JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord om korona-heltene: – Dette er funksjoner som vi i rolige tider ønsker at skal koste oss minimalt

UT FRA GLEMSELEN: Flere yrker som i rolige tider utsettes for press for å skjære ned kostnadsnivå og settes ut til private aktører, har demonstrert nøyaktig hvor viktige og samfunnskritiske de er under korona-krisen, mener Fagforbund-leder Mette Nord.

UT FRA GLEMSELEN: Flere yrker som i rolige tider utsettes for press for å skjære ned kostnadsnivå og settes ut til private aktører, har demonstrert nøyaktig hvor viktige og samfunnskritiske de er under korona-krisen, mener Fagforbund-leder Mette Nord.

Ole Palmstrøm

Etter korona-krisen bør samfunnet ta en ny vurdering av mange yrker og funksjoners lønn og status, mener Fagforbund-leder Mette Nord.

2020040609324920200406122930

ola.tommeras@fagbladet.no

Av Fagforbundets 395.000 medlemmer, er svært mange verken i et hjemmekontor eller i ro. De står i front i kampen mot pandemien, de pleier, og de opprettholder livsnødvendige tjenester mens landet mer eller mindre er stengt ned.

De er samfunnskritisk personell.

Imponert leder

Fagforbundets leder Mette Nord er imponert.

Tre uker inn i koronakrisen oppsummerer hun situasjonen slik:

– Helsepersonell og offentlig ansatte har vist en enorm lojalitet. De har vært utrolig pliktoppfyllende og jobbet for innbyggerne. Ingen viker i situasjonen de nå står i, sier Nord.

Både ansatte, ledere og politisk ledelse løper en maraton i disse dager, mener Nord.

– Dette er ingen hundre meter sprint. Det er helt sikkert. Det er en maraton, men ingen vet hvor lang den er.

– De står i spagaten

– Nedstenging har kostet mye for bedrifter og ansatte. Det stilles spørsmål ved hvor balansen går for smittevern og konsekvenser. Kan tiltakene være for tøffe?

– Nå skal vi ha tillit til fagfolk og landets valgte ledelse. Det er krevende å finne balansen mellom smittevern og kostnad for samfunnet. Ledelsen står midt i spagaten. Dette koster samfunnet mye, men det må drastiske tiltak til for å lykkes, sier Nord, som selv har helsefaglig bakgrunn.

Fagbladets spesialside om korona

Den bakgrunnen kommer godt med nå.

– Jeg har ingen problemer med å forstå faglige vurderinger bak dette. Hele poenget er at ikke helsevesenet blir overbelastet.

Yrkesgrupper får høyere status

– Hva har vi lært underveis i krisen?

– Vi har fått demonstrert hvor viktig alle funksjoner er; hvor viktig det er at renovatørene sørger for fungerende avfallssystemer, selve grunnlaget for godt smittevern og hvor avgjørende renholdere er for å redusere smittefare. Dette er funksjoner som vi i rolige tider ønsker at skal koste oss minimalt. Krisen har til fulle fått demonstrert hvor viktige disse er i samfunnet og fordelen av å ha kontroll på tjenestene i egenregi. Og vi har opplevd hvor viktig skole og barnehager er for at samfunnet skal gå rundt.

Tidligere viste Nord til hvordan ufrivillig deltid kan ha forsterket smittespredning, fordi resultatet i noen tilfeller har vært at ansatte er tvunget til å jobbe brøkstillinger på flere sykehjem og noen ganger i flere kommuner.

Fagforbundet mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen

Utspillet fikk blandet mottakelse, men Nord står fast på at resonnementet holder vann.

– Koronakrisen er et tydelig eksempel på at denne typen deltid ikke er bra. Vi trenger kontinuitet og faglig utvikling. Det får vi når ansatte kan jobbe trygt på ett sted. Ikke når de blir tvunget til å skaffe seg flere små jobber på flere steder.

Legger til rette

Fagforbundets leder har selv intense dager. Fagbladet får noen minutter om status i krisearbeidet en tidlig kveld midt mellom en rekke møter. Det er naturlig for en forbundsleder, men tillitsvalgtapparatet over hele landet er satt på prøve de siste dagene.

Den prøven har de bestått med glans, ifølge Nord.

– Tillitsvalgte er entusiastiske. De står på for å gi så gode tilbud som mulig. De utvikler og tilrettelegger fortløpende og sørger for dialog som sikrer forsvarlig drift gjennom krisa. Dette hadde ikke vært mulig uten et godt trepartssamarbeid og tillit.

Ingen i Fagforbundet vil bli permittert: – Det ville vært galskap. Vi må være en del av dugnaden

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy