JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spekter-oppgjøret

Mot brudd og mekling i orkestre og teater

Eivind Gran, leder av LO Stats forhandlingsutvalg i Spekter-området

Eivind Gran, leder av LO Stats forhandlingsutvalg i Spekter-området

Ole Palmstrøm

Lavtlønnstillegg og pensjon for ansatte i kultursektoren skapte vansker i de sentrale Spekter-forhandlingene. Nå starter de lokale forhandlingene.

2016040613460020230821171436

oystein.braathen@lomedia.no

I ukene som kommer møtes partene i hver enkelt virksomhet. Unntaket er området med orkestre og teatre, der LO Stat og Spekter møtes igjen 14. april. Her er det fastlåst.

– Det går mot brudd og mekling, sier Eivind Gran.

Spekter ønsker innskuddspensjon på grunn av anstrengt økonomi i flere av institusjonene. LO Stat vil ha en ordning som er lik for kvinner og menn, og varer livet ut, en såkalt hybrid.

– Vi har hele veien vært villig til å være med på en dugnad, der risikoen deles mellom arbeidsgiver og ansatte. Vi har strukket oss 80 prosent, men Spekter står bom stille, sier Gran.

Slik holder du deg oppdatert på tariffoppgjøret

Fortsetter for fullt

De innledende forhandlingene, A-delen, gjelder samtlige virksomheter i Spekter.

– Dette er starten, ikke slutten. Nå begynner forhandlingene lokalt, understreker Gran, som sier seg fornøyd med resultatet.

Bestemmelsen om likestilling er forsterket. Blant annet gjelder dette å jobbe videre for lik lønn, like muligheter og ta hensyn til kjønnsbalansen ved rekruttering.

LO Stat har også fått inn endringer om fjernarbeid og hjemmekontor.

– Hjemmearbeid skal være frivillig, og ikke kunne pålegges av arbeidsgiver. Ordningen skal avtales skriftlig, og forsikringsordningene skal gjelde, sier Gran.

Omfanget av elektronisk overvåking skal kartlegges. Det skal hentes informasjon om tiltak som er i bruk, hvem som er berørt, og arbeidsmiljømessige konsekvenser .

– Det er veldig forskjellig fra arbeidsplass til arbeidsplass hvor overvåket du er, sier Gran.

LO Stat vil unngå at folk får mindre å rutte med

Måtte bruke natta

Kravet om et lavtlønnstillegg på 3900 kroner ble avvist med begrunnelsen at det ikke ble gitt i oppgjøret mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.

– Dette brukte vi en del tid på, forteller Gran om hvorfor A-delen pågikk til langt på natt.

I protokollen ligger klare føringer for de lokale oppgjørene. Partene lokalt skal legge vekt på lavlønn, likestilling og hensynet til langtidsutdannede. Lavlønn regnes som 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn eller lavere.

En forbedring sammenliknet med Frontfaget er formuleringene om lærlinger.

Dette er de virkelige gullpensjonene

Sosial dumping

Et krav som ikke ble godtatt, var å avtalefeste tiltak for et seriøst arbeidsliv. Spekter sa nei, «noe vi finner urimelig», skriver LO Stat i sin protokolltilførsel.

– Spekter er enige med oss i innhold, men vil ikke avtalefeste noe.

«Ved drøfting i forbindelse med innleie, bortsetting av arbeid og entrepriselignende ordninger skal tariffavtale og lærlinger hos utleiebedrift/underentreprenør vektlegges», var ordlyden LO Stat ville ha inn i avtalen.

– Når alle er enige, hvorfor ikke få det avtalefestet? Vi er enige om at det skal legges vekt på dette i vurderingen av leverandører, her skal det ikke være noe enkelt skjema med avkryssing. Vi forutsetter at samtlige bedrifter følger opp, fordi sosial dumping truer den norske modellen, sier Eivind Gran.

Skuffet

Forbundssekretær Tor Erik Granum var NTLs representant i forhandlingsutvalget. Han sier «skuffet» oppsummerer hans opplevelse av forhandlingene.

– Jeg er skuffet over manglende vilje fra Spekters side til å modernisere A-delen, både på likestilling, fri på søndager i begge ender av ferie for de som jobber turnus, og ikke minst få avsluttet pensjonsspørsmålet for teater og orkester. Så er jeg skuffet over at Spekter ikke vil gi et lavtlønnstillegg for de som tjener under 90 prosent av industrien, sier han.

Brudd i teater og orkester kan innlede Spekter-oppgjøret

Framdrift i de lokale oppgjørene

Følgende områder har frist 29. april med å bli enige i B-delen:

Område 2. Norges Bank, Område 3. Avinor, Område 7. NSB og Område 8. Posten.

Område 6. NRK har frist 22. april.

Område 4. og 10 Lovisenberg og helseforetakene avtales senere.

Område 9. Øvrige virksomheter har frist 3. mai.

Orkestre og teatre: Her møtes LO Stat og Spekter 14. mai. Antakelig brudd og mekling.

Område 5. Nettbuss er del av bussbransjeavtalen. Forhandlingene der starter 16. april.

Spekter-oppgjøret

A-delen gjelder for samtlige virksomheter i Spekter. A-delsforhandlingene danner grunnlaget for tarifforhandlinger på hver enkelt overenskomst (B-del).

I B-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet. Deretter går oppgjøret tilbake til LO Stat og Spekter (Fase 3).

Kommer ikke partene til enighet går lønnsoppgjøret til mekling.

I helseforetakene gjennomføres en egen landsomfattende forhandlingsrunde kalt A2.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy