Støre-regjeringen:
Nav skal få flere ansatte til å gi tettere oppfølging til folk som trenger hjelp
NYE KOSTER: Støre-regjeringa vil innføre endringer i hvordan Nav jobber de neste fire åra.
Håvard Sæbø
Nav-ansatte i førstelinja skal få mer myndighet til å ta avgjørelser.
redaksjonen@fagbladet.no
Støre-regjeringas plattform forteller at vi kan vente flere endringer i organiseringen av Nav de fire neste åra. LO-forbundene Fagforbundet, NTL og Fellesorganisasjonen, som har tusener av medlemmer som jobber i Nav, liker mye av det de leser i plattformen.
Flere ansatte til å gjøre jobben, et mindre topptungt Nav, og Nav-ansatte som er nærmest brukerne skal få ta flere avgjørelser. Akkurat hvilke avgjørelser og hvordan det konkret blir, er foreløpig uklart. Hvor mange som skal ansettes og hvor, er også uklart.
{u1}
Aktuelt: Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag
Fagforbundet: Ser bra ut
Leder av Yrkesseksjon kontor og administrasjon i Fagforbundet, Trond Finstad, sier signalene som kommer fra regjeringen er veldig bra og i tråd med det Fagforbundet står for.
– Vi er opptatt av å styrke de lokale Nav-kontorene og styrke partnerskapet mellom tjenestene i stat og kommune, sier Finstad, som legger til at Fagforbundet har etterlyst at Nav-kontorene får økt myndighet og handlekraft.
Han mener den nye regjeringen har fokus på de riktige tingene; nærmere kontakt med brukerne og utvidede åpningstider, og styrking av førstelinja.
– Mye av kritikken har jo gått på dårlig tilgjengelighet, sier han.
Fagforbundet er også veldig fornøyd med fokuset på tillit og kompetanse til de ansatte.
– Det er viktig for oss. Vi har jobbet for tillitsmodellen hele tida som motvekt til all målstyringen. Vi ønsker en tjeneste tilpasset brukernes behov. Dette ser rett og slett bra ut, sier Finstad.
• «Mitt ønske er å forebygge, men det jeg har gjort i 30 år i sosialtjenesten er å reparere»
NTL Nav: Ta oss med på råd
Fagforeninga NTL Nav er «veldig fornøyde med at det skal satses på Nav med flere ansatte.»
Regjeringa lover at ingen skal fratas arbeidsavklaringspenger når de ikke er ferdig avklart i Nav eller helsevesen.
– Det vil også gi bedre muligheter til å følge opp de som trenger bistand fra Nav, sier Elisabeth Steen til FriFagbevegelse. Steen leder NTL Nav. Hun opplever at regjeringa har lyttet til dem.
– Folk blir ikke friske på magisk vis, dersom man tar inntekten fra dem, sier Steen.
– Vi regner med at vi blir tatt med på råd når detaljene i politikken skal utformes, avslutter hun.
• «Jeg skulle ønske gladhistoriene også kunne kommet fram»
FO: Dette liker vi
– Dette liker vi, sier forbundsleder i Fellesorganisasjonen, Mimmi Kvisvik i en pressemelding fra forbundet.
– Dette sender veldig positive signaler til medlemmene våre som jobber i velferdsstatens førstelinje, sier FOs forbundsleder Mimmi Kvisvik i en pressemelding.
– Selv om Ap og Sp ikke har nevnt en Nav-gjennomgang eksplisitt, peker de på mange av problemene som en slik gjennomgang vil løse. Nemlig at systemet er topptungt, og at kontorene mangler rett kompetanse og myndighet i førstelinja til å gi brukerne den hjelpen de trenger, sier hun.
Trygg inntekt
For aktivistene i AAP-aksjonen var det godt å lese punktet som gir økonomisk trygghet til syke og skadde. Støre-regjeringa lover nemlig å «sørge for at personer som mottar arbeidsavklaringspenger får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart fra Nav eller helsevesenet.»
– En liten seier er det, men vi er ikke i mål, sier Elisabeth Thoresen til FriFagbevegelse. Hun leder AAP-aksjonen. Spesielt viktig for mange er at det såkalte karensåret blir fjernet fra lovverket. Det innebærer at folk kan fratas arbeidsavklaringspengene sine ett helt år før de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, før de kan søke på nytt.
Slik vil Støre-regjeringa endre Nav
• Varig styrke bemanningen i Nav for å sikre tettere oppfølging av brukerne.
• Gjøre Nav mer tilgjengelig både fysisk og digitalt, og styrke førstelinja.
• Bygge styringen av Nav på tillit til de ansattes kompetanse og delegere mer myndighet til førstelinja.
• Sikre at Nav-kontorenes åpningstider sikrer god tilgjengelighet for alle brukere.
• De lokale Nav-kontorene skal være tilgjengelige kontaktsteder for alle arbeids- og velferdsforvaltningens tjenester.
• De lokale Nav-kontorene skal bidra til at brukerne får tilbud om helhetlig oppfølging av sine behov uavhengig av om ytelsene og tjenestene er betalt av kommunen eller staten.
• Styrke Navs rolle som arbeidsformidler.
• Støtte at kommuner som ønsker å gjenåpne Nav-kontor, kan gjøre det.
• Sørge for at personer som mottar arbeidsavklaringspenger, får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart fra Nav eller helsevesenet.
• Prøve ut en ordning hvor sykepengeperioden gjøres om til en tidskonto ved gradert sykemelding.
• Styrke arbeidsmarkedstiltakene betydelig slik at en større andel av de som står utenfor arbeidslivet, får kvalifisering og bistand til å komme i jobb, blant annet ved økt brukt av lønnstilskudd og opplæring.
• Øke bruken av ordninger som gjør det lettere å kombinere trygd og arbeid.
• Styrke ordninger som kvalifiseringsprogrammet, arbeidsforberedende trening (AFT), praksisplasser og varig tilrettelagt arbeid (VTA) og gjøre dem tilgjengelige for flere.
• Motvirke at ungdom og unge voksne faller på utsiden av skole og arbeid ved å sikre en bedre samordning av helsetjenester, Nav og utdanningssystemet.
• Sørge for at Nav i samarbeid med oppfølgingstjenesten oppsøker ungdom under 30 år som står utenfor jobb, utdanning eller arbeidstrening.
• Sikre at unge under 30 år som står utenfor arbeid, raskest mulig får tilbud om jobb, utdanning eller kompetansegivende opplæring, og gjennom flere ungdomsteam og ungdomsveiledere sikre tettere oppfølging av unge. Det skal utarbeides en ny og forbedret ungdomsgaranti.
• Innføre en aktivitetsreform for nye mottakere av arbeidsavklaringspenger og uføretrygd, slik at de som kan jobbe noe, gis en jobbgaranti som sikrer reell mulighet til å kombinere trygd og arbeid. Nav skal ha et overordnet ansvar for å sikre jobber tilpasset denne gruppen, samtidig som kommunene får en plikt til å sikre at denne gruppen får jobb. Ordningen skal fases inn gradvis, og starte med de unge. Kommunenes merkostnader skal dekkes.
• Forplikte offentlige arbeidsgivere til å ansette flere med nedsatt funksjonsevne.
• Forbedre reglene om yrkesskade og yrkesskadeforsikring.