JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsforhandlinger:

Når får du ny lønn? Dette er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

Denne våren er det tid for hovedoppgjør.

Denne våren er det tid for hovedoppgjør.

Colourbox

Vet du når lønna di skal forhandles? Her kan du se når de forskjellige lønnsoppgjørene starter.

2022013109455420220131105059

aslak@lomedia.no

Årets lønnsoppgjør blir trolig forbundsvist. Det er også den vanligste oppgjørsformen i hovedoppgjørene i privat sektor.

I forbundsvise lønnsoppgjør forhandler det enkelte LO-forbundet med sin motpart på arbeidsgiversiden om én og én tariffavtale for seg.

I 2021 var det et mellomoppgjør, og da ble det forhandlet samordnet og kun om lønn. LO og NHO forhandlet på vegne av hele medlemsmassen.

Dette er frontfaget

I et hovedoppgjør er det derfor ikke bare mulig å ta opp økt lønn. Det er også mulig å endre bestemmelser i tariffavtalen angående arbeidstid, velferdspermisjoner og ulike tillegg.

Ved forbundsvise oppgjør, som Fellesforbundet anbefaler LO å gjennomføre i år, Industrioverenskomsten mellom Fellesforbundet og NHO-foreningen Norsk Industri frontfaget.

Konkurranseutsatt industri mekler først, og resultater der vil være en retningsgivende ramme for alle andre oppgjør, blant annet i staten og kommunene.

Det er administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet som skal lede an i forhandlingene og meklingen.

Hvis partene ikke blir enige, fortsetter de hos riksmekleren. Så mye som 100 overenskomster kan havne på riksmeklerens bord.

I forrige hovedoppgjør var nesten hundre overenskomster innom riksmeklerens kontor før de ble løst.

Det er ikke lov å starte en streik før partene har vært i mekling hos riksmekleren. Her følges en nøye fastlagt prosedyre før det blir enighet eller streik.

I forrige hovedoppgjør var det streiker både blant lærerne og sykepleierne.

Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken

Når gjelder den nye lønna fra?

Lønnsforhandlingene kan dra ut i tid, men tidspunktet for når forhandlingene er ferdige vil ikke være avgjørende for når den nye lønna gjelder fra. Det er derimot reguleringsdatoen for tariffavtalen.

Hvis det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres 1. april, er dette virkningsdatoen. Ergo: Du vil få etterbetalt lønnstillegg fra denne datoen.

Det er i forhandlingene at partene blir enige om når lønnstillegget skal gjelde fra. Du får uansett etterbetalt fra den datoen de blir enige om.

For noen gjelder etterbetalingen av lønnstillegget fra 1. april, mens andre tariffavtaler har fastsatt 1. mai som virkningsdato.

Synlig før ferien

Den økonomiske utviklingen med stigende renter, høye strømpriser, ved siden av at det ble reallønnsnedgang i fjor, vil gjøre dette oppgjøret vanskeligere. Derfor er det vanskelig å angi en dato for ny lønn.

Alt står og faller på når det blir enighet i forhandlingene. Skjer det før 1. mai, vil lønnstillegget bli synlig på lønna denne måneden.

Hvis ikke oppgjøret løses i forhandlingene, kan det drøye lenger før du kan kvittere ut lønnshoppet ditt. Det kan for eksempel skje på utbetalingen for juni. Før ferien vil alt trolig være avklart.

Aktuelt: Fire grunner til at Riksmekleren tror vårens lønnsoppgjør blir vanskelig

Under bildet kan du se de viktigste datoene for årets oppgjør.

Hovedoppgjøret i 2020: Jørn Eggum (Fellesforbundet) og Stein Lier-Hansen (Norsk Industri) overleverer permene med krav og motkrav til hverandre.

Hovedoppgjøret i 2020: Jørn Eggum (Fellesforbundet) og Stein Lier-Hansen (Norsk Industri) overleverer permene med krav og motkrav til hverandre.

Håvard Sæbø

Datoer for årets oppgjør

Her er noen av de viktigste datoene i årets hovedoppgjør:

7.–9. februar: Seminar i LOs inntektspolitiske utvalg der LOs linje i tariffoppgjøret blir bestemt. Inntektspolitisk utvalg er det utvalget som legger linja for tariffoppgjøret. Utvalget består av LOs leder og nestledere, lederne for de ti største forbundene, samt leder av LO Stat.

18. februar: Foreløpig rapport fra det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) blir offentliggjort.

TBU skal bidra til at partene i arbeidslivet og myndighetene har en best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi. Da unngår de å bruke tid under forhandlingene til å bli enige om hvordan verden ser ut. Utvalgets foreløpige hovedrapporter er grunnlaget for lønnsoppgjøret i 2022.

22. februar: LOs representantskap vedtar oppgjørsformen og endelige krav til tariffoppgjøret.

Fellesforbundet

9. mars: Forhandlingsstart for tariffoppgjøret med kravoverrekkelse. De to sjefforhandlerne Jørn Eggum (Fellesforbundet) og Stein Lier-Hansen (Norsk Industri) overleverer permene med krav og motkrav til hverandre. Delegasjonene setter seg til forhandlingsbordet.

1. april: Hvis partene ikke blir enige i forhandlingene, vil oppgjøret gå til mekling. Den ledes av riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

8. april: Mulig frist for Fellesoverenskomsten for Byggfag

De øvrige oppgjørene er ikke avtalt ennå.

KS-oppgjøret (Kommunene unntatt Oslo)

6. april: Forhandlingsstart. Forbundene i LO Kommune starter forhandlinger med arbeidsgiverne i KS om lønnsoppgjøret for ansatte i kommunene.

Frist: 30. april klokka 24.00

Oslo kommune

Oppstartdato er ikke avtalt, men fristen for en forhandlingsløsning er det samme som for de andre kommunene: 30. april klokka 24.00

Oppgjøret i staten

20. april: Forhandlingsstart. Partene er hovedorganisasjonen til ansatte i staten, LO Stat, og arbeidsgiverne i staten, representert ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Frist: 30. april klokka 24.00

Spekter-oppgjøret:

5.–6. april: Spekter A-del som gjelder alle. Her skal det også avtales datoer og framdrift for forhandlingene ute i de enkelte virksomhetene, de såkalte B-delene. I tillegg skal det avtales datoer og framdrift for forhandlingene i helseforetakene (A1 og A2-forhandlingene).

26.–28. april: Forhandlinger mellom EL og IT Forbundet og arbeidsgiverforeningen Nelfo om Landsoverenskomsten for Elektrofag (LOK). Den gjelder for 18.000 arbeidstakere og er den største avtalen innen EL og IT.

28.–30. april: Statsoppgjøret

10.–11. mai: IKT-overenskomsten/Abelia

9.–11. mai: Heis/HLF – Nelfo

23.–25. mai: Energioverenskomsten/Energi Norge

23.–24. mai: Energiavtalen

De øvrige oppgjørene er ikke avtalt ennå.

Forhandlingsdatoer for LO-forbundene Handel og Kontor, Industri Energi og Arbeidsmandsforbundet er ennå ikke avtalt.

Oversikt: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy