Nå starter lønnsoppgjøret i kommunene. Dette blir et viktig element i forhandlingene
Heltid og medlemmenes kjøpekraft blir viktige tema når forhandlingsleder Mette Nord og daglig leder i LO Kommune, Pål Skarsbak skal forhandle for de kommuneansatte.
Per Flakstad
Denne uka starter oppgjøret for de kommuneansatte og ansatte i Oslo kommune. Heltid blir en viktig del av oppgjøret.
per.flakstad@fagbladet.no
Med en ramme på 1,7 prosent fra frontfagsoppgjøret i industrien og et overheng fra i fjor på 1,3 prosent (se faktaramme) blir det lite penger å forhandle om.
{f1}
Kjøpekraft
– Men det er viktig at medlemmene opprettholder kjøpekraften, sier forbundsleder i Fagforbundet Mette Nord som også er forhandlingsleder i LO Kommune.
Fagforbundet ønsker en sosial profil på oppgjøret, blant annet med et flatt kronetillegg som betyr mest for dem med lavest lønn fra før.
• Dette betyr industrioppgjøret for deg: Snart starter lønnsforhandlingene i offentlig sektor
Heltid
Det er et vedvarende problem at kommunene sliter med en høy andel deltidsansatte. Kommunenes interesseorganisasjon KS oppgir selv at i underkant av 12 prosent av nytilsatte i helse- og omsorgssektoren i kommunene i 2019 ble tilsatt i hel stilling.
Siden dette er et hovedoppgjør, blir det forhandlet om andre ting i tariffavtalen enn lønn, og derfor blir heltid en viktig del av forhandlingene.
– Vi forbereder krav om en del tekstlige endringer av avtalen, sier leder i LO Kommune, Pål Skarsbak. Han sier at styrkede rettigheter til hele stillinger blir viktig i årets oppgjør. Det jobbes også med å styrke andre rettigheter i tariffavtalen.
• 975 kroner i generelt tillegg til ansatte i Spekter-virksomheter
Vinn-vinn for både ansatte, arbeidsgivere og pasienter
– Når du hele tiden må jakte på neste tilbud om vakt, så kan du verken planlegge arbeidstiden din eller familielivet ditt. Du kan ikke planlegge å gå på kino eller foreldremøter, regningene kommer uansett, og du må ha penger til å betale. Det er en uverdig situasjon for mange. Og når vi kommer litt oppi åra og skal gå av med pensjon, ja så blir det ikke en bærekraftig pensjon heller, sier Mette Nord.
Hun mener at flere på heltid vil være en vinn-vinn-sak både for arbeidsgiver, pasienter og ansatte.
Overheng og økonomisk ramme:
• Overheng: Når du får et lønnstillegg flere måneder ut i et år, betyr det at det du tjener ved utgangen av året (desember) er mer enn hva du har hatt i gjennomsnittsinntekt hele året fordi du hadde lavere lønn de første månedene. Jo senere du får lønnstillegg, desto større blir forskjellen. Dette betyr også at gjennomsnittslønnen din året etter blir høyere enn året før. Denne forskjellen kalles overheng og regnes som penger du allerede har fått. Den skal derfor være med i den totale økonomiske rammen det forhandles om i lønnsoppgjørene. Eksempel: hvis du tjener 100 kroner i måneden halve året og 200 kroner den siste halvparten, blir din gjennomsnittlige månedsinntekt 150 kroner. Hvis du ikke får noen tillegg året etter, men tjener 200 kroner alle månedene i året, har du en gjennomsnittlig månedsinntekt på 200 kroner, altså 50 kroner mer enn året før. Det er disse 50 kronene som regnes som et lønnstillegg som du allerede har fått.
• Økonomisk ramme: I et tariffoppgjør blir partene enige om en økonomisk ramme. Det vil si hva et oppgjør skal koste arbeidsgiverne. I en slik ramme ligger lønnsøkninger og andre økonomiske tillegg som for eksempel ulempetillegg. Også verdien av mer fritid, lønnsglidning og overheng skal regnes inn i en økonomisk ramme. Jo høyere verdien på disse andre elementene blir, desto mindre lønnsøkning er det plass til innenfor den økonomiske rammen.