JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen i Fagforbundet vil bli permittert: – Det ville vært galskap. Vi må være en del av dugnaden

VENTER PÅ HØSTEN: Nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, tror Fagforbundet er tilbake i normal drift tidligst i august.

VENTER PÅ HØSTEN: Nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, tror Fagforbundet er tilbake i normal drift tidligst i august.

Per Flakstad

Nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, sier han er imponert over de ansattes håndtering av krisen og vilje til rask omstilling.

2020033109565320200331095647

baj@fagbladet.no

Hverdagen for de aller fleste i organisasjonen har endret seg drastisk som følge av koronautbruddet i Norge. Der lokalene i Keysers gate 15, eller K15 som de også kalles, til vanlig surrer av liv og mennesker, er støv stort sett det eneste som samler seg rundt kaffemaskinene i dag.

– Det er jo en veldig spesiell situasjon. Vi har jo aldri opplevd makan. Men vi har en meget omstillingsdyktig organisasjon, og jeg er glad for å se at alle våre ledd på noen få dager har greid snu om til en krisehåndtering, samtidig som de planlegger dagliglivet etter korona, sier Fagforbundets nestleder, Odd Haldgeir Larsen.

Fagforbundet mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen

For samtidig som årets landsmøte og tariffoppgjørene er i planlegging, skal medlemmene på ulike digitale plattformer følges opp over hele vårt langstrakte land.

– Veldig mange jobber med korona i det store bildet. Vi har blant annet et vanvittig trykk på lov og avtalesiden. Alle tillitsvalgte, kompetansesentrene, forhandlingsavdelingen og advokatene – alle jobber på høytrykk, samtidig som man planlegger for å komme tilbake til et normalt liv etter korona, sier Larsen.

– Jeg er utrolig imponert over de ansatte og tillitsvalgte. Alt dette har vi faktisk klart, og det er jeg veldig fornøyd med, sier han.

Krever full lønn i ett år for alle permitterte

Økonomiske konsekvenser

Ifølge Larsen har man begynt å se på de økonomiske konsekvensene koronakrisen har for Fagforbundet, men det fulle og hele bildet per i dag er ennå ikke klart. Blant annet har Fagforbundet gitt permitterte medlemmer fritak fra medlemsavgiften. De skal kun betale 97 kroner i måneden for innboforsikring og stønadskasse. Hvor mange medlemmer som er permittert, er uklart. Dette betyr selvsagt mindre penger inn for Fagforbundet.

– Samtidig er det ikke mange flyreiser, arrangementer, møter og konferanser om dagen. Det er jo beklagelig at vi ikke får brukt pengene på det vi har planlagt, men akkurat nå er det utrolig uoversiktlig for når vi får i gang normal drift igjen. Jeg tror vi tidligst er i normal drift i august. Vi tar igjen mye av de tapte inntektene, dessverre, på manglende aktivitet, sier Larsen.

Fagforbundets økonomi er solid nok. I 2018 endte Fagforbundet med et positivt årsresultat på 127,3 millioner kroner. Fagforbundet har 450 millioner kroner på bok, og en total egenkapital på 948 millioner kroner. Ifølge Larsen vil ikke regnskapet for 2019 være klart for behandling i styret før i mai.

Alle Fagbladets saker om korona

Siden torsdag 12. mars har det på landsbasis kommet inn totalt 306.400 søknader om dagpenger til Nav, hvorav 278.700 gjelder dagpenger ved permittering. Av Fagforbundets vel 360 ansatte er det derimot ingen som trenger å frykte et permitteringsvarsel i postkassa.

– Vi skal ikke permittere noen. Det ville vært galskap. Vi må være en del av dugnaden, fastslår Odd Haldgeir Larsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy