Kragerø overtok renovasjonen etter konkurs:

Nå kjører kommunene søpla selv – og innbyggerne får 14 prosent lavere renovasjonsgebyr

SLO TIL: Morgan Martini og Kjell Arne Isnes er blant renovasjonsarbeidere som ble kommunalt ansatte i fjor. De fikk bedre pensjon, tryggere hverdag og innbyggerne fikk lavere gebyr.

SLO TIL: Morgan Martini og Kjell Arne Isnes er blant renovasjonsarbeidere som ble kommunalt ansatte i fjor. De fikk bedre pensjon, tryggere hverdag og innbyggerne fikk lavere gebyr.

Morgan Andersen

– Skremselspropagandaen har på ingen måte slått til. Det fastslår ordfører Jon Blikra i Kragerø. I år får innbyggerne 14 prosent lavere renovasjonsgebyr.

2018102913510020181029135710

ola.tommeras@fagbladet.no

For ett år siden gikk RenoNorden konkurs. Mer enn 140 kommuner var uten avfallsinnsamling over natta. Enkelte kommuner hadde allerede begynt arbeidet med å overta selv. Kragerø var en av dem.

Stille fra skeptikerne

Ordfører Jone Blikra (A) øker tilfreds stemmevolumet når han blir spurt om fasit ett år etter at kommunen overtok tjenesten da RenoNorden gikk konkurs i september i fjor.

– Det var mange som advarte om at renovasjonsgebyret ville gå i taket med kommunal drift. Det har blitt stille fra dem nå, sier Blikra.

Etter en tragisk innkjøringsperiode begynte Kragerø å forhandle med RenoNorden flere måneder før konkursen i fjor. RenoNorden ville selv ut av kontrakten. Kragerø var en av tapskontraktene selskapet beskrev som årsak til røde tall i regnskapet. Kragerø var den første kommunen til å ansette renovatørene selv og overta avfallsinnsamlingen. De var allerede godt i gang med planlegging da RenoNorden veltet.

Slik startet det: - En tredel av norske kommuner står foran et veiskille

Lavere gebyr framfor profitt

I motsetning til kommersielle aktører, så har ikke kommunen lov til å tjene penger på søppelkjøring, da det er en gebyrfinansiert tjeneste. Innsparingen har derfor kommet innbyggerne til del ved lavere gebyr.

– I dag har vi bedre kvalitet på tjenesten, færre klager, bedre kontroll og vi har lokal arbeidskraft til å utføre renovasjon, forteller Blikre.

Lønn- og pensjonsavtaler er bedre i kommunen, og sendte driftskostnadene opp. De totale kostnadene er likevel redusert, og de er lavere enn med RenoNordens gamle tapskontrakt. En av grunnene er at kommunen sparer penger til dyre anbudsprosesser og at de får utnyttet staben bedre i teknisk sektor.

Mange midlertidig ordning

Kragerø er ikke alene. Etter det turbulente renovasjonsåret 2017 har 72 kommuner overtatt ansatte og biler og kjører søpla selv, hovedsakelig via interkommunale selskaper.

Det viser en gjennomgang Omstillingsenheten i Fagforbundet har gjort.

Flere kan det bli. Ytterligere 45 kommuner har renovasjon i midlertidig egenregi, uten at det er tatt avgjørelse om det blir nye anbud eller ikke. 39 kommuner har tjenesten midlertidig hos kommersiell leverandør av tjenesten.

– Jobbet opptil 90 timer

Kommunene Ringsaker, Løten, Hamar og Stange hadde få, men kaotiske måneder med RenoNorden i fjor vinter. Etter konkursen reddet lokale leverandører tjenesten midlertidig. Snart skal det interkommunale selskapet Sirkula overta tjenesten selv.

– Fagforbundet kom på banen for fullt 31. mars 2017. Vi tok kontakt med politikere i alle leirer. Ba dem om å våkne. Vi vil ha et trygt arbeidsliv, og vi vil ikke ha slitne ansatte som kjører 25 tonn tunge lastebiler 90 timer i uka der ungene går til skolen, forteller Kollmann-Dæhlin, leder for Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet Hedmark.

Etterfulgt av Sjokkarapporter

Ett år tilbake: Samtidig som det er søppelkaos og Veireno er på vei til å gå konkurs i hovedstaden, tar RenoNorden over avfallsinnhenting i de fire Hedmark-kommunene Ringsaker, Løten, Hamar og Stange. Til sammen 96 000 innbyggere bor i kommunene.

Som i Oslo og Vestfold går innkjøringsperioden på Hedmarken over stokk og stein. De fleste renovatørene er ferske, få kjenner distriktet, mange kjenner knapt Norge.

– Det var kaos. Søpla fløt, og klagene føk i været, forteller Anders Kollmann-Dæhlin.

I ettertid viste Arbeidstilsynets undersøkelser at flere renovatører jobbet opptil 90 timers arbeidsuker mens de kjempet for å komme à jour

Mektig imponert

I representantskapet for Sirkula sitter politikere fra alle politiske sider. I høst gikk de enstemmig inn for å skrinlegge framtidige anbud. Flertallet vil også at det skal drives i interkommunalt selskap (IKS) og ikke et kommunalt eid AS. I vinter skal Sirkula selv overta oppgaven fra selskapene som steppet inn etter RenoNorden-konkursen.

– Jeg er mektig imponert. Det har virkelig snudd i alle politiske leirer, sier Anders Kollmann-Dæhlin.

Snudde politisk

– Aldri så mye Høyre-mann jeg er, så har jeg ikke noe problem med å si at dette måtte vi få kontroll på. Det kunne ikke gå på anbud igjen, ikke nå, ikke i den situasjonen vi er, sier Odd-Hermann Roel Børke, leder av Ringsaker Høyre og kommunens representant til Sirkula IKS.

Problemene kommunene opplevde på Hedmarken, oppsummerer Roel Børke slik:

– De ansatte i RenoNorden kjente ikke området. De ville blitt kjent etter hvert, men med nytt anbud kommer igjen nye renovatører. Nå beholder renovatørene lokalkunnskapen. Det betyr mye.

Status ett år etter

I fjor gikk renovasjonsselskapene Veireno og RenoNorden konkurs. Det fikk mange kommuner til å skrinlegge framtidige anbud på søppelkjøring. En gjennomgang fra Fagforbundet Omstillingsenheten viser følgende:

• 72 kommuner har overtatt ansatte, biler og kjører søpla selv. I løpet av denne vinteren følger ytterligere fire kommuner på Hedmarken.

• 45 kommuner har overtatt renovasjonen selv uten at det er tatt avgjørelse om det blir nye anbud eller ikke.

• 39 kommuner har leid inn en annen privat operatør for resten av anbudsperioden, men uten at det er tatt avgjørelse om hva som skjer i framtidene.

• 6 kommuner har inngått ny kontrakt med privat leverandør.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Kravene fra forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Faforbundet Oslo, Roger Dehlin, er blitt konkrete. Fristen for en forhandlingsløsning er ved midnatt 15. september.

Kravene fra forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Faforbundet Oslo, Roger Dehlin, er blitt konkrete. Fristen for en forhandlingsløsning er ved midnatt 15. september.

Fagforbundet Oslo

Her er kravene i Oslos kommuneoppgjør

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy