Nå løfter Fagforbundet kampen mot seksuell trakassering

Adm. leder Gunnar Gussgard vil personlig bidra i arbeidet for å hindre seksuell trakassering i Fagforbundet.

Adm. leder Gunnar Gussgard vil personlig bidra i arbeidet for å hindre seksuell trakassering i Fagforbundet.

Per Flakstad

– Vi er landets største fagorganisasjon for kvinner, som er dem som blir trakassert, sier administrasjonsleder Gunnar Gussgard. Flommen av beretninger om seksuell trakassering gjør at Fagforbundet nå vil styrke den preventive innsatsen.

2017120609495220171219153543

kathrine.geard@fagbladet.no

Sist uke diskuterte arbeidsutvalget i Fagforbundet oppfølging av landsmøtets vedtak om å utarbeide retningslinjer for såkalt etisk standard i organisasjonen. Arbeidet med dette vil fortsette på nyåret.

Debatt før jul

Men seksuell trakassering vil stå på agendaen allerede når forbundsstyret og landsstyret samles før jul.

– Vi løfter ut og ser spesielt på det som går på seksuell trakassering på forbundsstyrets møte i desember, sier administrasjonsleder i Fagforbundet, Gunnar Gussgard, som regner med at landsstyret som møtes dagen etter vil komme med en uttalelse.

– Så kommer vi tilbake til det mer generelle over årsskiftet.

Det er høstens synliggjøring av omfanget seksuell trakassering som gjør at ledelsen i Fagforbundet nå ser behov for raskt å forsterke den preventive innsatsen.

– Seksuell trakassering har fått spesielt stor oppmerksomhet. Vi er landets største fagorganisasjon for kvinner, som er dem som blir trakassert. Da er det viktig at vi som organisasjon sier tydelig både innad og utad at dette ikke er akseptert hos oss.

Tillitsvalgte i LO-forbund befølte og kløp servitører på konferansemiddag. Alle måtte forlate lokalet.

Vagere vedtak

Det var Jorunn Mikkelsen og Kristoffer Tandberg fra Fagforbundet Finnmark som på landsmøtet fremmet forslag om tydelige retningslinjer mot seksuell trakassering. De argumenterte med at det fantes en ukultur i forbundet som det måtte tas et oppgjør med. Leder Mette Nord sa da at det var veldig trist hvis det var slik at unge tillitsvalgte opplever krenkelser, men hun var ikke sikker på om retningslinjer var veien å gå.

– Jeg mener at dette handler om holdninger, om folkeskikk. Det er også viktig at tilfeller av krenkelser og seksuell trakassering tas tak i på lavest mulig nivå i organisasjonen og at vi får temaet inn i tillitsvalgtsopplæringen.

Finnmarkingene fikk likevel delvis gehør ettersom det ble vedtatt en generell formulering om at forbundet skal utarbeide en etisk standard og prosedyrer for å håndtere oppførsel som er til skade for forbundet. Men seksuell trakassering ble ikke nevnt spesielt.

TOK OPP SAKEN: Kristoffer Tandberg og Jorunn Mikkelsen i Fagforbundet Finnmark.

TOK OPP SAKEN: Kristoffer Tandberg og Jorunn Mikkelsen i Fagforbundet Finnmark.

Øystein Windstad

Stadige historier

Under landsmøtet i oktober var det allerede kommet mange trakasseringshistorier under emneknaggen #metoo, og siden har kampanjen tatt helt av. Mandag publiserte Frifagbevegelse og Fagbladet historien om hvordan tillitsvalgte i LO-forbund befølte og kløp servitører under en konferansemiddag. Hendelsen, som skjedde på Scandic Ishavshotel i Tromsø i april 2015, førte til at alle måtte forlate lokalet. Fagforbundet var en av arrangørene og Stein Gulbrandsen uttalte at Seksjon samferdsel og teknisk i etterkant har skjerpet sine rutiner.

Samme dag fikk forbundsleder Mette Nord spørsmål fra LO-Aktuelt om hva Fagforbundet har gjort for å unngå episoder med seksuell trakassering. Hun innrømmet at det antakelig finnes mørketall og at man kanskje ikke har hatt nok fokus på dette.

Mulige tiltak

Nord tok samtidig til orde for å forsterke innsatsen for å hindre at det skjer, og ville gjøre seksuell trakassering til et tema både i forbundets etiske retningslinjer og i tillitsvalgtopplæringen.

– Jeg mener også vi bør gjøre det til en fast rutine når vi ønsker velkommen til kurs og konferanser at vi snakker om hvordan vi skal omgås hverandre. Vi må tenke rundt dette på samme måte som med brannøvelser. Vi må minne hverandre på det jevnlig at ingen skal bli utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet.

Glad for rask oppfølging

Jorunn Mikkelsen er veldig fornøyd med at ledelsen, til tross for det hun opplevde som et litt skuffende vedtak, nå tar tak i spørsmålet de fremmet under landsmøtet.

– Jeg var litt skuffet over vedtaket på landsmøtet og hadde behov for en prat om hva man egentlig mente med det. Men jeg fikk en grei forklaring, løfter om at dette ville bli fulgt opp, og slo meg til ro med det, sier Mikkelsen, som mener det er grunn til å rose ledelsen for å komme raskt på banen.

– Dette viser at Fagforbundet er til å stole på. Jeg er veldig glad for at ledelsen nå løfter opp temaet seksuell trakassering.

Organisasjonsenheten i Fagforbundet har ansvaret for, og er i gang med, å utarbeide forslag til sak om aktuelle tiltak, men Gunnar Gussgard understreker at også han som ansvarlig leder vil jobbe med dette.

– Dette er spørsmål som jeg engasjerer meg i personlig fordi det er veldig viktig.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy