JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå vil Høyre i Oslo ha søppel på anbud igjen – hver husstand kan spare nesten 12 kroner i måneden

- EGNET FOR ANBUD: Høyre i Oslo vil jobbe for å få renovasjon tilbake på anbudskonkurranse i markedet. Det skaper uro blant ansatte.

- EGNET FOR ANBUD: Høyre i Oslo vil jobbe for å få renovasjon tilbake på anbudskonkurranse i markedet. Det skaper uro blant ansatte.

Werner Juvik

Ansatte i renovasjonsetaten er bekymret.

2018122111000020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Snaut to år etter søppelkaoset i Oslo, vil Høyre ha renovasjon på anbud igjen. Det har skapt uro blant ansatte i renovasjonsetaten.

Sparer småpenger

Det er 48 millioner å spare på å sette innsamling av avfall ut på anbud, ifølge Oslo Høyres alternative budsjett for neste år. Delt på hver husstand blir det likevel bare småpenger å spare, mindre enn 12 kroner i måneden.

Kommunen har ikke lov til å tjene penger på renovasjon siden det er en gebyrfinansiert tjeneste. Innsparingen kan derfor bare brukes til å redusere renovasjonsgebyret.

– Vi vil ha anbud

Med søppelkaoset og lovbruddene fra forrige anbud friskt i minne, ble forslaget nærmest latterliggjort av de rødgrønne i Oslo.

Forslaget falt, men finanspolitisk talsmann Øystein Sundelin i Oslo Høyre bekrefter overfor Fagbladet at det er en sak for Høyre fram mot neste valg å legge innsamling av husholdningsavfall ut på nytt anbud.

– Ja, vi mener at renovasjon er egnet for konkurranse, slik det var i mange år under forskjellige flertall (Oslo begynte å sette søppel på anbud i 1992, red.anm.), svarer Sundelin Fagbladet.

87 kommuner dropper framtidige anbud på renovasjon

Uro blant ansatte

– Utspillet har skapt uro blant ansatte i etaten, bekrefter hovedtillitsvalgt i renovasjonsetaten Oslo REN, Anne Sandborg. Hun reagerer sterkt på at Høyre velger dette som sak – to år etter søppelkaos og bare måneder etter at Veireno-sjefen ble dømt til ett år og tre måneder fengsel for gjentatte brudd på arbeidsmiljøloven.

– Ansatte i renovasjonsetaten har gjort en formidabel jobb med å rydde opp etter siste renovasjonsskandale. De har virkelig bretta opp ermene og stått på for å få alt i orden og renovasjon på plass til nesten 700.000 innbyggere, sier Anne Sandborg.

Ga kontrakten til Veireno

Blant det siste Oslo Høyre hadde ansvar for på rådhuset i Oslo, var å gi Veireno kontrakt på å kjøre søppel i hele byen. Det var det hittil største anbudet noensinne i Norge.

Kontrakten ble undertegnet like før valget i september 2015. Oppstart var 3. oktober året etter. Da hadde de rødgrønne overtatt rådhuset og dermed ansvaret for å følge opp kontrakten. Den vinteren fløt søpla i hovedstaden.

Det endte med at kommunen tok tilbake tjenesten og ansatte renovatørene selv. Veireno var da konkurs. Administrerende direktør Jonny Enger ble senere dømt til ett år og tre måneder fengsel for gjentatte brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo og Vestfold.

– Vi har lært av forrige anbud

I 2015 ble tildelingen av hele Oslo til Veireno nærmest genierklært, og blant annet brukt som forbilde og case på NHOs Norsk Industri og Avfall Norges workshop samme vinter. Det ble presentert som et svært grundig og godt gjennomført anbud.

– Hva vil Høyre gjøre nå som ikke ble gjort forrige gang?

– Vi har fersk kunnskap om forrige konkurranse, som skal sikre en helt annen situasjon neste gang dette går på anbud, sier Sundelin og legger til:

– Oslo kommune kjøper inn varer og tjenester for nesten 30 milliarder årlig. Alt dette er ulike former for konkurranse og anbud. Dette blir det innovasjon av.

En vinnersak?

– Fra venstresiden blir det sagt at dette må være en dårlig sak for Høyre å vinne velgere i Oslo med. Tror du innbyggerne ønsker renovasjon på anbud igjen?

– Jeg tror vi innbyggere ønsker lave gebyrer. Og jeg tror alle er mest opptatt av gode tjenester – ikke hvem som drifter. Slik det i velferden er viktig med reell valgfrihet for alle – finansiert av kommunen, men valgt av brukerne, sier Sundelin.

På spørsmål om Høyre kommer til å love anbud på renovasjon som valgkampsak svarer han:

– Det kommer til å bli en viktig sak for Oslo Høyre. Det er så langt jeg kan gå i å love noe.

NordRen blir en ny gigant. Fusjonerer med spanske Urbaser

Kan ikke brukes på andre formål

Høyre beregner innsparingen til 48 millioner kroner, dersom de får jobben gjort til lavere pris ved å la private konkurrere om å gjøre jobben.

Ifølge partiets alternative budsjett tas det utgangspunkt i nest billigste tilbyder ved forrige anbudsrunde.

Men pengene som spares kan ikke brukes på andre formål, men kun til lavere renovasjonsgebyr.

Dette vil du som innbygger spare:

Det er 336.000 husstander (Per 1. januar 2017) i Oslo som betaler gebyr for å få henta søpla. Dersom et nytt bystyre ledet av Høyre lykkes i å redusere kostnadene for innsamling av avfall med 48 millioner kroner, så utgjør dette 11 kroner og 90 øre per måned for hver husstand, eller 143 kroner per år.

Dette forutsetter at det ikke påløper ekstra kostnader ved utarbeidelse av nytt anbud og oppfølging av en ny privat aktør.

Ofrer renovatører for småpenger

– Det er hovedsakelig én ting de kommersielle kan spare på ved innsamling av avfall, og det er lønn og pensjon. Det Høyre nå ber om er sosial dumping for å spare noen få kroner på renovasjonsgebyret. De ofrer alle dem som er stolte av yrket som renovatør, som kan sine ruter til fingerspissen og jobber seg opp erfaring i renovasjon i Oslo. Dette er kvaliteter vi nå bygger opp, som vi vil miste samme dag som tjenesten går på anbud, sier Sandborg.

– Jeg tror alle i Oslo rådhus vil oppleve at det er mer lønnsomt på sikt å satse på proffe folk med lang erfaring til å gjøre tjenesten enn å bytte dem ut hvert femte år, mener hun.

Renovasjon i Oslo

• Oslo begynte å sette renovasjon på anbud til private i 1992. Siden 2003 var all innhenting av avfall fra husholdninger satt ut på anbudskonkurranse.

• Ny konkurranse ble utlyst hvert femte år. I 2015 ble kontrakt for hele byen tildelt Veireno, som hadde oppstart 3. oktober 2016.

• Vinteren 2016/2017 ble preget av søppelkaos og renovatører som jobbet ulovlig mye for å komme ajour. Februar 2017 var Veireno konkurs og kommunen overtok tjenesten selv.

• Tidligere Veireno-sjef, Jonny Enger, ble dømt til ett år og tre måneder fengsel for gjentatte og grove brudd på arbeidsmiljøloven.

• Nå vil Høyre ha tjenesten ut på nye anbud. Høyre mener å spare 48 millioner kroner på renovasjonsgebyret. Det kan gi hver husholdning 12 kroner lavere gebyr hver måned.

De vil ofre alle dem som er stolte av yrket som renovatør.

Htv Oslo REN, Anne Sandborg

Jeg tror alle er mest opptatt av gode tjenester – ikke hvem som drifter.

Finanspolitisk talsmann i Oslo Høyre, Øystein Sundelin

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy