Arbeidstid
Millionprosjekt skal gi renholdere mulighet til å jobbe på dagtid
Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel har fått 4,6 millioner kroner til et renholdsprosjekt. Et av målene er at renholdere skal få jobbe på dagtid.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Vanskelig å kombinere jobben som renholder med familieliv, mener forbundssekretær.
camilla.yndestad@lomedia.no
Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel har fått 4,6 millioner kroner til et renholdsprosjekt. Et av målene er at renholdere skal få jobbe på dagtid.
Prosjektet heter Ren tilstedeværelse og finansieres av Hf-fondet.
{f1}
Det at renholderne får jobbe på dagtid, i stedet for på ettermiddag og kveld, eller tidlig morgen, er et tema i prosjektet. Det er også budsjettert med en egen kampanje for renhold på dagtid.
Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Trine Wiig, mener arbeidstid på dagtid vil vise viktigheten av arbeidet som gjøres og heve statusen til yrket.
– Bransjen sliter med rekruttering, og vi mener noe av det skyldes at det er vanskelig å kombinere jobben som renholder med familieliv, følge opp barn med skole- og fritidsaktiviteter, og å stille opp som frivillig i lag og foreninger, sier hun.
Arbeidstid på dagtid vil vise viktigheten av arbeidet som gjøres og heve statusen til renholdsyrket, mener Trine Wiig.
Norsk Arbeidsmandsforbund
Har jobbet for arbeid på dagtid lenge
Irene Skuggen Olsen er hovedtillitsvalgt for renholderne i ISS, og synes det er på høy tid at arbeidstiden til renholderne igjen kommer på dagsordenen.
For det har blitt snakket mye om dagjobbing i bransjen, mange ganger tidligere.
– Jobb på dagtid var noe vi arbeidet for allerede på begynnelsen av 2000-tallet. Vi fikk det egentlig på plass da, men hos bedriftene og ute hos kundene har det gått tilbake igjen. Det er en stor utfordring, sier hun.
• Årets renholder: Zeeshan gjør de mest usynlige renholderne synlige
Fikk høyere status under pandemien
Da koronaviruset gjorde sitt inntog i samfunnet og det ble erklært pandemi, fikk renholderne ny status blant folk flest. Det var viktig å ha renholder på plass for å utføre renholdet jevnlig over hele dagen.
Nå er trykket i ferd med å avta, og ifølge Skuggen Olsen ser man igjen at renholdet skal utføres på kveldstid og tidlig morgen. Håpet er at dette prosjektet vil være med på å løfte bransjen.
– Det spiller ikke noen rolle når på dagen renholderen er der – det er like skittent dagen etterpå på samme tidspunkt. Men det er ikke alle som ser det på den måten, sier Irene Skuggen Olsen.
Mangel på dagjobbing er en stor utfordring, mener Irene Skuggen Olsen, hovedtillitsvalgt for renholderne i ISS.
Håvard Sæbø
Ønsker også økt organisering
Forbundssekretær Trine Wiig forteller at det også er flere temaer som skal jobbes med i prosjektet:
– Vi må også få økt kunnskapsnivået i partssamarbeidet. For vår del håper vi også på økt organisering, og forhåpentligvis flere tillitsvalgte.
Norsk Arbeidsmandsforbund har cirka 6.000 medlemmer innen renhold.
Fagforbundet har omlag 15.000 medlemmer som jobber i renholdssektoren, og er den største arbeidstakerorganisasjonen i sektoren. Dette er medlemmer som blant annet jobber i kommunen, på teater, og i sykehus.
• Den midlertidige kontrakten min utløper snart. Kan jeg kreve fast ansettelse?
Wiig har også et ønske om at samarbeidet mellom forbundet og NHO Service og Handel vil resultere i nye politikkområder som det går an å samarbeide om.
– Man hopper gjerne bukk over de tillitsvalgte
Trine Wiig trekker fram de tillitsvalgte som nøkkelen til gode endringer innad i bedriftene.
– Noe av det vi håper å bruke prosjektet til, er å skape nye arenaer for tillitsvalgte og ledelse der de kan snakke sammen – og at de gjennom prosjektet blir vant til dette, sier hun.
– Hvilke arenaer tenker du på da?
– Vi håper på månedlige møter – som jo allerede er i hovedavtalen. Vi begynner faktisk der fordi mange bedrifter ikke har månedlige møter med tillitsvalgte. Man har ikke det samarbeidet, verken formelt eller uformelt. Man hopper gjerne bukk over tillitsvalgte når bedriften skal utvikle nye løsninger.
Wiig tror også at flere bedrifter oppfatter hovedavtalen som litt stivbeint. Hun håper å få ufarliggjort akkurat det, sånn at avtalen ikke framstår som «skummel» for bedriften.
– Den er ikke det, den legger jo bare rammene, og så håper vi at prosjektet kan inspirere til at man lokalt i bedriften finner måter som er hensiktsmessig å snakke på, sier hun.
• Her hilser renholder Wenche på skulpturen av seg selv
ISS er med – trenger ni andre bedrifter
I søknaden fra Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel ble det satt en forutsetning om at de skulle få med seg ti bedrifter – små, mellomstore og store – på prosjektet.
Foreløpig er det klart at ISS er med. Hvem de ni andre blir, er enn så lenge ikke klart. Wiig håper det blir en god geografisk spredning, med bedrifter og tillitsvalgte fra hele landet.
– For mange tillitsvalgte betyr prosjektet alfa og omega. Flere av dem har vært med på tidligere dialogprosjekter – som ble avsluttet i 2009 – og har store forventninger til at partssamarbeidet igjen har kommet på blokka, sier Trine Wiig.
Starter med konferanse i mars
Det har gått et par uker siden Trine Wiig fikk den gode nyheten, og hun er glad for at prosjektet endelig kan starte.
– Vi har lenge snakket om at vi skulle ha et prosjekt i renholdsbransjen med midler fra Hf-fondet. Grunnet pandemien kom vi ikke ordentlig i gang med det før nå, sier hun.
Hf står for Hovedorganisasjonenes fellestiltak og 15. mars er det duket for oppstartskonferanse der selve prosjektstrukturen skal settes.
Prosjektet skal etter planen avsluttes 15. september 2025.
Hf-fondet:
• Hovedorganisasjonenes fellestiltak (Hf) er et samarbeidsprosjekt mellom LO og NHO.
• Ideen er at bred medvirkning og medbestemmelse skaper lønnsomme og bedre bedrifter.
• HF støtter utviklingsaktiviteter i norske virksomheter økonomisk og med faglig bistand.
Kilde: Hovedorganisasjonenes fellestiltak