Nå kan også sykepleiere bli spesialister: Birte, Jan-Eilert og Kine er først i Norge

Birte Marten Oswald, Jan-Eilert Pedersen og Kine Myhre-Nilsen møtte denne uka helse- og omsorgsministeren for å markere at de er blitt godkjent som spesialister i avansert klinisk sykepleie.

EN FESTDAG: Ingvild Kjerkol (f.v.) feiret økt kompetanse sammen med Birte Marten Oswald, Kine Myhre-Nilsen, Jan-Eilert Pedersen, Lill Sverresdatter Larsen og Iren Luther.
EN FESTDAG: Ingvild Kjerkol (f.v.) feiret økt kompetanse sammen med Birte Marten Oswald, Kine Myhre-Nilsen, Jan-Eilert Pedersen, Lill Sverresdatter Larsen og Iren Luther.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en festdag for helsetjenesten, mente Ingvild Kjerkol (Ap) da hun tok imot Birte Marten Oswald fra Midt-Telemark, Jan-Eilert Pedersen fra Notodden og Kine Myhre-Nilsen fra Drammen. De tre er de første sykepleierne som har tatt mastergraden i avansert klinisk sykepleie (AKS) og blitt godkjent som spesialister. Den ferske helse- og omsorgsministeren sa at det var en del av regjeringas strategi å styrke kompetansen i kommunene. En av grunnene til det er Samhandlingsreformen.

– Sykehusene skriver ut pasienter tidligere og døgnbehandler mindre. Kommunene må dermed ta seg av mer kompliserte pasienter, sa Kjerkol.

Her lærer mennesker å leve med demens: – Mange har knapt fått vite mer enn selve diagnosen

Grundig kartlegging

Hva kan en spesialist i sykepleie gjøre, og hvilke oppgaver må han eller hun overlate til kollegene?

AKS-sykepleieren Kine Myhre-Nilsen forteller at hun bruker arbeidsdagen på avansert sykepleie.

– Multisyke får behandling for én diagnose på sykehuset, men ikke for resten. Min plass er ved senga til pasienten enten i eget hjem eller på sjukehjemmet. Der bruker jeg mellom en og halvannen time på å kartlegge.

Myhre-Nilsen bruker ikke tid på stell og pleie dersom ikke det er nødvendig for kartlegginga. Undersøkelser og veiledning av pasienten er nemlig hovedoppgaven til en AKS-sykepleier. Blant annet kartlegger de hvordan de mange diagnoser og lidelser påvirker hverandre.

Norge kan få nasjonal sjefsykepleier og nasjonal sjefsjordmor

Spesialister i kommunehelsetjenesten

De tre AKS-spesialistene benyttet anledningen til å understreke at de vil gjøre en forskjell.

– Vi har fått en viktig utdanning. Den må også brukes, sa Jan-Eilert Pedersen.

Kjerkol mente at nå som kommunene har fått økte rammer, kan de sørge for at AKS-sykepleierne ikke arbeider som vanlige sykepleiere, men at de får arbeide som spesialister.

Sykepleierforbundet og Fagforbundet: Helsearbeidere bør få en tredje dose

Sprer kunnskap

Fagforbundets Iren Luther innrømmer at hun har vært skeptisk til utdanninga av AKS-sykepleiere. Tidligere har mange sykepleiere brukt masteren til å fjerne seg fra pasientene.

– Jeg har etter hvert blitt positiv til AKS-sykepleierne. Det viser seg at de fortsetter å jobbe pasientnært. Dessuten er det mange av dem som veileder og underviser både assistenter, helsefagarbeidere og sykepleierkolleger, sier lederen i Fagforbundet Yrkesseksjon helse og sosial.

Siden ingen var sykepleierspesialist ved forrige lønnsoppgjør, tjener de det samme som andre sykepleiere som arbeider i en stilling som krever mastergrad.

– Jeg kan ikke si noe om hvilke krav vi legger inn i hovedoppgjøret til våren, sier Luther, som sitter i Fagforbundets arbeidsutvalg.

Sykepleiere i Bærum må loggføre egne dobesøk

Det var Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet som inviterte til markeringa av at de første sykepleierne har fått sin godkjenning som spesialister. Hittil har bare leger og tannleger hatt mulighet til å bli godkjent spesialister. Helsedirektoratet har fått enda 47 søknader fra sykepleiere som har tatt mastergraden i avansert klinisk sykepleie. Totalt 150 sykepleiere har tatt denne masteren ved landets universitet og høgskoler.

Powered by Labrador CMS