Nå er det nytt håp om fagskole for brann- og redningsarbeidere
NYE TI MILLIONER: Det vil bli brukt ytterligere ti millioner kroner neste år for å få brakt etableringen av fagskole for brann- og redningspersonell videre.
Werner Juvik
– Det er lovlig sent, men positivt at penger fortsatt settes av i statsbudsjettet, sier Bjørn Rønning, brannsjef i Stjørdal. Han var redd for at hele prosjektet skulle skrinlegges.
ola.tommeras@fagbladet.no
Det er satt av ti millioner kroner til å videreføre prosjektarbeidet for en fagutdanning innen brann og redning. Sammen med bevilgningene de to foregående år er det nå brukt 55,6 millioner til prosjektet.
Brann- og redningsarbeidere har endelig tro på at utdanningen de har etterspurt siden begynnelsen på 90-tallet, skal bli realitet.
Ingen spade i jorda
Ifølge den opprinnelige framdriftsplanen utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i 2015, skulle prosjektarbeidet vært sluttført i 2018, og de første elevene skulle ha begynt på skolen neste høst.
I sommer vakte det oppsikt at prosjektet ikke var kommet lenger enn første fase, nemlig utredning. Ingen spade var satt i jorda, og justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara, nektet å gi noen signaler om når arbeidene kunne begynne.
Har brukt 45 millioner, men ikke satt en spade i jorda
Tok mange år
Når de første elevene kan få fagutdanning som brann- og redningsarbeidere, er fortsatt usikkert. Det som er sikkert er at årets statsbudsjett følger opp med ti millioner kroner til prosjektarbeidet neste år. Dermed er totalsummen av bevilgninger nesten oppe i DSBs kalkulerte kostnader på 55,7 millioner kroner for etableringsprosjektet.
– Etter flere år der lite har skjedd, så har tydeligvis regjeringen skjønt at fagskolen må på plass. Brann- og redningspersonell trenger fagutdanning, sier Bjørn Rønning, brannsjef i Stjørdal og leder av Norsk Brannmannsforum.
SKUFFET: Leder av Norsk Brannmannsforum, Bjørn Rønning, mener arbeidsgiverne gir blanke i brannfolka.
Ola Tømmerås
Har hastet i mange år
I dag får brann- og redningspersonell opplæring etter at de er ansatt, gjennom kurs i eget brannvesen og via korte kurs på Norges brannskole i Tjeldsund i Ofoten.
Det er ikke en ønsket situasjon.
Allerede tidlig på 90-tallet begynte brann- og redningsarbeidere å etterspørre fagutdanning.
Etter en rekke store hendelser i inn- og utland på 2000-tallet konkluderte regjeringens egne utredninger i 2012 med at det haster å sikre kompetanse i alle brannvesen, og å ta igjen det enorme etterslepet med manglende utdanning blant deltidsmannskap. En utdanningsreform med fagskole for brann- og redningspersonell og en høyskole for ledere måtte etableres.
I 2015 ble det vedtatt å opprette fagskolen ved eksisterende brannskole på Tjeldsund. DSB fikk i oppdrag å lage en plan for gjennomføring. I den skisseres et treårig prosjektløp. Deretter gikk det sakte. Først i 2017 kom bevilgningene.
Legger fagskolen for brann og redning til Ofoten
Uten framdriftsplan
Denne sommeren nektet nåværende justisminister Tor Mikkel Wara å anslå noe tidspunkt for oppstart. Han viste til at den opprinnelige oppstarten neste år i framdriftsplanen utarbeidet av DSB ikke er vedtatt.
– Dette er kun et mål i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, svarte Wara til Fagbladet.
Nå sier departementet:
– Statsbygg gjennomfører nå en såkalt prosjektavklaringsfase knyttet til behov for ny infrastruktur og oppgradering av øvingsfelt ved Norges brannskole. Denne fasen skal pågå til januar 2019. Arbeidet med ny infrastruktur vil følge retningslinjene for statlige byggeprosjekter. Den videre etableringen av fagskolen vil være avhengig av de årlige budsjettprosessene, og dette innebærer at oppstartstidspunkt for den nye fagskolen på nåværende tidspunkt ikke kan tidfestes, svarer kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i justis- og beredskapsdepartementet.
Tålmodige i Tjeldsund
Ordfører i Tjeldsund, Liv Kristin Johnsen (H), har vært nødt til å smøre både seg selv og lokale entreprenører med tålmodighet.
– Oppstart neste høst var nok veldig ambisiøst. Nå må vi bare vente på at Statsbygg får gjort sine utredninger i området, sier hun til Fagbladet.
Når utredningene er klare, skal det bygges nye undervisningslokaler, øvingsfelt og boliger til 320 elever.