune, Ingrid Aune. Den unge politikeren døde bare 33 år gammel etter en båtulykke i Namsos natt til 1. august. Også kjæresten, Eivind Olav Kjelbotn Evensen (43), omkom.

– Det var et stort sjokk å få den beskjeden. Det var helt uvirkelig, sier Nord, som skal i begravelsen i Hommelvik kirke tirsdag 13. august.

Hun omtaler Aunes bortgang som et stort tap for familien, Malvik, Arbeiderpartiet, Fagforbundet, ja, hele nasjonen.

Malvik-ordfører Ingrid Aune omkom i båtulykke i Namsos. – Det er bare dypt tragisk, sier Mette Nord

Viktig drivkraft bak heltidsturné

Nord ble først oppmerksom på Aune da hun jobbet på Statsministerens kontor (SMK) og Aune var politisk rådgiver for statsråd Espen Barth Eide både i Forsvars- og Utenriksdepartementet. Men de møttes ordentlig for første gang i Arendalsuka for tre år siden.

Aune var veldig opptatt av å få til et godt utviklingsarbeid for mer heltid i hjemkommunen Malvik. Hun ville få det til gjennom trepartssamarbeid og ønsket å snakke med Nord om dette.

– Ingrid startet arbeidet som et samarbeid med de tillitsvalgte og gjennom lokale prosesser i Malvik, men hun synes tematikken var så viktig at hun tok det opp på et nasjonalt, politisk nivå. Ingrid bidro til å sette heltid og deltid på kartet, sier Nord.

TURNÉ: Da Mette Nord og  Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet, var på turné for å snakke om heltid, møtte de Ingrid Aune på et omsorgssenter i Malvik kommune.

TURNÉ: Da Mette Nord og Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet, var på turné for å snakke om heltid, møtte de Ingrid Aune på et omsorgssenter i Malvik kommune.

Renate Tårnes

Det var Aune som oppfordret både Arbeiderpartiet og Fagforbundet til å få til en heltidsturné slik at heltid ble satt skikkelig på dagsordenen. Denne turnéen gjennomførte Nord sammen med Kjersti Stenseg, partisekretær i Arbeiderpartiet, i vår.

– Ingrid var en av de viktigste drivkreftene bak heltidsturnéen, sier Nord.

Lene jobber ufrivillig deltid og ønsker seg fast stilling. Nå får hun støtte fra Arbeiderpartiet

Så konsekvensene på nært hold

Fagforbundets leder lot seg imponere av at Aune klarte å se konsekvenser og løsninger på deltid til tross for sin unge alder.

– Hun så at deltid er en fattigdomsfelle for de ansatte, at det gjør at de gamle får svært mange å forholde seg til og at det gjør noe med kontinuiteten mellom pleier og bruker.

Da Aune kom tilbake til hjemkommunen Malvik etter flere år i hovedstaden, hadde flere av hennes tidligere skolevenner havnet i deltidsklemma.

– På den måten så hun konsekvensene av deltid på nært hold, og det skapte nok mye av det engasjementet hun hadde for saken.

– Hva kan andre politikere lære av Ingrid Aune?

– Ingrid forsto at det ikke bare holder å fatte politiske vedtak. Du må som politisk leder, passe på at det du vil få til er godt formulert og at administrasjonen i kommunene forstår det og følger det opp. Så vidt jeg vet forlangte Ingrid rapporter fra administrasjonen i Malvik hver måned for å kunne følge med og være sikker på at det skjedde en utvikling på deltidsfronten, sier Nord.

I dag lyser ikke Malvik lenger ut stillinger. De sørger i stedet for å fylle opp stillingene slik at de får hele stillinger.

En krise, ikke et problem

Godordene om Aune har vært mange siden nyheten ble kjent. Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Malvik, Morten Sjaastad, beskriver Aune som engasjert, raus og varm.

– Og så hadde hun evnen til å gjennomføre det hun mente var viktig. Ingrid var primus motor for det hun kalte en deltidskrise. Hun omtalte deltid ikke bare som et problem, men en krise, sier Sjaastad som var hovedtillitsvalgt i kommunen da Aune ble valgt til ordfører i 2015, bare 29 år gammel.

Ordfører Ingrid gjør alt hun kan for å skape en heltidskultur. Her er hennes beste råd

I trøndelagskommunen har andelen heltidsansatte i helse- og omsorgssektoren økt med 15 prosent siden 2016. To tredjedeler i stillingsbanken har fått økt, fast stilling siden 2016, og halvparten av disse har fått en 100 prosent stilling.

Her er Morten Sjaastad, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Malvik, sammen med Ingrid Aune på et tidligere tidspunkt.

Her er Morten Sjaastad, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Malvik, sammen med Ingrid Aune på et tidligere tidspunkt.

Privat

Skal fortsette arbeidet

Aune var opptatt av at kommuneadministrasjonen måtte stille krav til dokumentasjon. Hun mente arbeidsgiver måtte kunne forklare hvorfor hvis det ikke ble lyst ut en 100 prosent stilling i kommunen. Dette er nå blitt et krav i Malvik.

– Dette er små, men viktig tiltak, sier Sjaastad, som mener veksten i andelen heltidsansatte i kommunen har gått over all forventning.

Nettopp fordi Aune har jobbet så mye og systematisk med heltid, er ikke Sjaastad bekymret for at arbeidet vil stoppe opp selv om hun nå er borte.

– Vi i Fagforbundet skal fortsette det gode arbeidet Ingrid startet opp.

Sjaastad beskriver beskjeden om Aunes bortgang som utrolig trist.

– Hendelsen kom brått og uventet så det tar tid før det synker inn. Det gjør det nok for de aller fleste når det er unge personer som blir revet bort, sier Sjaastad.

Vi i Fagforbundet skal fortsette det gode arbeidet Ingrid startet opp

Morten Sjaastad, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Malvik

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy