JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå kan også sykepleiere bli spesialister: Birte, Jan-Eilert og Kine er først i Norge

EN FESTDAG: Ingvild Kjerkol (f.v.) feiret økt kompetanse sammen med Birte Marten Oswald, Kine Myhre-Nilsen, Jan-Eilert Pedersen, Lill Sverresdatter Larsen og Iren Luther.

EN FESTDAG: Ingvild Kjerkol (f.v.) feiret økt kompetanse sammen med Birte Marten Oswald, Kine Myhre-Nilsen, Jan-Eilert Pedersen, Lill Sverresdatter Larsen og Iren Luther.

Privat

Birte Marten Oswald, Jan-Eilert Pedersen og Kine Myhre-Nilsen møtte denne uka helse- og omsorgsministeren for å markere at de er blitt godkjent som spesialister i avansert klinisk sykepleie.

2021111110100320211111112146

karin.svendsen@fagbladet.no

– Dette er en festdag for helsetjenesten, mente Ingvild Kjerkol (Ap) da hun tok imot Birte Marten Oswald fra Midt-Telemark, Jan-Eilert Pedersen fra Notodden og Kine Myhre-Nilsen fra Drammen. De tre er de første sykepleierne som har tatt mastergraden i avansert klinisk sykepleie (AKS) og blitt godkjent som spesialister. Den ferske helse- og omsorgsministeren sa at det var en del av regjeringas strategi å styrke kompetansen i kommunene. En av grunnene til det er Samhandlingsreformen.

– Sykehusene skriver ut pasienter tidligere og døgnbehandler mindre. Kommunene må dermed ta seg av mer kompliserte pasienter, sa Kjerkol.

Her lærer mennesker å leve med demens: – Mange har knapt fått vite mer enn selve diagnosen

Grundig kartlegging

Hva kan en spesialist i sykepleie gjøre, og hvilke oppgaver må han eller hun overlate til kollegene?

AKS-sykepleieren Kine Myhre-Nilsen forteller at hun bruker arbeidsdagen på avansert sykepleie.

– Multisyke får behandling for én diagnose på sykehuset, men ikke for resten. Min plass er ved senga til pasienten enten i eget hjem eller på sjukehjemmet. Der bruker jeg mellom en og halvannen time på å kartlegge.

Myhre-Nilsen bruker ikke tid på stell og pleie dersom ikke det er nødvendig for kartlegginga. Undersøkelser og veiledning av pasienten er nemlig hovedoppgaven til en AKS-sykepleier. Blant annet kartlegger de hvordan de mange diagnoser og lidelser påvirker hverandre.

Norge kan få nasjonal sjefsykepleier og nasjonal sjefsjordmor

Spesialister i kommunehelsetjenesten

De tre AKS-spesialistene benyttet anledningen til å understreke at de vil gjøre en forskjell.

– Vi har fått en viktig utdanning. Den må også brukes, sa Jan-Eilert Pedersen.

Kjerkol mente at nå som kommunene har fått økte rammer, kan de sørge for at AKS-sykepleierne ikke arbeider som vanlige sykepleiere, men at de får arbeide som spesialister.

Sykepleierforbundet og Fagforbundet: Helsearbeidere bør få en tredje dose

Sprer kunnskap

Fagforbundets Iren Luther innrømmer at hun har vært skeptisk til utdanninga av AKS-sykepleiere. Tidligere har mange sykepleiere brukt masteren til å fjerne seg fra pasientene.

– Jeg har etter hvert blitt positiv til AKS-sykepleierne. Det viser seg at de fortsetter å jobbe pasientnært. Dessuten er det mange av dem som veileder og underviser både assistenter, helsefagarbeidere og sykepleierkolleger, sier lederen i Fagforbundet Yrkesseksjon helse og sosial.

Siden ingen var sykepleierspesialist ved forrige lønnsoppgjør, tjener de det samme som andre sykepleiere som arbeider i en stilling som krever mastergrad.

– Jeg kan ikke si noe om hvilke krav vi legger inn i hovedoppgjøret til våren, sier Luther, som sitter i Fagforbundets arbeidsutvalg.

Sykepleiere i Bærum må loggføre egne dobesøk

Det var Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet som inviterte til markeringa av at de første sykepleierne har fått sin godkjenning som spesialister. Hittil har bare leger og tannleger hatt mulighet til å bli godkjent spesialister. Helsedirektoratet har fått enda 47 søknader fra sykepleiere som har tatt mastergraden i avansert klinisk sykepleie. Totalt 150 sykepleiere har tatt denne masteren ved landets universitet og høgskoler.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy